İçten yanmalı motorlarda sübapların devire bağlı değişken açılarda açılıp kapanmasının performansa etkisinin araştırılması
  1. Tez No: 67954
  2. Yazar: YUSUF ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FAHRİ DAĞLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İçten yanmalı motor, Supap, Değişken zamanlama, Internal Combustion Engine, Valve, Variable Timing
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi İÇTEN YANMALI MOTORLARDA SUPAPLARIN DEVİRE BAĞLI DEĞİŞKEN AÇILARDA AÇDLD? KAPANMASININ PERFORMANSA ETKİSİNİN ARAŞTTRDLMASI Yusuf Şahin Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makina Mühendisliği Ana Bilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Fahri Dağlı Şubat 1997, 42 Sayfa. Bu çalışmada, Ford Escort-Zetec motorunda değişik devirlerdeki performans değerleri deneysel olarak belirlenmiştir. Sonra, motorda bir değişiklik yapılarak emme süpapının devire bağlı olarak açılıp kapanması sağlanmıştır. Değişiklik yapılmış bu motorda da moment, güç, yakıt sarfiyatı gibi performans değerleri 111deneysel olarak belirlenmiştir. Devire bağlı olarak emme sübabı açılıp kapanan bir motorda elde edilen veriler, değişiklik yapılmamış motordaki verilerle karşılaştırılmıştır. Değişimli motorun güç ve moment değerleri, değişimsiz motordan daha yüksek ve dolayısıyla yakıt sarfiyatının da daha az olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis ANALYSIS OF EFFECTS OF VARIABLE VALVES OPENING AND CLOSING ACCORDING TO ENGINE SPEED IN INTERNAL COMBUSTION ENGINE Yusuf Şahin Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mechanical Engineering Thesis Advisor: Prof. Dr. Fahri Dağlı February 1997 42 Pages. In this study, the performance of a Ford Escort-ZETEC engine has been experimentally investigated at various engine speeds. A conventional engine was modified such that the timing of inlet valve openings and closings was coordinated with engine speed. Various engine parameters such as power, moment and fuel consumption were obtained using the modified engine.These values obtained from the modified engine were then compared with those of the former engine. It is observed that the performance of the improved engine was better than that of the conventional engine in terms of power, moment and fuel consumption.