Lif ilaveli diatomit-modifiye asfalt karışımların mekanik özelliklerinin araştırılması: lif – bitüm – diatomit uyumunun değerlendirilmesi
Investigation of the mechanical properties of fibre-reinforced diatomite-modified asphalt mixtures: evaluation of the compatibility of fibre – bitumen – diatomite
- Tez No: 1018312
- Danışmanlar: PROF. DR. EROL İSKENDER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mühendislik Bilimleri, İnşaat Mühendisliği, Ulaşım, Engineering Sciences, Civil Engineering, Transportation
- Anahtar Kelimeler: Asfalt, Asfalt betonu, Asfalt karışımları, Asfalt çimentosu, Bitüm, Bitüm kaplama, Bitümlü karışımlar, Bitümlü sıcak kaplama, Boyut etkisi, Diatomit, Asphalt, Asphalt concrete, Asphalt mixture, Asphalt cement, Bitumen, Bitumen coating, Bituminous mixtures, Bituminous hot coating, Size effect, Diatomite
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Artan trafik yükleri ve performans gereksinimleri, asfalt karışımlarında sürdürülebilir ve ekonomik modifikasyon yöntemlerine olan ihtiyacı artırmıştır. Bu çalışmada, diatomit modifiye asfalt karışımlarının düşük sıcaklık performansını geliştirmek amacıyla hibrit diatomit-lif modifikasyonunun etkileri araştırılmıştır. Bu kapsamda iki farklı bitüm (I ve B), iki farklı diatomit tane boyutu (212 ve 300 μm), iki katkı oranı (%10 ve %15) ve üç farklı lif türü (PAN, PET ve Bazalt) kullanılarak asfalt karışımları üretilmiştir. Karışımların performansları Marshall stabilitesi, dolaylı çekme mukavemeti, su hasarı, düşük sıcaklık çatlama direnci, tekrarlı sünme, Cantabro sökülme direnci ve SCB ile değerlendirilmiş, sonuçlar Taguchi yöntemi ve ANOVA kullanılarak analiz edilmiştir. Sonuçta, hibrit diatomit-lif modifikasyonunun asfalt karışımlarının mekanik performansını önemli ölçüde iyileştirdiğini göstermiştir. I bitümü ile hazırlanan karışımlar en yüksek Marshall stabilitesi (1947 kg) ve dolaylı çekme mukavemeti (4712 kPa) değerlerini sağlamıştır. D2 tipi diatomit katkısı aşınma ve kalıcı deformasyon direncini artırırken, düşük sıcaklık çatlama performansında en başarılı sonuç D1%10-PAN kombinasyonu ile elde edilmiştir. ANOVA sonuçlarına göre çatlama performansında katkı oranı (%50–80), su hasarında bitüm türü (%60–94) ve aşınma performansında diatomit türü (%90'ın üzerinde) belirleyici parametrelerdir. Bulgular, asfalt karışımlarında optimum performansın yalnızca katkı türüne değil, katkı oranı ve bağlayıcı özellikleriyle olan uyumuna da bağlı olduğunu göstermiştir. Hibrit diatomit-lif modifikasyonunun sürdürülebilir, ekonomik ve yüksek performanslı asfalt karışımları için uygulanabilir bir alternatif olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Increasing traffic loads and performance requirements have heightened the need for sustainable and cost-effective modification methods for asphalt mixtures. In this study, the effects of hybrid diatomite-fibre modification were investigated with the aim of improving the low-temperature performance of diatomite-modified asphalt mixtures. Within this scope, asphalt mixtures were produced using two different bitumens (I and B), two different diatomite particle sizes (212 and 300 μm), two additive ratios (10% and 15%) and three different fibre types (PAN, PET and basalt). The performance of the mixtures was evaluated using Marshall stability, indirect tensile strength, water damage, low-temperature cracking resistance, repeated creep, Cantabro and SCB; the results were analysed using the Taguchi method and ANOVA. The results demonstrated that hybrid diatomite-fibre modification improved the mechanical performance of the asphalt mixtures. Mixtures prepared with I bitumen provided the highest Marshall stability and indirect tensile strength values. Whilst the D2-type diatomite additive increased resistance to abrasion and permanent deformation, the best results for low-temperature cracking performance were achieved with the D1%10-PAN combination. According to the ANOVA results, the additive content (50–80 per cent) is a determining parameter for cracking performance, the bitumen type (60–94 per cent) for water damage, and the diatomite type (over 90 per cent) for wear performance. The findings indicate that optimum performance in asphalt mixtures depends not only on the type of additive but also on the additive content and its compatibility with the binder properties. It was concluded that hybrid diatomite-fibre modification is a viable alternative for sustainable, economical and high-performance asphalt mixtures.