Edebiyat-resim ilişkisi: John Banville ve Orhan Pamuk örneği: Mavi Gitar/Benim Adım Kırmızı
Literature and painting: As the sample of John Banville and Orhan Pamuk: The Blue Guitar and My Name is Red
  1. Tez No: 679287
  2. Yazar: NUR BESCELİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEDİNE SİVRİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Karşılaştırmalı Edebiyat, Comparative Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Metinlerarasılık, Edebiyat-Resim-Şiir, Ekfrasis, Küntslerroman, Minyatür, Kübik Sanat (Picasso), Intertextuality, Literatüre-Painting-Poetry, Ekphrasis, Künstlerromanen, Miniature, Cubic Art (Picasso)
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Karşılaştırmalı Edebiyat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Karşılaştırmalı Edebiyat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 276
Özet
Modernist sanatçı, Picasso'nun resimlerini, söz düzleminde yazıya geçiren Banville ile bir kitap sanatı olarak anılan Eski Türk-Osmanlı sanatının minyatürlerini, günümüz yazınının sorunlarıyla buluşturan Pamuk'un, romanları arasında yapılacak karşılaştırmanın merkezinde, edebiyat-resim ilişkisine açıklık getiren“imge”kavramı yer alır.“Edebiyat-Resim İlişkisi: John Banville (Mavi Gitar) ve Orhan Pamuk (Benim Adım Kırmızı) Örneği”olarak adlandırılan bu çalışmada, metinlerarasılığın tezlerinin, sanatta temsil sorunlarıyla buluşturularak ele alınması amaçlanmaktadır. Banville ve Pamuk'un sanatçı romanlarına özgü (Küntslerroman) bir yaratma sorunsalıyla buluşturdukları Mavi Gitar ve Benim Adım Kırmızı'da yazarlığın serüveniyle ilişkilendirilen“Ekfrasis”, sanatçının kuramsal gerçekliğiyle buluşmasını olanaklı kılan, göstergesel karşıtlıkları giderebilmenin bir unsuru olarak yer alır. Ekfrasis yöntemiyle ele alınacak tezin amacı, nesneyi şematik düzlemde kavramsallaştırarak sunan Picasso'nun resimleriyle, nesneyi, iki boyutlu resimsel düzlemde, gösterge değeriyle buluşturarak betimleyen nakkaşın ortaya koydukları tezleri, yazı estetiğinin bir özelliği olarak modernist sanata ilişkin bir etki uyandırıp, uyandırmadığı, resimlerin, öznelliği taşıyıp taşımadığı varsayımına dayanır
Özet (Çeviri)
On the center of the comparison between the novels of Banville, who transcribes modern painter, Picasso's paintings into writing and Pamuk, who links Turkish-Ottoman book of art of miniatures to the current problematics in writing, lies the concept of“image”clarifying the relationship between literature and painting. The aim of this thesis“The Relationship Between Literature and Painting: Examples of John Banville's The Blue Guitar and Orhan Pamuk's My Name is Red”is to bond intertextuality and representation issues in art. In Künstlerromanen (artist's novel) The Blue Guitar and My Name is Red, respectively Banville and Pamuk relates the problematic of creation to the journey of the writer and ekphrasis becomes an element of eliminating semiotic contrasts which enables the artist meet with the theoretical reality. The aim of the thesis with the methodology of ekphrasis, is to find out whether miniaturist creates an effect of modernism and paintings have a hint of subjectivity, comparing Picasso paintings which conceptualize the object in a schematic level to miniatures linking the semiotic value on a two- dimensional level.