Kent bilgi sistemi, Türkiye'deki uygulamalar ve Kayseri örneği
Urban information system, applications in Turkey and Kayseri example
  1. Tez No: 212358
  2. Yazar: ÖZLEM ALTAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ ERDİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Cografi Bilgi Sistemi, Kent Bilgi Sistemi, Harita Bilgi Bankası, Geographical Information System, Urban Information System, Mapping Information Warehouse
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
Toplumsal gelismeye baglı olarak, kent ve kentlilerin istemleri ve beklentileri artmaktadır. Kente iliskin verilerin ve bilgilerin toplanması, depolanması ve analiz edilerek sunulmasının geleneksel yöntemlerle olanaksızlasması karsısında bir çözüm olarak ?Kent Bilgi Sistemleri? gelistirilmistir. Bu çalısmada, kent bilgi sistemi tanımı, amaç, kapsam ve uygulama alanlarına ait bilgiler yer almaktadır. Dünya'da KBS (Kent Bilgi Sistemi)/CBS (Cografi Bilgi Sistemi) uygulama çalısmaları incelenmistir. Dünya da KBS (Kent Bilgi Sistemi) uygulayan ülkelerden Amerika, Kanada, Almanya, Avusturya, Hollanda, Fransa, sveç, Norveç, spanya, Yunanistan, ngiltere, Hong Kong'un KBS sistem yapısı irdelenmistir. Dünya da ulusal düzeydeki CBS faaliyetleri ve ilgili ulusal kurullar ile Uluslar arası düzeydeki CBS faaliyetleri ve ilgili Uluslar arası kuruluslar hakkında bir arastırma yapılarak, dünyadaki KBS/CBS'lerin genel bir degerlendirmesi yapılmıstır. Türkiye'de KBS (Kent Bilgi Sistemi) uygulayan sehirler Ankara, stanbul, zmir, Aydın, Antalya, Alanya, Bursa ve Eskisehir incelenmis, bu sehirlerde KBS kurulmasının amaç, uygulama ve yararlarından bahsedilmis, KBS uygulayan sehirlerde veri, donanım, yazılım, personel, veri paylasımı ve koordinasyon konularında karsılastırma yapılmıstır. Türkiye'de Kent Bilgi Sistemi uygulamalarında karsılasılan belli baslı sorunlar (veri, idari ve yönetimsel, ekonomik, hukuki, koordinasyon sorunları) incelenerek genel bir durum degerlendirmesi yapılmıstır. Türkiye'de kurum ve kuruluslarda olusturulan CBS (Cografi Bilgi Sistemi) faaliyetleri irdelenerek mevcuttaki sistem karmasasından bahsedilmistir. CBS (Cografi Bilgi Sistemi) `de haritaların önemine deginerek, harita yapan veya yaptıran kurum ve kuruluslardan bahsedilmis, mevcuttaki harita bilgi altyapısı ortaya konularak yasanan sorunlar açıklanmıstır. Mevcuttaki harita altyapısının genel bir degerlendirmesi yapıldıktan sonra yasanan karmasanın ortadan kaldırılabilmesi için Harita Bilgi Bankası kurulmasının gerekliligi ortaya konularak, HBB (Harita Bilgi Bankası) sistem tasarımı yapılmıstır. Kayseri'de seçilen bir pilot bölgede, Netcad yazılımının CBS ortamında bir Kent Bilgi Sistemi uygulaması yapılmıstır. Çalısma sonunda teorik ve pratik çalısmalardan elde edilen deneyimlerin sonuçlarına ve sistem olusturmaya yönelik önerilere yer verilmistir.
Özet (Çeviri)
Depending on social development, the expectations and requirements of cities and citizens have been increasing. Since collecting, storing and presenting data related to a city have become impossible with the traditional methods, ?Urban Information Systems? have been developed as a solution. This study consists of information about the definition, purpose, and application areas of urban information systems. In addition, UIS (Urban Information System) and GIS (Geographical Information System) applications around the world have been examined. The UIS system structures of following countries applying this system have been examined: USA, Canada, Germany, Austria, Holland, France, Sweden, Norway, Spain, Greece, England and Hong Kong. Researches have been done about the GIS activities in the national level around the world and the activities related to national institutes in the international level and related international institutes. Thus, a general evaluation of UIS and GIS in the world has been done. Cities applying UIS in Turkey such as Ankara, Istanbul, zmir, Aydın, Antalya, Alanya, Bursa and Eskisehir have been examined. The purposes, uses and applications of establishing UIS in those cities have been studied, and a comparison has been done among UIS applying cities about data, hardware, software, personal, data sharing and coordination. Major problems that are encountered during UIS applications in Turkey have been examined and evaluated generally. GIS activities of institutions in Turkey have been examined and the current problems has been discussed. The importance of maps in GIS has been stated and the institutions preparing or ordering maps have been examined and the problems encountered have been explained by presenting the current mapping background. After a general evaluation of current mapping background, the necessities of establishing a Mapping Information Warehouse in order to overcome encountered confusions have been explained. The system design of MIW has been done. In a pilot region chosen in Kayseri, a UIS application has been done in Netcad GIS software. At the end of the study, the results of obtained experiences from both theoretical and practical studies and suggestions about creating a system have been provided.