Kadınlarda treadmill egzersiz testinin kardiyak troponin ile ilişkisi ve sonuçlarına menstrüal döngünün etkisi
Association of treadmill exercise test with cardiac troponin in women and the effect of menstruak cycle on the results
  1. Tez No: 815741
  2. Yazar: AYSU OKTAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALİ AĞIRBAŞLI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Yüksek duyarlılıklı troponin, menstrüal siklus, ST/KH index, High sensitivite troponin, menstrual cycle, ST/HR index
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kardiyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
İskemik kalp hastalıkları dünyada mortailite ve morbiditenin en önemli sebeplerinin başında gelmektedir. Her geçen gün tanı yöntemlerinde gelişmeler olsa da uzun zamandır klinikte kullanımı olan egzersiz stres testi, İKH teşhisi için kullanılan temel ve güvenilir yöntemlerden birini oluşturmaktadır. İKH teşhisinde bir başka yöntem olan kardiyak troponinler (I ve T) yüksek miyokardiyal duyarlılığa sahip olup günümüzde miyokardiyal hasarın belirteci olarak kullanılmaktadır. Troponin, kardiyomiyositlerdeki kontraktil ünitenin yapısından ya da serbest kısmından miyokardial hasar sonrası seruma salınır. Yüksek duyarlılıklı troponinlerin keşfi ile üst referans limitinin altında bile troponin değişimleri saptanabilir hale gelmiştir. Bu çalışmaya etik kurul onayı alındıktan sonra, Şubat 2023-Temmuz 2023 tarihleri arasında İstanbul Medeniyet Üniversitesi Hastanesi Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi Kardiyoloji polikliniğine göğüs ağrısı şikayeti ile başvuran, düzenli menstrüal siklusa sahip 49 kadın hasta alındı. Hastalara egzersiz stres testi yapıldı. Egzersiz testi planlanan hastalar menstrüal sikluslarına göre menstrüal kanama sırasında ve sonrasında olmak üzere toplam 2 kez GE Healthcare T2100-ST Treadmill & CASE 6.73 Stress cihazı kullanılarak Bruce protokolüne göre teste alındı. Egzersize başlamadan önce E2, FSH, LH, Progesteron ve troponin egzersiz öncesi ve sonrası damar yolu aracılığı ile alındı ve çalışıldı. Kanlar biyokimya laboratuarında -80 °C sıcaklıkta saklandı. Çalışmadaki birincil son noktamız, adet döngüsünün farklı evrelerinde kandaki östrojen hormonuna ilişkili treadmill testindeki ST/HR indeksleri arasındaki farkı belirlemekti xvi Sekonder sonlanım noktamız ise ST depresyonu, efora kalp hızı ve kan basıncı cevabı, maksimal egzersiz kapasitesinde dönemsel farklılık olup olmadığı idi. Bir diğer sekonder sonlanımı ise efor öncesi ve sonrası yüksek duyarlılıklı troponinin menstrüal siklusa göre değişimi oluşturmaktaydı. Bizim çalışmamızda egzersiz ile indüklenen troponin değişikliğinin düzenli adet döngüsü devam eden bireylerde menstrual siklus ile değişkenliği gösterilmiştir. Çalışma verilerimize göre menstrual kanama sonrasındaki 'geç foliküler faz' döneminde efor öncesi ve sonrasında bakılan kardiyak troponin değişikliğinde istatistiksel anlamlı bir fark olmadığı (p=0.407), menstrüasyon sırasında bakılan efor öncesi ve sonrası troponin değerinde istatistiksel anlamlı fark görülmüştür (p=0.011). Bizim çalışmamız bu yönü ile menstrual siklusla dolaşıma troponin akışının normal referans değerleri içinde dahi olsa değişiklik olabildiğini ve bu değişikliğin menstrüasyondan etkilendiği gösteren ilk çalışmadır. Egzersiz stres testinin diğer prognostik bulgularından olan ST/KH index'i, ST/KH eğimi, maksimum. egzersiz kapasitesi, kan basıncı ve kalp hızlarında menstrüal kanama döneminde, kanama olmayan döneme göre anlamlı farklı sonuç izlenmemiştir (p>0.05). Pratikte sıkça kullanılan egzersiz stres testi özellikle kadınlarda dönemsel değişiklikleri araştırmak amacı ile dizayn edilmiştir. Primer sonlanım noktaları arasında fark görülmemiş, ancak sekonder sonlanım noktası olan eforla troponin değişiminde menstrüal dönemde anlamlı bir fark görülmüştür. Troponinde üst referans limitinin altındaki değişikliklerin bile KVH açısından risk taşıyıp taşımadığı ise hala tartışma konusudur ve yeni çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Ischemic heart diseases are one of the most important causes of mortality and morbidity in the world. Although there are improvements in diagnostic methods, the exercise stress test, which has been used in the clinic for a long time, is one of the basic and reliable methods used for IHD examination. Cardiac troponins (I and T), another method of the diagnosis of IHD, have high myocardial sensitivity and are currently used as a marker of myocardial damage. Troponin is released from the structure of the contractile unit in cardiomyocytes or from its free part to the serum after myocardial injury. With the discovery of high sensitive troponins, troponin changes have become detectable even below the upper reference limit. After the ethics committee approval, between February 2023 and July 2023 49 female patients with regular menstrual cycles, who applied to the Cardiology outpatient clinic of Istanbul Medeniyet University Hospital Prof. Dr. Süleyman Yalçın City Hospital with the complaint of chest pain included in this study. Exercise stress test performed on this patients. Patients who were scheduled for exercise test were tested according to the Bruce protocol using the GE Healthcare T2100-ST Treadmill & CASE 6.73 Stress device, for a total of 2 times, during and after menstrual bleeding, according to their menstrual cycle. E2, FSH, LH, progesterone and troponin were taken with vasculer access and studies in blood serum before and after exercise. Samples stored biochemistry laboratory at-80 °C. Our primary endpoint in the study was determine difference between ST/HR indexes in the treadmill test related to the estrogen hormone in the blood at the different phases of menstrual cycle. xviii Our secondary termination point was detect ST depression, heart rate and blood pressure response to effort, maximum exercise capacity accoarding to periodic menstrual changes. Another secondary endpoint was the change in high sensitive troponin before and after exercise according to the menstrual cycle. In our study, the variability of exercise-induced troponin change with menstrual cycle in individuals with regular menstrual cycles was shown. According to our data, while there is no statistically significant difference in the changes of cardiac troponin measured before and after exercise in the 'late follicular phase' period after the menstrual bleeding (p=0.407), the troponin values before and after exercise in the troponin measured during menstruation shows statistical significance (p=0.011). With this aspect, our study is the first study showing that shows there can be a change in the troponin flow into the circulation with the menstrual cycle, even within the normal reference values, and this change is affected by menstruation. No significant difference was observed in ST/HR index, ST/HR slope, maximum exercise capacity, blood pressure and heart rates, which are among the other prognostic findings of the exercise stress test, in early follicular period compared to the late follicular period (p>0.05). The exercise ECG test, which is frequently used in practice, was designed especially to investigate the periodic changes in women. There was no difference between the primary endpoints, but a significant difference was observed in the secondary endpoint, which is the change in troponin with exercise, during the menstrual period. Whether changes in troponin below the upper reference limit carry a risk for CVD is still a matter of debate and new studies are needed.