Öğretim elemanlarının bilimsel tutum düzeyleri
Scientific attitude levels of instructors at higher education
- Tez No: 678225
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NECLA FIRAT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretim Elemanları, Bilim, Bilimsel Tutum Düzeyi, Dogmatizm, Instructors, Science, Scientific Attitude Levels, Dogmatism
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetçiliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 225
Özet
Bu çalışma öğretim elemanlarının bilimsel tutum düzeylerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın evrenini 2016-2017 öğretim yılında Dokuz Eylül Üniversitesi, Ege Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi ve Yaşar Üniversitesinde görev yapan 6807 öğretim elemanından oluşmaktadır. Araştırmanın örneklemine bu üniversitelerde çalışan 341 kadın ve 337 erkek olmak üzere toplam 678 öğretim elemanı dahil edilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen Öğretim Elemanlarının Bilimsel Tutum Ölçeği ile Bireysel ve Akademik Özellikler anketi kullanılmıştır. Ölçek geliştirme sürecinde Zencirci (2003) tarafından geliştirilen“Demokratik Eğilimler Ölçeği”ile Sherman ve Levine'nin (2006) geliştirdiği“Updated Dogmatism Scale”(orijinal dili olan İngilizce olarak) kullanılmıştır. Araştırmada 13 alt problem yanıtlanmaya çalışılmıştır. Verilerin analizinde aritmetik ortalama, standart sapma, t-testi, Kruskall Wallis Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (one-way anova) ile farkın önemli çıktığı durumlarda, bunun hangi gruplar arasındaki ortalamaların farkından kaynaklandığını analiz etmek amacıyla Mann-Whitney U testi ve LSD önemlilik çözümlemesinden yararlanılmıştır. Araştırmanın bağımsız değişkenleri öğretim elemanlarının bireysel ve akademik özellikleridir (cinsiyet, yaş, öğrenim durumu, unvan, kıdem, çalışılan üniversite türü, çalışılan bilim alanı, alınan ödül sayısı, makale ve kitap sayıları, tez danışmanlık sayıları ile bilimsel araştırma projeleri). Araştırmanın bağımlı değişkeni öğretim elemanlarının bilimsel tutum düzeyleridir. Araştırmada elde edilen bulgulara göre öğretim elemanlarının bilimsel tutum düzeyleri cinsiyetlerine bağlı olarak önemli farklılık göstermemektedir. Öğretim elemanlarının yaşları, unvanları, kıdemleri ile ödül, yayın, tez danışmanlığı ve proje sayılarının artış göstermesi ile üniversite türü ve çalıştıkları alanlara göre önemli farklılıklar belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study is aimed to determine the scientific attitude levels of instructors. The research population is 6807 instructors working at Dokuz Eylul University, Ege University, Izmir Institute of Technology, Katip Celebi University, Izmir University of Economics and Yasar University in 2016-2017 academic year. The research sample includes 678 in total, 341 women, 337 men at these universities. The Scale of Instructors' Scientific Attitudes deveopled by the researcher and Personal and Academic Data Form are used as a data collection tool in the research.“Democratic Tendency Scale”developed by Zencirci (2003) and“Updated Dogmatism Scale”developed by Sherman and Levine (2006) were used during the development period of The Scale of Instructors' Scientific Attitudes. Thirteen research questions were answered in this research. The data has been analyzed by using arithmetic mean, standard deviation, t- Test, Kruskall Wallis and One-Way Anova. When the difference was found significant, Mann-Whitney U Test and LSD Test of Significance were used in order to determine which groups create differences. The independent variables are instructors' personal and academic qualifications (gender, age, education, title, experience of working at university, the type of university they are working for, the scientific field they are working in, number of academic rewards, number of articles and books, number of thesis supervision and scientific research projects). The dependent variable is instructors' scientific attitude levels. Scientific levels of instructors does not have any significant difference according to their gender. Significant differences have determined according to the increase in their ages, titles, their work experiences, publications, their supervisorships, projects and university type and their fields.