5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda yapılan değişikliklerin mülkiyet hakkına yaptığı müdahaleler
The interventions of the amendments in the Act no. 5403 on Soil Conservation and Land Use on the right to property
  1. Tez No: 678552
  2. Yazar: FAHRİ GÜRGENBURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEBNEM AKİPEK ÖCAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Mülkiyet, Tarım Arazilerinde Mülkiyet Sınırlamaları, Mirasa Konu Tarım Arazileri, Property, Agricultural Land, Alienation of Agricultural Land, Agricultural Lands Subject to Inheritance
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Tarım arazilerinin korunması ve tarım arazilerinden daha iyi verim alınabilmesi için tedbirler alınması zorunludur. Ancak Anayasa'nın mülkiyet hakkına tanıdığı güvenceler göz ardı edilemez. 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu, tarım arazilerinde yeni düzenlemeler getirmiştir. Anayasa Mahkemesi, Kanun'un farklı hükümleri hakkında yapılan iptal başvurularını kabul etmemiştir. Uygulamada yaşanan zorluklar nedeniyle kanun koyucu, iptal başvurularına da konu edilen bazı maddelerde değişiklikler yapmak zorunda kalmıştır. Bu kapsamda 7255 sayılı Gıda, Tarım ve Orman Alanında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun'un yaptığı değişiklikler de bu çalışmada ele alınacaktır. Tez üç bölüm ve sonuçtan meydana gelmektedir. İlk bölümde mülkiyet hakkı kavramı ve korunması incelenecektir. İkinci bölümde, tarım arazilerinde mülkiyet sınırlamaları ve 7255 sayılı Kanun'la yapılan değişiklik öncesi ve sonrası devir işlemleri karşılaştırılacaktır. Son bölümde mirasa konu tarım arazilerinde mülkiyet ve ölüme bağlı tasarruf yetkilerinin sınırlandırılmasına yer verilecektir.
Özet (Çeviri)
It is necessary to take measures for protecting agricultural lands and obtaining better yields. However, the assurances granted by the Constitution for the property rights cannot be ignored. Soil Conservation and Land Use Law No. 5403 introduced new regulations on agricultural lands. The Constitutional Court rejected the applications for annulment regarding different provisions of the law. Due to the difficulties experienced in practice, the legislator had to make changes in some articles, which were also the subject of cancellation applications. In this context, the changes made by the Law No. 7255 on Making Some Regulations in the Field of Food, Agriculture and Forestry will also be discussed in this study. The thesis consists of three parts and a conclusion. In the first part, the concept of property right and its protection will be discussed. In the second part, the property restrictions on agricultural lands and the transfer procedures before and after the amendment made with the Law No. 7255 will be compared. In the last section, the limitation of ownership and death-related disposition powers in the agricultural lands subject to inheritance will be discussed.