Türkiye'de coğrafi bilgi sistemleri uygulamaları: Eskişehir örneği
Geographical information systems applications in Turkey: The case of Eskişehir
- Tez No: 678545
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT YAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Coğrafi Bilgi Sistemi, Eskişehir, Kent Bilgi Sistemi, Teknoloji, Uygulama, Application, Eskişehir, Geographical Information System, Technology, Urban Information System
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kentleşme ve Çevre Sorunları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
20. yüzyıl dünyada teknolojinin son derece hızla geliştiği ve insan hayatının her noktasına dahil olduğu bir dönem olarak bilinmektedir. Teknoloji daha da gelişim gösterme ve her geçen gün hayatın vazgeçilmez bir parçası olma durumunu ilerletme serüvenine 21. yüzyılda da devam etmektedir. İlerleyen teknolojinin insanlara sunduğu hizmetlerden biri olan navigasyon, uydu, harita, coğrafya bilgi sistemleri olmadan gündelik hayatın sürdürülmesi artık imkansız hale gelmiştir. Temelleri 19. yüzyılda atılan, gelişimini 20. yüzyıl boyunca sürdüren ve 21. yüzyılda oldukça ileri bir seviyeye gelen coğrafi bilgi sistemleri (CBS) devlet yönetiminde yöneticiler ve profesyonel iş hayatının ya da sıradan hayatın içinde insanlar için büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Altyapı hizmetleri, belediye hizmetleri, çevre yönetimi, doğal kaynak yönetimi, eğitim hizmetleri, mülki yönetim hizmetleri, mülkiyet hizmetleri, sağlık hizmetleri, savunma hizmetleri, tarım-orman yönetimi, ticaret-sanayi hizmetleri, turizm, ulaşım hizmetleri ve burada sayılmayan birçok konuda coğrafi bilgi sistemlerinden faydalanılmaktadır. Günümüzde ülke, bölge, il, ilçe, köy gibi mülki ve idari birimlerin yönetilmesinde CBS oldukça kullanışlı bir aygıt görevi görmektedir. CBS uygulamalarının kamu yönetimi, iyi yönetim, yönetişim açısından oldukça yararlı bir materyal olduğunu söylemek mümkündür. Bu çalışmada önce CBS'nin dünya tarihindeki yeri, sonra Türkiye'de kullanılmakta olan CBS uygulamalarının neler olduğu ve içerikleri, en sonda da güncel CBS uygulamalarından olan İl Yatırım Takip Sisteminin (İLYAS) Eskişehir'deki uygulaması ele alınmaktadır.
Özet (Çeviri)
In the world the 20th century is known as a period in which technology has developed rapidly and has included in every aspect of human life. Technology continues its adventure in the 21st century to develop further and to improve its status of being an indispensable part of life day by day. It is now impossible to sustain daily life without navigation, satellite, map, geography information systems, which are one of the services offered by the advancing technology to people. Geographical information systems (GIS), whose foundations were laid in the 19th century, continued its development throughout the 20th century and reached a very advanced level in the 21st century, provide great convenience for administrators in the state administration and for people in professional business life or ordinary life. Geographical information systems are utilized in infrastructure services, municipal services, environmental management, natural resource management, education services, management services, property services, health services, defense services, agriculture-forest management, trade-industry services, tourism, transportation services and many subjects not listed here. Today, GIS acts as a very useful device in the management of administrative units such as countries, regions, provinces, districts and villages. It is possible to say that GIS applications are very useful material in terms of public administration, good management and governance. In this study, firstly, the place of GIS in world history, then which and the contents of GIS applications have been used in Turkey and finally the application of the Provincial Investment Tracking System (ILYAS) in Eskişehir, which is one of the current GIS applications, are discussed.