Free will vs. state will: An inductive comparison of Nineteen Eighty-Four and Brave New World
Özgür iradeye karşı devlet iradesi: Bin Dokuz Yüz Seksen Dört ve Cesur Yeni Dünya'nın tümevarımsal bir karşılaştırması
- Tez No: 679045
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ BELENLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Aldous Huxley, Bin Dokuz Yüz Seksen Dört, Cesur Yeni Dünya, Distopya, Distopya Karşılaştırmaları, George Orwell, Özgür İrade, Şartlandırma, Ütopya, Aldous Huxley, Brave New World, Conditioning, Dystopia, Dystopic Comparisons, Free will, George Orwell, Nineteen Eighty-Four, Utopia
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Birey, düşünce ve özgür irade açısından nihai iyiye ulaşmak için mücadele eder. İnsanın varlığı, felsefi bir iyilik olduğu kadar insan yaşamının da temel konularından biri olmuştur. Birey, toplum içinde ruh olarak yer alır. Bireyin ulaşmak istediği nihai iyinin dikkate değer bir şekilde kavramak için, bireyin dünyanın ruhu olan anima mundi'nin bir parçası olarak nasıl yaşadığının çıplak gözle görülebilmesi gerekir. Toplum, insan yaşamının bir parçası olarak, bireyin yaşamını şekillendirir ve bağlı olduğu organik bir varlık olduğu için onu oluşturan birey için özgür irade kavramlarının anlaşılmasına yardımcı olur. Tez, George Orwell tarafından yazılan Bin Dokuz Yüz Seksen Dört ve Aldous Huxley tarafından yazılan Cesur Yeni Dünya olmak üzere iki distopik roman aracılığıyla devlet mekanizmasının kökleri ve kullandığı aygıtlar ile bireyin devlet karşısındaki yerine dair felsefi tefekkürlere odaklanmaktadır. Bin Dokuz Yüz Seksen Dört'ün kahramanı Winston Smith, daha iyi bir gelecek ve özgür irade uğruna Okyanusya Partisi'nin yanı sıra, Okyanusya'nın totaliter yönetimini elinde tutan neredeyse mutlak güçlü lideri Büyük Birader'e karşı da mücadele etmektedir. Cesur Yeni Dünya ise özgür irade kavramına bambaşka bir bakış açısı getiriyor. Uzak bir gelecekte inşa edilen Dünya Devleti, en düşükten en yükseğe kadar farklı kastları oluşturan önceden şartlandırılmış bireylerden oluşmaktadır. Dünya Devleti'ne karşılık, Ayrı- Bölge bir panzehir olarak sunulmaktadır. Romanın kahramanı John (Vahşi), teoride ve pratikte iki ayrı dünyayı görünür kılar ve her iki topluma da getirilen kurallar dizisine bir alternatif tasarlamayı amaçlar. Okyanusya Partisi, Cesur Yeni Dünya'nın çeşitli kastlardan oluşan şartlandırılmış toplumuyla karşılaştırılacaktır. Özgür iradenin tanımlanması, iki romanın bu kavrama nasıl odaklandığı ve bireyin daha büyük bir toplumsal varlığın parçası olarak iki farklı bakış açısının ortaya koyduğu engelleri nasıl aştığının açıklanması, bireyin tiranlığa, totaliter rejimlere ve bilinçsiz koşullanmaya nasıl tepki verdiğini anlamaya yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
The individual struggles to reach the ultimate good in terms of thought, will. The existence of the human being has been one of the central issues for human life as well as a philosophical good. The individual is located as the anima within the society. For a remarkable comprehension of an ultimate good that the individual desires to reach have, how the individual lives as the part of anima mundi, the soul of the world, should be visible to the bare eyes. Society, as a part of human life, defines shapes the life of the individual and helps comprehend the concepts of free will for the individual that makes it up as it is an organic being upon which it depends. The study focuses on the philosophical meditations upon the roots of the state mechanism along with the apparatuses it employs as well as the place of the individual in comparison with the state by the means of the two dystopian novels; Nineteen Eighty-Four by George Orwell and Brave New World by Aldous Huxley. Winston Smith, the protagonist of Nineteen Eighty-Four struggles for a better future and free will against the Oceanic Party as well as its quasi-almighty leader, Big Brother who embodies the totalitarian rule of Oceania at his disposal. Brave New World, on the other hand, brings a whole different perspective to the concept of free will. World State which is built in a distant future, consists of pre-conditioned individuals who make up different castes ranging from the lowest to the highest. Along with the World State, Savage Reservation is presented as an antidote. The protagonist of the novel, John the Savage makes two distinct worlds visible in theory and practice and intends to project an alternative to the set of rules that are brought to both of the societies Winston Smith's comprehension of the free will and gateway from the tyrannical of the Party will be compared to Brave New World's pre-conditioned society consisting of various castes. Defining free will, how the two novels focus on the concept, and how the individual comes over the obstacles presented by the two different perspectives as a part of a greater social being will help to realise how the individual reacts to tyranny or totalitarianism and unconscious conditioned castes.