Sıcak asfalt karışımlarının mekanik özelliklerinin artırılmasında aramid poliolefin liflerinin etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of aramid polyolefine fi̇bers on increasing the mechanical properties of hot asphalt mixture
- Tez No: 678765
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET ATALAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ulaşım, Transportation
- Anahtar Kelimeler: sıcak karışım asfalt, poliolefin lif, dolaylı çekme, Marshall stabilite, hot mix asphalt, polyolefin fiber, indirect shrinkage, Marshall stability
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Asfalt kaplamalarda, yüksek sıcaklık ve uzun yükleme sürelerinin etkisiyle deformasyonlara karşı direnç azalmakta ve başta tekerlek izi, düşük sıcaklık çatlakları ve yorulma çatlakları gibi bozulmaların artmasına sebep olmaktadır. Özellikle ağır trafik yüklerinin oluşturduğu tekerlek izi deformasyonları yolun geometrik şartlarını olumsuz etkiler ve ekonomik kayıplara neden olmaktadır. Bitümlü sıcak karışımlarda tekerlek izi oluşumuna karşı direnci arttırmak amacıyla birçok katkı maddesi kullanılmaktadır. Bu araştırmanın amacı, Poliolefin lif takviyeli sıcak karışım asfaltın mekanik özelliklerini incelemektir. Çalışmada mekanik özelliklerini belirlemek için Marshall Stabilite testi ve dolaylı çekme deneyi uygulanmıştır. Marshall stabilite deneyi için %1, %2, %3 oranlarında, dolaylı çekme deneyi için %0,3 %0,5 %0,75 ve %1 oranlarında Poliolefin lif kullanılarak sıcak karışım asfalt beton numuneleri üretilmiştir. Numunelere Marshall stabilite testine göre akmaya karşı direnci, dolaylı çekme deneyi ile AASHTO TP9-02 uygun olarak gerilme mukavemeti belirlenmiştir. Bu çalışma sonucunda en uygun karışım oranı Marshall stabilite testine göre % 1ve dolayalı çekme deneyine göre %0,3 poliolefin lif katkılı karışımlar olduğu belirlenmiştir. Bu karışımların sayısal değerlerini Marshall stabilite maksimum değer 1632,19 ve dolaylı çekme gerilme deneyi için maksimum değer 1598.32 belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In asphalt pavements, the resistance to deformations decreases with the effect of high temperature and long loading times, leading to an increase in deterioration such as rutting, low temperature cracks and fatigue cracks. In particular, rut deformations caused by heavy traffic loads adversely affect the geometric conditions of the road and cause economic losses. Many additives are used in bituminous hot mixes to increase the resistance against rutting. The aim of this research is to examine the mechanical properties of polyolefin fiber reinforced hot mix asphalt. In the study, Marshall Stability test and indirect tensile test were applied to determine the mechanical properties. Hot mix asphalt concrete samples were produced by using Polyolefin fiber at the rates of 1%, 2%, 3% for the Marshal stability test, and 0,3%, 0,5%, 0,75% and 1% for the indirect tensile test. The resistance to flow of the samples was determined according to Marshall stability test, and the tensile strength was determined by indirect tensile test in accordance with AASHTO TP9-02. As a result of this study, it was determined that the most suitable mixture ratio was 1% according to Marshall stability test and 0,3% polyelefin fiber added mixtures according to tensile test. The numerical values of these mixtures were determined as the maximum value of 1632,19 in Marshall stability and the maximum value of 1598,32 for the indirect tensile stress test.