Menstruel siklus döngüsü ve COVID-19 ilişkisinin incelenmesi
Examination of the relationship between the menstrual cycle and COVID-19
  1. Tez No: 679077
  2. Yazar: ZELİHA BETÜL YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Covid-19, menstruel siklus, kadın genital sistemi, immun sistem, pandemi, Covid-19, menstrual cycle, female genital system, immune system, pandemic
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Menstruel siklus birçok faktörden etkilenebilen karmaşık bir döngüdür. Kadınların menstruasyon öncesi sendrom ile stres duyarlılığının ilişkili olduğu ve bundan etkilendiği bilinmektedir. Ayrıca 2019 yılında başlayan Covid-19 pandemisi toplumda birçok değişikliği beraberinde getirmiştir. Bu süreçten en çok etkilenenlerin çocuklar, ergenler, kadınlar ve yaşlılar olduğu düşünülmektedir. Gözlemlerimiz, pandemi sürecinde özellikle kadınların Covid-19'a yakalanma korkusu, sosyal ortamlardan uzaklaşması, günlük rutin işlerinin değişmesi gibi sosyal ve psikososyal yönden sağlıklarını olumsuz etkilediği görülmüştür. Bu çalışmada amaç, düzenli overian siklusa sahip sağlıklı, Covid-19 testi pozitif gönüllü kadınlarda bu pozitifliğin menstruel siklusa etkisi olup olmadığını araştırmaktır. Materyel Metod: Bu araştırma, Sağlık Bilimleri Üniversitesi İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Covid-19 polikliniğine 20.12.2020-20.03.2021 tarihleri arasında, Covid-19 pozitif tanısıyla gelen 18-45 yaş arasında olan adet gören (menopoza girmemiş, primer amenoresi olmayan) ve adet kanamasının hangi gününde olduğuna bakılmaksızın (21-35 gün olan normal menstruel siklusunun herhangi bir gününde) 321 gönüllü kadın üzerinde yapılmıştır. Covid-19 testi pozitif 321 kadının menstruel siklus döngüsü ile Covid-19 pozitifliğinin ilişkisinin olup olmadığı ile ilgili bilgileri saptamaya yönelik anket formu uygulanmıştır. Anket formunda yaş, vücut kitle indeksi, sigara kullanımı, diyabet, kalp hastalığı, akciğer hastalığı, ilaç kullanımı, adetinin günü, Covid-19 PCR pozitifliği soruları sorulmuştur. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 321 hastanın demografik özelliklerine bakıldığında, hastaların yaş ortalaması 32,2 ± 7,5 yıl, VKİ ortalaması 25,5 ± 4,3 kg/cm2 olarak belirlenmiştir. Anket formunda yaş, vücut kitle indeksi, sigara kullanımı, diyabet, kalp hastalığı, akciğer hastalığı, ilaç kullanımı, adetin günü, Covid-19 PCR pozitifliği soruları sorulmuş ve istatiksel anlamlı bir sonuç bulunmamıştır. Sonuç: Çalışmamızda Covid-19 testi pozitif olan ve düzenli overian siklusa sahip 321 sağlıklı kadında, bu enfeksiyonun menstruel siklus düzenine etkisi olup olmadığı ankette sorulan parametrelerle karşılaştırıldığında istatiksel olarak anlamlı fark görülmedi. Covid-19'un kadın menstruel siklus üzerindeki etkileri, çalışmamızda hipotez aşamasında kaldığı ve virüsün etki göstermediği saptanmıştır. Bu durumun detaylı incelenmesi için daha büyük çaplı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: The menstrual cycle is a complex cycle that can be affected by many factors. When we look at the studies, it has been emphasized that the common point of most of them is that premenstrual syndrome and stress sensitivity are related and affected by women. Adding a new one to this, the Covid-19 pandemic, which started in 2019 and spread throughout the world, has changed the lives of many in all segments of society It is thought that those most affected by this process are children, adolescents, women and the elderly. Our observations have shown that during the pandemic process, especially women's fear of catching Covid-19, being away from social environments, changing their daily routines, and entering many unfamiliar lifestyles adversely affect health in social and psychosocial terms. The aim of this study was to determine whether this positivity has an effect on the menstrual cycle in healthy, Covid-19 positive volunteer women with regular ovarian cycle. Material and Metods: This research was applied to the Health Sciences University Kanuni Sultan Süleyman Training and Research Hospital Covid-19 outpatient clinic between 20.12.2020 and 20.03.2021, It was conducted on 321 volunteer women aged between 18-45 years who came with a positive diagnosis of Covid-19, menstruating (not menopausal, without primary amenorrhea) or whether they had menstrual bleeding (on any day of the normal menstrual cycle, which is 21-35 days). Those who are not in the menstrual cycle (menopause, primary amenorrhea) and those with negative PCR were not included in the study. A questionnaire was applied to determine whether there is a relationship between Covid-19 and the menstrual cycle of 321 women who all tasted positive for Covid-19 . The questionnaire form, included age, body mass index, smoking, and drug use as well as stating in the family such as: diabetes, heart disease, lung disease. Results: Considering the demographic characteristics of the 321 patients included in the study, the mean age of the patients was 32.2 ± 7.5 years, and the mean BMI was 25.5 ± 4.3 kg/ cm2. Conclusion: According to the results of our study; There was no significant difference when statistically compared to the parameters we asked in the questionnaire with those who had Covid-19. With the available data, it has been shown that the effects of Covid-19 on the female menstrual cycle remained in the hypothesis stage in our country, and the virus did not show any effect. Larger studies are needed to examine this situation in detail.