Finansal tablolar ve şirket değeri arasındaki ilişkilerin belirlenmesi
Defining relationships between financial statements and company value
  1. Tez No: 679250
  2. Yazar: MEDİNE TÜRKCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NALAN AKDOĞAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Şirket Değeri, Finansal Tablolar, Maddi Olmayan Duran Varlıklar, Artık Değer, Değer İlişkisi, Company Value, Financial Statements, Intangible Assets, Residual Income, Value Relevance
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe ve Finans Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bir şirkete ait değer tespiti yapılırken şirketin finansal tablolarında yer alan kalemlerin niteliği, büyüklüğü ve finansal tablo içerisindeki kompozisyonu büyük önem taşımaktadır. Değerleme sürecinde finansal tablolar iki türlü işlev görmektedir. İlk olarak finansal tablolar değerleme konusu şirkete ait geçmiş performansı gösterdiğinden, değerleme konusu şirkete ait gelecek tahminlerinde yol gösterici olarak kullanılmaktadır. İkinci olarak ise, finansal tablolar değerlemeye konu şirketin uyguladığı muhasebe politikaları ve kayıt düzeni hakkında analiste bilgi vermektedir. Finansal tabloların, şirket değerlemesi konusunda sahip olduğu önmli rolden hareketle, bu tez çalışması kapsamında, şirketler için piyasada oluşan şirket değerleri ile şirketlerin finansal tablolarından elde edilen muhasebe esaslı parametreler arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Yapılan çalışma ile hedeflenen şirket değeri ile muhasebe esaslı finansal tablo verileri arasındaki ilişkilerin belirlenerek, şirket değerini maksimize etmek için şirketlerin hangi finansal tablo kalemlerine önem ve öncelik vermeleri gerektiğinin ortaya konulmasıdır. Bu amaca yönelik olmak üzere, tez çalışmasının veri seti olarak Borsa İstanbul'da kayıtlı toplam 51 şirketin 2015, 2016, 2017 ve 2018 dönemlerine ait tarihsel finansal tablo verileri kullanılmıştır. Çalışmada ayrıca, finansal tablolar kullanılarak hesaplanan bir takım parametreler belirlenerek, belirlenen bu parametreler ile şirket değeri arasındaki ilişkilere bakılmıştır. Uygulanan panel data regresyon analizinden elde edilen sonuçlara göre, maddi olmayan duran varlıkların toplam aktifler içindeki payı ile şirketlerin piyasa değerleri arasında pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. Buna göre, bir şirketin maddi olmayan duran varlıklarının şirketin toplam aktifleri içindeki payı ne kadar yüksek ise, şirketin piyasa değeri de yükselmektedir.
Özet (Çeviri)
When determining the value of a company, the nature, size and composition of the items in the financial statements of the company are of great importance. In the valuation process, financial statements function in two ways. First of all, since the financial statements show the past performance of the company subject to the valuation, they are used as a guide in the future estimates of the company. Secondly, the financial statements provide information to the analyst about the accounting policies and book keeping order applied by the company. Based on the important role of financial statements in company valuation, the relationships between the market defined company values and the accounting-based specific parameters obtained from the financial statements of the companies are examined. This study aims to reveal which financial statement items companies should give importance and priority in order to maximize the value of the company. For this purpose, the historical financial statements of 51 companies belonging to the periods of 2015, 2016, 2017 and 2018 were used as the data set of the thesis study. In addition, some parameters from the financial statements were determined, and the relationships between these determined parameters and company value were examined. According to the results obtained from the panel data regression analysis applied, it is seen that there is a positive and significant relationship between the share of intangible fixed assets in total assets and the market values of companies. Accordingly, the higher the share of intangible assets of a company in the total assets of the company, the higher the market value of the company.