N-asetilsistein'in ratlarda oluşturulan diz osteoartritine karşı tedavi edici etkisi: Histopatolojik ve biyokimyasal çalışma
Therapeutic effect of n-acetylcysteine against knee osteoarthritis in rats: Histopathological and biochemical study
- Tez No: 678513
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMİL ERTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Osteoartrit, Monosodyum İodoasetat, N-asetilsistein, Osteoarthritis, Monosodium Iodoacetate, N-Acetylcysteine
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Bu çalışmamızda, oral N-asetilsisteinin (NAC) osteoartrit (OA) tedavisinde etkinliğini araştırmayı planladık. Bu nedenle, karşılaştırmalı hayvan deneyi çalışmasında; monosodyum iodoasetat (MIA) ile ratlarda oluşturulan OA modelinde NAC'ın terapötik etkisini histopatolojik ve biyokimyasal olarak değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmada ortalama ağırlıkları 300-350 g (5-6 aylık erişkin rat) olan Hannover ırkı 21 adet Wistar erkek sıçan kullanıldı. Ortalama ağırlıklarına göre 7' şer adetten üç gruba ayrıldı. MIA+NAC uygulanan (A grubu) tedavi grubu, sadece MIA uygulanan (B grubu) tedavi almayan grup ve kontrol grubu (C grubu) olarak üç gruba ayrılmıştır. A ve B grubunun sol dizlerine MIA uygulanmışken, C grubunun sol dizlerine aynı miktarda serum fizyolojik uygulandı. A grubu 30 gün süre ile oral NAC verilirken, B grubuna aynı miktarda oral distile su verildi. 30 günün sonunda tüm gruplardaki ratlar sakrifiye edilerek sol diz eklemleri ve kan örnekleri alındı. Diz eklemlerinin histopatolojik incelemeleri Modifiye Mankin Skorları ve apoptoz indeksi ile değerlendirildi. Kan örneklerinde ise dinamik tiyol/disülfid homeostazisi (DTDH) ile oksidatif stres değerlendirildi. Bulgular: Gruplar arasında histopatolojik olarak Modifiye Mankin Skorları ve apoptotik indeks değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulundu (p:0.001). NAC ile tedavi edilen grupta OA gerileme görülmüştü. Buna karşın, biyokimyasal değerlendirmede DTDH da gruplar arasında herhangi bir fark görülmedi (p>0.05). Çıkarım: Deneysel olarak MIA ile oluşturulmuş OA rat modelinde, oral NAC tedavisinin histopatolojik olarak anlamlı düzelmeler görülmüşken; biyokimyasal değerlendirmede önemli bir fark görülmedi. Sonuçta, NAC tedavisinin gelecekte OA tedavisinde yardımcı bir tedavi modalitesi olarak kullanılabileceğini düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, we planned to investigate the effectiveness of oral N-acetylcysteine (NAC) in the treatment of osteoarthritis (OA). Therefore, in the comparative animal experiment study; We aimed to evaluate the therapeutic effect of NAC histopathologically and biochemically in the OA model created in rats with monosodium iodoacetate (MIA). Materials and Methods: In the study, 21 Wistar male rats of Hannover breed with an average weight of 300-350 g (5-6 months old adult rat) were used. They were divided into three groups of 7 each according to their average weight. The MIA+NAC applied (group A) treatment group was divided into three groups as the MIA-only (B group) treatment group and the control group (C group). While MIA was applied to the left knees of groups A and B, the same amount of saline was applied to the left knees of group C. Group A was given oral NAC for 30 days, while group B was given the same amount of oral distilled water. At the end of 30 days, rats in all groups were sacrificed and their left knees and blood samples were taken. Histopathological examinations of the knee joints were evaluated with Modified Mankin Scores and apoptosis index. Oxidative stress was evaluated with dynamic thiol/disulfide homeostasis (DTDH) in blood samples. Results: A statistically significant difference was found between the groups in terms of histopathologically Modified Mankin scores and apoptotic index values (p:0.001). OA regression was seen in the group treated with NAC. On the other hand, there was no difference between the groups in DTDH in the biochemical evaluation (p>0.05). Conclusion: In the experimentally created OA rat model with MIA, histopathologically significant improvements were observed with oral NAC treatment; No significant difference was observed in the biochemical evaluation. In conclusion, we think that NAC therapy can be used as an adjunctive treatment modality in the treatment of OA in the future.