Hemşirelerin farklı çalışma saatlerindeki durumluk anksiyeteleri ve tıbbi hataya eğilimlerinin incelenmesi
Examination of nurses state anxiety and tendency to medical error in different working hours
  1. Tez No: 678382
  2. Yazar: SEVİL TELLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEYLA KHORSHTD
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Durumluk anksiyete, tıbbi hata, eğilim, hemşire, situational anxiety, medical mistake, tendency, nurse
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Prospektif, tanımlayıcı ve kesitsel tipteki bu araştırma hemşirelerin gündüz mesaisinde ve gece nöbetlerinde durumluluk anksiyetelerini tıbbi hataya eğilimlerini karşılaştırmak amacı ile yapılmıştır. Araştırma, 30 Kasım 2012 ?30 Mayıs 2013 tarihleri arasında Aydın Devlet Hastanesi, Aydın Atatürk Devlet Hastanesi, Kuşadası Devlet Hastanesi, Germencik Devlet Hastanesi ve Söke Devlet Hastanesi kliniklerinde çalışan 317 hemşire ile yapılmıştır. Veriler, `Bireysel Tanıtım Formu?, `Durumluk Anksiyete Ölçeği? ve ?Hemşirelikte Tıbbi Hataya Eğilim Ölçeği? kullanılarak toplanmıştır. Durumluk Anksiyete Ölçeği? ve ?Hemşirelikte Tıbbi Hataya Eğilim Ölçeği? aynı hemşirelere onların hem gündüz hem de gece mesaisi sırasında uygulanmıştuır. Verilerin analizinde Mann Whitney U testi, Kruskall Wallis, Korelasyon testi kullanılmıştır. Hemşirelerin tümünün gündüz mesaisinde ve gece nöbetinde durumluk anksiyete deneyimledikleri saptanmıştır. Hemşirenin yaklaşık yarısının gece nöbeti sırasında durumluk anksiyetelerinin azaldığı bulunmuştur. Çalıştıkları birimlerin, antidepresan kullanmanın ve çocuğunun bakımını üstlenen bireylerin hemşirelerin gündüz mesaisinde ve gece nöbetinde deneyimledikleri durumluk anksiyeteleri etkilemiştir. Hemşirelerin büyük çoğunluğunda gece nöbetinde gündüz nöbetine oranla ?İlaç ve Transfüzyon uygulamaları? na ilişkin hata eğiliminin az olduğu saptanmıştır. Hemşirelerin büyük çoğunluğunda gece nöbetinde gündüz nöbetine oranla ?Hastane Enfeksiyonları??ve ?Hasta İzlemi ve Malzeme Güvenliği? ne ilişkin hata eğiliminin yüksek olduğu saptanmıştır. Hemşirelerin yaklaşık yarısında gece nöbetinde gündüz nöbetine oranla ?İletişim Alt Ölçeği?? hata eğiliminin değişmediği saptanmıştır. Hemşirelerin gündüz mesaisi ve gece nöbeti anksiyete ve tıbbi hata eğilimleri arasında fark vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: This prospective, descriptive and cross-sectional research was carried out to determine nurses? situational anxiety and tendency to commit medical mistake during daytime and nighttime duties. Methods: Research was carried on 317 nurses working in the clinics of Aydın State Hospital, Aydın Atatürk State Hospital, Kuşadası State Hospital, Germencik State Hospital and Söke State Hospital between 30 November 2012 and 30 May 2013. Data were collected by using ?Individual Identification Form?, ?Situational Anxity Scale? and ?Tendency to Commit Medical Mistake in Nursing Scale?. The ?Situational Anxity Scale? and ?Tendency to Commit Medical Mistake in Nursing Scale? were applied to same nurses during both daytime and nighttime duties. During analyses of the data Mann Whitney U Test and Kruskall Wallis Correlation Test were used. Findings: It was found that all of the nurses experienced situational anxiety during both daytime and nighttime duties. During nighttime duty the situational anxiety decreased in approximately half of the nurses. The units they work in, use of antidepressants and individuals providing care to their children have affected the situational anxiety they experienced during both daytime and nighttime duties. In vast majority of nurses the tendency to commit mistake related to ?medication and transfusion applications? was found to be little in daytime duties compared to nighttime duties. In vast majority of nurses the tendency to commit mistake concerning ?Nosocomial Infections? and ?Patient Monitoring and Material Security? was higher in nighttime duties compared to daytime duties. It was detected in about half of the nurses that the tendency to commit mistake in ?Communication Subscale? never changed in nighttime duties compared to daytime duties. Conclusion: There is a difference in anxiety and tendency to commit medical mistake between nurses? daytime and nighttime duties.