Kudüs'te Osmanlı Dönemi (1516-1917) su yapıları: Çeşme, sebil, şadırvan ve hamam mimarisi
Ottoman Period in Jerusalem (1516-1917) water structures: Fountain, sebil, şhadırvan and hammam architecture
  1. Tez No: 678905
  2. Yazar: EMİNE KIZILASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CELİL ARSLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Kudüs, Çeşme, Sebil, Şadırvan, Hamam, Jerusalem, Fountain, Sebil, Şhadırvan, Hammam
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 361
Özet
Çalışmada Kudüs'te Osmanlı döneminde inşa edilmiş, tamir görmüş ve günümüze ulaşamayan çeşme, sebil, şadırvan ve hamamlar ele alınmıştır. Öncelikle tezin giriş bölümünde konunun tanımı, sınırları, önemi ve araştırmanın aşamaları, kaynakların değerlendirilmesi anlatılmıştır. İkinci bölümde Kudüs şehrinin coğrafi konumu ve tarihçesine değinilerek, Kudüs'te su yolları ve su yapıları başlığı altında Osmanlı dönemi öncesi su kaynakları ve Osmanlı döneminde Kudüs'e su hizmeti anlatılmıştır. Üçüncü bölümde ise, Türk çeşme, sebil, şadırvan ve hamam mimarisinin gelişimi hakkında bilgiler sunulmuş, değinilen su yapılarının bölümleri üzerinde durulmuştur. Katalogda katalog numarası, eserin adı, çizimi, fotoğrafı, inceleme tarihi, bulunduğu yer, tarihi, bugünkü durumu, plan ve mimari özellikleri, süslemesi, malzeme ve teknik özellikleri, kitabesi ve tarihlendirme yapılmış olup, yapıların çizim ve fotoğrafları tanımlamalardan sonra yerleştirilmiştir. Değerlendirme bölümünde çeşme, sebil, şadırvan ve hamamların tipolojisi, malzemesi, kitabeleri, yapı elemanları, cephe elemanları, örtü elemanları ve süslemeleri ana başlıklar altında değerlendirilip, Anadolu ve Anadolu dışından çeşitli bölge örnekleri ile karşılaştırılmıştır. Sonuç bölümünde ise değerlendirmeler ışığında varılan sonuç kısaca belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, fountains, sebils, şhadırvans and hammams which was built in Jerusalem during the Ottoman period, repaired and didnt come to until today was studyed. Firstly, in the introductory part, subject's definition, limits, importance, processes of survey and evaluation of the sources was explained. In the second part the geographical location and history of Jerusalem was mentioned. Under the title of waterways and water structures in Jerusalem, the water resources before the Ottoman period and water service to Jerusalem in the Ottoman period are explained. In the third part, informations was given about the improvement of Turkish fountain, sebil, şhadırvan and hamam architecture, the parts of the mentioned water structures are emphasized. In the cataloging, the catalog number, name of the work, drawing of the work, it's photograph, date of survey, location, history, present situation, characteristics of plan and architecture, ornament, materiel, inscription and to date was explained in detail, drawings and photographs was added. In the evaluation part the typology, materials, inscriptions, construction elements, facade elements, covering elements and ornaments of fountains, sebils, şadırvans and hammams was evaluated under headlines, It was contrasted with Anatolian examples and varios regions outside Anatolian In the conclusion part, there sult which was obtained in the light evaluation was explained briefly.