Economic growth, institutions and income inequality
Ekonomik büyüme, kurumlar ve gelir eşitsizliği
- Tez No: 678775
- Danışmanlar: PROF. DR. YEŞİM ÜÇDOĞRUK GÜREL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Ekonomik Büyüme, Kurumlar, Ekonomik Kalkınma, Büyüme Modelleri, Yakınsama, Economic Growth, Institutions, Economic Development, Growth Models, Convergence
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
Ekonomistler, kurumların, ekonomik büyüme ve refahın temel belirleyicileri arasında olduğunu uzun zamandır kabul etmektedir. Bununla birlikte, kurumsal yapıların ekonomik sonuçları nasıl etkilediği sorusu hala bir tartışma konusudur, çünkü şimdiye kadar ne teorik ne de ampirik çalışmalar kurumlar ve ekonomik değişkenler arasındaki olası etkileşim mekanizmalarını ayrıntılı bir şekilde ortaya koymamıştır. Bu tez, kurumları büyüme analizine dahil eden iki teorik model geliştirerek literatürdeki bu boşluğu doldurmaya çalışmaktadır. Çalışmada önerilen ilk model, kurumlar ve sermaye oluşumu arasında doğrudan bir bağlantı kurarak orijinal Solow büyüme modelini yeniden yapılandırmaktadır. Tasarruf-yatırım eşitliği ve sürtünmesiz sermaye piyasaları varsayımlarını gevşeten bu model, mülkiyet hakları kurumlarının diğer ülkeye özgü faktörlerle birlikte bir ekonominin yatırım dinamiklerini etkilediğini varsaymaktadır. Modelden elde edilen sonuçlar, sermaye piyasasında işlem maliyetlerini düşüren yüksek kaliteli kurumlar geliştirmenin sermaye birikimini, çıktı üretimini ve ekonomik büyümeyi teşvik edeceğini göstermektedir. Kurumsal gelişmenin nedenlerini ekonomik ilerleme üzerindeki etkileriyle eş zamanlı olarak inceleyen ikinci model, kurumlara ilişkin devlet politikalarının gelir, sermaye oluşumu ve ekonomik büyüme üzerinde önemli etkileri olduğunu ortaya koymaktadır. Sonuçlar, açık bir şekilde, hükümetlerin kurumlara daha fazla yatırım yaptığı ekonomilerin daha iyi bir kurumsal çerçeveye, daha fazla sermaye stokuna ve daha yüksek gelir seviyelerine ve büyüme oranlarına sahip olacağını göstermektedir. Çeşitli dönemlere ait ülkeler arası verilerin incelenmesi, yukarıdaki çıkarımlarla uyumlu bazı bulgular ortaya koymuştur. Hem kesitsel analizler hem de panel veri analizleri, kurumsal kalitenin gelir seviyeleri, büyüme oranları ve sermaye oluşumu ile pozitif yönde ilişkili olduğunu göstermektedir. Varsayıldığı gibi, mülkiyet haklarını güvence altına alan, hukukun üstünlüğünü sürdüren ve siyasi özgürlüğü destekleyen kurumların ekonomik büyüme ve kalkınmaya yardımcı olduğu bulunmuştur. Buna ek olarak kanıtlar, bu sonuçların kontrol değişkenlerindeki, model yapısındaki, analiz yöntemindeki ve kurum tanımındaki değişikliklere karşı da sağlam olduğunu göstermektedir. Ayrıca, ampirik analizler, kurumların yanı sıra yatırım/tasarruf oranının da uzun vadeli ekonomik performansın temel belirleyicilerinden biri olduğunu göstermektedir. Sonuçlar, kaynaklarının daha büyük bir bölümünü sermaye genişlemesine ayıran ülkelerin daha yüksek gelir seviyeleri ve büyüme oranları kaydetme eğiliminde olduğunu belirtmektedir. Bu bulgular, birlikte değerlendirildiğinde, kurumsal gelişme ve sermaye birikiminin uzun vadede ekonomik ilerlemenin iki temel direği olduğunu ortaya koymaktadır. Daha da önemlisi, büyüme ve refahta gözlemlenen ülkeler arası farklılıkların önemli bir kısmının kurumsal kalite ve sermaye oluşumundaki farklılıklarından kaynaklandığına işaret etmektedirler. Buna paralel olarak, eldeki tez, zenginleşmek ve gelişmek için, ülkelerin, özellikle de gelir sıralamasında geride kalanların, öncelikle kurumsal çerçeveyi nasıl iyileştireceklerine ve sermaye genişlemesini nasıl teşvik edeceklerine ilişkin politika ve stratejiler geliştirmeye odaklanmaları gerektiğini öne sürmektedir.
Özet (Çeviri)
Economists have long recognized that institutions are among the main determinants of economic growth and prosperity. However, the question of how institutional structures affect economic outcomes is still a matter of debate, as so far, neither theoretical nor empirical studies have elaborately revealed the possible mechanisms of interaction between institutions and economic variables. This thesis attempts to fill this gap in the literature by developing two theoretical models that incorporate institutions into the growth analysis. The first model proposed in the study reconfigures the original Solow growth model by establishing a direct link between institutions and capital formation. Relaxing the assumptions of the savings-investment equality and the frictionless capital markets, this model presumes that institutions of property rights along with other country-specific factors affect an economy's investment dynamics. The results derived from the model indicate that developing high-quality institutions that lower transaction costs and uncertainty in the capital market will foster capital accumulation, output production, and economic growth. Examining the causes of institutional development concurrently with its effects on economic progress, the second model reveals that government policies regarding institutions have notable impacts on income, capital formation, and economic growth. The results pointedly suggest that economies in which governments invest more in institutions would have a better institutional framework, more capital stock, and higher income levels and growth rates. The examination of cross-country data over various periods has revealed some evidence consistent with the above implications. Both the cross-sectional and panel data analyses demonstrate that institutional quality is correlated positively with income levels, growth rates, and capital formation. As hypothesized, it is found that institutions that secure property rights, maintain the rule of law, and support political freedom are conducive to economic growth and development. Moreover, the evidence indicates these results are robust to variations in control variables, the model specification, the method of analysis, and the definition of institutions. The empirical analyses also show that besides institutions, the investment/savings rate seems to be one of the fundamental determinants of long-run economic performance. The results indicate that countries devoting a larger share of their resources to capital expansion tend to record higher income levels and growth rates. These findings, considered together, reveal that institutional development and capital accumulation are two main pillars of economic progress over the long term. More importantly, they point out that a significant portion of observed differences in growth and prosperity appears to stem from cross-country variations in institutional quality and capital formation. Concordantly, the thesis at hand suggests that to prosper and develop, countries, especially those lagging behind in income ranking, should primarily focus on developing policies and strategies regarding how to improve the institutional framework and foster capital expansion.