Bilecik ekolojik koşullarında ikinci ürün olarak ekilen farklı silajlık mısır çeşitlerinin silaj verimi ve kalite özelliklerinin belirlenmesi
Determination of yield and quality traits of different silage maize varieties in Bilecik ecological conditions
- Tez No: 679414
- Danışmanlar: PROF. DR. HANİFE MUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Silajlık Mısır, İkinci Ürün, Silaj Verimi, Kalite, Bilecik, Silage Maize, Variety, Morphological, Hay Yield, Quality, Bilecik
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu çalışma Bilecik ili ekolojik koşullarında ikinci ürün olarak ekilen 22 adet farklı silajlık mısır çeşidinin (Samada-07, Arifiye, Sakarya, ADA-9510, ADA-9516, ADA-9510, AGA, Kerbanis, Keravnos, Kolessous, Simpatico, Kilowatt, Kalideas, Larigal, SY-Antex, SY-İnove, SY-Gladius, Dragma, Pioneer PR31G98, P9027, Dekalp 6308 ve Dekalp 6442) silaj verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi amacıyla 2020 yıllında yürütülmüştür. Çalışma Tesadüf Blokları Deneme Desenine göre 3 tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Bitkiler hamur olum döneminde hasat edilmiş, parçalanan bitki örnekleri 2 kg'lık plastik bidonlara 3 tekrar olacak şekilde doldurulmuş ve 25±2 °C sıcaklıkta muhafaza edilmiştir. Silajlık mısır çeşitlerinde silaj verimi ile elde edilen silajlarda fiziksel kalite özellikleri, Flieg puanı, laktik asit, asetik asit, bütirik asit içeriği, pH düzeyi, kuru madde miktarı, ham protein oranı, kondanse tanen içeriği, asit deterjanda çözünmeyen lif (ADF), nötr deterjanda çözünmeyen lif (NDF), Nispi yem değeri (NYD), potasyum (K), fosfor (P), kalsiyum (Ca) ve magnezyum (Mg) içerikleri belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre çeşitlerin silaj verimleri 5665,43 kg/da ile (Kalideas) 9971.30 kg/da (Sakarya), Flieg puanı 46.52-98.59, ham protein oranı % 6.45 (Samada-07) – 8.95 (Ada-9510), nispi yem değeri ise 82.79-137.19 arasında değişmiştir. En yüksek laktik asit Arifiye (% 3.316), Sakarya (% 2.636), Larigal (% 3.064), Sy-Gladius (% 3.062) ve Dekalp 6308 (% 3.154) çeşitlerinden elde edilmiştir. Silajların mineral madde içerikleri hayvanların ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde olmuştur. Sonuç olarak Bilecik ekolojik koşullarında olarak Arifiye, Sakarya, Larigal, Sy-Antex, Sy-Gladius, PR31G98, P9027 ve Dekalp çeşitlerinden yapılan silajların diğer mısır çeşitlerinden daha üstün performans sergilediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The study was conducted to determine agricultural and quality characteristics of 18 silage maize varieties (Samada-07, Arifiye, Sakarya, ADA-9510, ADA-9516, ADA-523, AGA, Kerbanis, Keravnos, Kolesseus, Simpatico, Kilowatt, Kalideas, Larigal, SY-Antex, SY-İnove, SY-Gladius ve Dragma) in the ecological conditions of Bilecik during the 2019 and 2020 years. The experiments were arranged in randomized blocks design with three replications. The silage corn varieties were harvested at dough stage. The fragmented plant samples were filled in 2 kg plastic drums in 3 repetitions and stored at 25±2 °C. Physical quality characteristics, Flieg score, lactic acid, acetic acid, butyric acid content, pH level, dry matter content, crude protein content, condensed tannin content, acid detergent insoluble fiber (ADF), neutral detergent insoluble fiber (NDF), relative feed value (NYD), potassium (K), phosphorus (P), calcium (Ca) and magnesium (Mg) contents were determined. Silage yields of the varieties were 5665.43 kg/da (Kalideas) 9971.30 kg/da (Sakarya), Flieg score 46.52-98.59, crude protein ratio 6.45% (Samada-07) – 8.95 (Ada-9510), relative feed value varied between 82.79-137.19. The highest lactic acid was from Arifiye (3.316), Sakarya (2.636%), Larigal (3.064%), Sy-Gladius (3.062%), and Dekalp 6308 (3.154%) varieties. The mineral content of the silages was at a level to meet the needs of the animals. As a result, it was determined that silages made from Arifiye, Sakarya, Larigal, Sy-Antex, Sy-Gladius, PR31G98, P9027, and Dekalp varieties outperformed other corn varieties in Bilecik ecological conditions.