COVID-19 salgın dönemi uzaktan eğitim uygulamalarında özel öğretim 9. sınıf öğrencilerinin zaman yönetimi algıları
Time management perceptions of 9th grade private school students at distance education during the COVID-19 pandemic
  1. Tez No: 679377
  2. Yazar: DUYGU ÇAVUŞOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN YILMAZ KARTAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Covid-19, Zaman Yönetimi, Ortaöğretimde Zaman Yönetimi, Zaman Algısı, Zaman Yönetimi Algısı, Covid-19, Time Management, Time Management at High School, Time Perception, Time Management Perception
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Hayat boyu öğrenmenin yeni bir yaşam şekli haline geldiği ve dijital yerlilerin zamanı olarak bilinen 21. yüzyıl, anlık olarak getirdiği değişimler ve gelişimlerle bireylerin hayatlarını farklı alanlarda etkilemektedir. Bu bağlamda, insanlık içinde bulunduğu anı iyi yönetebildikçe başarıya ulaşan bir döngünün içerisine aslında 20. yüzyılda çoktan girmiştir. Destekleyici yetenekler (soft skills) olarak nitelendirilen, eğitimde ve küresel ekonomide yerini bulmuş becerilerden biri olan zaman yönetimi, öğrencilerden çalışanlara, toplumun tüm paydaşlarını ilgilendiren bir yeterlilik halini almıştır. 2019 yılının Aralık ayında ortaya çıkan Covid-19 salgını tüm dünyada eğitim sektörünü farklılaşmaya götürmüştür. Salgın dünya çapında bir kriz dönemi yaratarak eğitimin okul dışı mekanlarda sürdürülmesine sebebiyet vermiştir. Bu süreçte çeşitli uzaktan eğitim metotları kullanılmaya başlanmıştır. Öğrencilerin okul binası dışında kendi evlerinde ve benzer mekanlarda eğitim hayatlarını sürdürmeleri onlar için bir yandan da kendi zamanlarını yönetmeleri sorumluluğunu ortaya çıkarmıştır. Bu çalışma Covid-19 salgını boyunca uygulanan kapanma döneminde uzaktan eğitimi deneyimleyen özel öğretim 9. sınıf öğrencilerinin zaman yönetimi algısını konu edinmiştir. Öğrencilerin zaman yönetimi algılarını incelemek için olgu bilim çalışması yapılmıştır. Çalışmada, araştırmanın geçerliğini sağlamak amacıyla veri çeşitlemesine başvurulmuştur. Bu bağlamda, üç öğrenci grubu, üç ebeveyn grubu ve bir öğretmen ve yönetici grubu ile eş zamanlı ve eş zamansız çalışmalar yürütülmüştür. Çalışmanın veri toplama aşamasında öğrenci günlükleri, öğrenci görüşme formu, veli görüşme formu, öğretmen ve yönetici görüşme formu olmak üzere beş farklı veri toplama aracı geliştirilmiş ve kullanılmıştır. Bunun yanında, öğrencilerin akademik zamanları ile ilgili bilgiye erişebilmek amacıyla araştırma yapılan okulun resmi ders programı kullanılmıştır. Günlüklerden ve bireysel görüşmelerden elde edilen verilerin analiz edilmesinin ardından öğrenciler ile odak grup görüşmesi yapılmıştır. Özetle, öğrencilerin zaman algılarının yaptıkları işe göre çeşitlilik gösterdiği sonucuna varılmıştır. Çalışma bulgularına göre akademik başarısı yüksek olan öğrencilerin zaman yönetimi konusunda olumlu algıya ve görüşlere sahip olduğu bilgisine ulaşılmıştır. Öğrenci katılımcıların hedef belirleme konusunda destek almaları gerektiği araştırmacı tarafından ulaşılmış bir sonuçtur. Öğrenci grupları, veli grubu ve öğretmen-yönetici grubu sonuçları tutarlılık göstermektedir. Ortaöğretim öğrencilerinin zaman yönetimi algılarını açıklamakta öz disiplin (düzen ve disiplin), öz yeterlik (hedef- hedefsizlik), amaçlılık, imkansızlık, kayıtsızlık ve akışına bırakma gibi sonuçların kullanılmasının etkili olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
21st century, where lifelong learning has become a lifestyle, and which is known as digital natives' world has been affecting human life in many ways due to the changes and improvements it is bringing momentarily. With this respect, individuals already got into the cycle, in which they reach the success as they manage the time they are in well, in 20th century. Time management, one of the skills which are cited as soft skills and have found their place in education and global economy has become a fresh qualification which is of interest to all stakeholders of society ranging from students to employees. However, the results of all developments bring out as improvements, growth, and progress in human life besides, they can be experienced as some malfunctions and problems that upheave life. is one of them. The Covid-19 pandemic which broke out in December 2019 has caused education systems all over the world to change as a result of the improvements. During this process, students have to manage their own education lives at home. This research discusses time management perception of 9th graders who have undergone the process of lockdown as well as distance education during the Covid-19 pandemic. Phenomenology was applied to assess the students' time management perceptions. In this study, data triangulation is an instrument to ensure research validation. With this respect, synchronous and asynchronous studies were conveyed with three groups of student participants, three groups of parent participants and a group of teacher and administrator participants. In the data collection process of the study, four different data collection instruments which are student diaries, semi-structured interview form for students, semi-structured interview form for parents, semi-structured interview form for teachers and administrators have been used. Besides, the formal schedule of the school was used to assess the students' academic time. Following the analysis process of the diaries and the interviews, a focus group interview was conducted. In brief, students' time perspectives vary according to the tasks they are doing. According to the results of the study, the students who are academically successful have positive perceptions and viewpoints with respect to time management. The fact that the participant students need to receive some support related to goal setting is a conclusion drawn by the researcher. The results obtained by student groups, parent groups and teacher-administrator group show consistency. When explaining high school students' time management perpectives, it is seen that using the results like self discipline (organization and discipline), self-efficacy (having goals – not having goals), purposefulness, negligence, letting things flow turn out to be effective.