Ortak tüketime bir geçiş yöntemi olarak airbnb: Ortak tüketim değişkenleri, memnuniyyet ve yeniden satın alma niyeti
Airbnb as a transition to collaborative consumption: Collaborative consumption variables, satisfaction and repurchase intention
  1. Tez No: 678543
  2. Yazar: EREN DESTANOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜBERRA YURDAKUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Airbnb, Deneyim, Ortaklaşa Tüketim, Paylaşım Ekonomisi, Paylaşma, Airbnb, Collaborative Consumption, Experience, Sharing Economy, Sharing
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Gelişen teknoloji ile ortaya çıkan yeni iletişim platformları tüketim alışkanlıklarının da değişmesine yol açmıştır. Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmeler insanların çevrimiçi platformlar aracılığı ile mal ve hizmet tüketimi yapmasını sağlar. Ürün ve hizmetlerin karşılıklı ya da tek taraflı paylaşılmasını konu alan paylaşım ekonomisi ve ortaklaşa tüketim platformları oldukça popüler olmakla birlikte sayıları da giderek artmaktadır. Geleceğin ekonomik sistemi ve tüketim hareketi olarak ön görülen bu tür platformların sayıları arttıkça akademik araştırmalar için önemli hale gelmektedir. Bu araştırmanın amacı ortaklaşa tüketim değişkenlerinin tüketici memnuniyeti ve yeniden satın almasına etkisini araştırmaktır. Araştırma sonuçlarının gelecekteki akademik çalışmalara ve yeni kurulacak olan platformlara yol gösterici olması hedeflenmiştir. Bu kapsamda ortaklaşa tüketim platformu olan konaklama ve deneyim sağlama uygulaması Airbnb ele alınmıştır. Airbnb değişkenleri olan güven, fiyat, benzersiz ve yerel olması memnuniyet ve yeniden satın alma arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırma sonucunda güven, fiyat, benzersiz ve yerel olmasının memnuiyeti ve ortaklaşa tüketimin sağladığı memnuniyetin de yeniden satın almada etkili olduğu görülmüştür. Paylaşım platformlarına tüketicilerin güven duyduğu, maddi olarak fayda sağladığı ve yeni deneyimler elde etmekten memnun olduğu sonuçlarına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The new communication platforms that emerged with the developing technology have caused the consumption habits to change. Developments in information and communication technologies enable people to consume goods and services through online platforms. The sharing economy and collaborative consumption platforms, which are about mutual or unilateral sharing of products and services, are quite popular, and increasing. As the number of such platforms which are predicted as the economic system and consumption movement of the future increases, they become the subject of academic research. The aim of this research is to examine the effect of collaborative consumption variables on consumer satisfaction and repurchase. The outcomes of research are aimed to be a guidance for future studies and for new platforms to be established. In this context, Airbnb, which is a collaborative consumption platform, is analyzed considering it as an accommodation and an experience provision application. The relationship of the variables of Airbnb, such as trust, price, satisfaction of being unique and local; with repurchase was assessed. As a result of the research, it has been observed that trust, price, satisfaction of being unique and local, and the satisfaction provided by collaborative consumption are effective in repurchasing. It has been concluded that the sharing platforms are trusted by consumers, financially beneficial and consumers are satisfied with new experiences.