Yenilikçi davranış yoluyla akademik başarıyı desteklemede yaratıcı öz yeterlik ve dijital okuryazarlığın rolü: MAKÜ öğrencileri üzerine bir araştırma
The role of creative self-efficacy and digital literacy in supporting academic success through innovative behavior: A study on MAKU students
  1. Tez No: 679446
  2. Yazar: GÜLDANE PINAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM ÇETİNKAYA BOZKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yenilikçi Davranış, Yaratıcı Öz Yeterlik, Dijital Okuryazarlık, Akademik Başarı, Innovative Behavior, Creative Self-Efficacy, Digital Literacy, Academic Success
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu araştırma, yenilikçi davranış yoluyla akademik başarıyı desteklemede yaratıcı öz yeterlik ve dijital okuryazarlığın rolünü incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini 2020-2021 akademik yılında Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nde resmi olarak kayıtlı 28.974 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini evren içerisinden basit tesadüfi örnekleme yöntemiyle seçilen 598 öğrenci oluşturmaktadır. Çalışmanın amacına bağlı olarak ilk bölümde kavramlar ile ilgili kuramsal bilgiler sunulmuş, ikinci bölümde kavramlar arası ilişkiler aktarılmıştır. Araştırmanın son bölümünde, nicel araştırma yöntemlerinden anket tekniği kullanılarak elde edilen verilere ilişkin analizler ve bulgulara yer verilmiştir. Verilerin analizinde SPSS 25.0 ve AMOS 24.0 programları kullanılmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkileri belirlemek amacıyla yapılan korelasyon analizi sonucunda yenilikçi davranış, yaratıcı öz yeterlik, dijital okuryazarlık ve akademik başarının birlikte pozitif yönlü anlamlı ilişkiler verdiği tespit edilmiştir. Değişkenlerin birbirleri üzerindeki etkilerini ortaya çıkarmak için yapılan regresyon analizi sonucunda ise dijital okuryazarlığın profesyonel üretim alt boyutu hariç yenilikçi davranışları anlamlı ve pozitif yönde, günlük kullanım ve profesyonel üretim alt boyutları hariç akademik başarıyı anlamlı ve pozitif yönde etkilediği tespit edilmiştir. Aynı zamanda dijital okuryazarlığın tüm alt boyutlarının yaratıcı öz yeterlik üzerinde yine anlamlı ve pozitif etkilere sahip olduğu belirlenmiştir. Öte yandan, yaratıcı öz yeterliğin yenilikçi davranışları ve akademik başarıyı anlamlı ve pozitif yönde etkilediği, yenilikçi davranışların da akademik başarı üzerinde pozitif yönde ve anlamlı düzeyde bir etkiye sahip olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This research, was conducted to examine the role of creative self-efficacy and digital literacy in supporting academic achievement through innovative behavior. The universe of the research consists of 28,974 students officially registered at Burdur Mehmet Akif Ersoy University in the 2020-2021 academic year. The sample of the study consists of 598 students selected from the universe by simple random sampling method. Depending on the purpose of the study, theoretical information about the concepts is presented in the first chapter, and the relations between concepts are given in the second chapter. In the last part of the research, analysis and findings related to the data obtained by using the survey technique, one of the quantitative research methods, are included. SPSS 25.0 and AMOS 24.0 programs were used in the analysis of the data. As a result of the correlation analysis conducted to determine the relationships between variables, it was determined that innovative behavior, creative self-efficacy, digital literacy and academic achievement gave positive and meaningful relationships together. As a result of the regression analysis conducted to reveal the effects of the variables on each other, it was determined that digital literacy significantly and positively affected innovative behaviors except for the professional production sub-dimension, and significantly and positively affects academic achievement except for the daily use and professional production sub-dimensions. At the same time, it was determined that all sub-dimensions of digital literacy have significant and positive effects on creative self-efficacy. On the other hand, it has been determined that creative self-efficacy has a significant and positive effect on innovative behaviors and academic achievement, and innovative behaviors have a positive and significant effect on academic achievement.