Dijital reklamcılık ve doğal reklamlar: Tüketicilerin doğal reklamlar konusundaki görüşlerinin belirlenmesine ilişkin nitel bir araştırma
Digital advertising and native ads: A qualitative study on determining consumers' views on native advertising
- Tez No: 678267
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YEŞİM ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Reklamcılık, Public Relations, Advertising
- Anahtar Kelimeler: Dijital Reklam, Doğal Reklam, Tüketim, Dijital Pazarlama, Reklam, Digital Advertising, Native Advertising, Consumption, Digital Marketing, Advertising
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Dijital platformlarda yaşanan yenilikler iletişim çalışmalarına da etki etmiş, bilhassa Web 2.0 ile birlikte internet reklamcılığı alanında yaşanan gelişmeler, markaların klasik reklamlara olan bağlılığı, zaman içerisinde tüketicilerin bu çeşit reklamlara olumsuz tutum takınmalarına yol açmıştır. Tüketicilerin online platformlarda harcadıkları uzun vakitlerin ve online platformların iletişim süreci içerisinde sunduğu avantajların farkına varan markalar, hedef kitlelerine bu ortamlarda ulaşabilmek için yoğun bir reklam yarışı içerisine girmişlerdir. Bunun neticesinde bannerların ve görüntülü (display) reklamlar tüketicilerin online platformda izinleri olmaksızın kesintiye sebebiyet vermiştir. Ek olarak buna benzer online reklamlar, reklam engelleme uygulamaları ile engellenebilmektedir ve bu durum markaların online platformlarda farklı reklam formatlarına yönelmelerine neden olmuştur. Doğal reklamlar, tüketicinin online deneyimini kesintiye uğratmaksızın bütünüyle yayınlandığı platformun niteliklerine uyum sağlayarak tüketicilere medya platformuyla uyumlu bir okuma ya da izleme deneyimi sağlaması bakımından farklı internet reklamcılığı çeşitlerinden farklı bir modeldir. Doğal reklamlarla tüketici satın alma eylemine yönlendirirken aynı zamanda tüketicilerin dikkatini çekebilecek konularla ilgili marka farkındalığı oluşturmak hedeflenmektedir. Bu bağlamda tezin birinci bölümünde dijital reklamcılık kavramı, dijital reklam türleri, avantaj ve dezavantajlarıyla birlikte dijital pazarlamanın gelişimi incelenmektedir. Tezin ikinci bölümünde doğal reklam kavramı, doğal reklam türleri, avantaj ve dezavantajları, doğal reklamların ve advertorial reklamların arasındaki fark ile beraber doğal reklamlar tüketim ve pazarlama açısından incelenmektedir. Tezin üçüncü bölümünde ise gelişen teknolojiyle birlikte ortaya çıkan doğal reklamların Y ve Z kuşağı üzerinde ki etkileri incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
Innovations in digital platforms have also affected communication studies, especially the developments in the field of internet advertising with Web 2.0, the loyalty of brands to classical advertisements, and the negative attitudes of consumers to such advertisements over time. Recognizing the long time consumers spend on online platforms and the advantages offered by online platforms in the communication process, brands have entered into an intense advertising race in order to reach their target audiences in these environments. As a result, banners and display advertisements caused interruptions in the online platform without the consent of consumers. In addition, similar online ads can be blocked with ad blocking applications, and this has led brands to turn to different ad formats on online platforms. Native ads are a different model from different types of internet advertising in that they provide consumers with a reading or viewing experience compatible with the media platform by adapting to the characteristics of the platform on which they are broadcast, without interrupting the online experience of the consumer. While directing the consumer to purchasing action with native advertisements, it is aimed to create brand awareness about the subjects that may attract the attention of the consumers. In this context, in the first part of the thesis, the concept of digital advertising, digital advertising types, advantages and disadvantages and the development of digital marketing are examined. In the second part of the thesis, the concept of native advertising, types of native advertisements, advantages and disadvantages, the difference between native advertisements and advertorial advertisements, and native advertisements are examined in terms of consumption and marketing. In the third part of the thesis, the effects of native advertisements that emerged with the developing technology on the Y and Z generations are examined.