Fen bilimlerinde FeTEMM (fen, teknoloji, matematik, mühendislik) uygulamalarının çoklu bütüncül yaklaşımla karşılaştırmalı analizi
Comparative analysis of STEM (science, teknoloji, mathematics, engineering) applications with multiple integrated approach
- Tez No: 679796
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEL ABİDİN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: FeTeMM, Çoklu-bütüncül yaklaşım, Kuvvet ve enerji, STEM, Multi-holistic approach, Force and energy
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 199
Özet
Bu çalışma 7. Sınıf Fen Bilimleri dersi“Kuvvet ve Enerji”ünitesi kapsamında FeTeMM uygulamalarıyla yürütülen deneysel bir araştırmadır. Araştırmada üç aşamalı“Çoklu-Bütüncül Yaklaşım Yöntemi”kullanılmıştır. Birinci aşama olan ön-bütüncül bilgi aşamasında nicel boyuttaki meta-analitik verilere ulaşmak için meta-analiz çalışması yapılmıştır. Bu kapsamda FeTeMM uygulamalarına dayalı olarak kontrol gruplu öntest-sontest modeliyle yürütülmüş deneysel çalışmalardan deney ve kontrol gruplarının son-test akademik başarı puan ortalamaları, standart sapma ve örneklem büyüklüğü verileri kullanılmıştır. Ön-bütüncül bilgi aşamasında veri elde etmek için başvurulan bir diğer yöntem ise meta-tematik incelemeler olmuştur. Meta-tematik incelemelerde FeTeMM uygulamalarıyla yürütülen çalışmalarda toplanan öğrenci görüşleri, doküman analizine dayalı olarak incelenmiştir. Yöntemin ikinci aşamasını oluşturan son-bütüncül bilgi aşamasında tamamlayıcı uygulamalar (deneysel çalışmalar) yapılmıştır. Bu kısımda ön-bütüncül bilgi aşamasına ilişkin olarak tespit edilmiş alan yazındaki yetersizliği giderici bir uygulama yapılmıştır. Araştırma kapsamında nicel veri toplama aracı olarak“Kuvvet ve Enerji Ünitesi Başarı Testi (KEÜBT)”kullanılırken, nitel veri toplama aracı olarak“Görüşme Formu”kullanılmıştır. Çalışmanın örneklemini deney grubunda 62 deney ve kontrol grubunda 61 olmak üzere toplam 123 öğrenci oluşturmaktadır. Yöntemin üçüncü ve son aşaması olan bütüncül bilgi aşamasındaysa ön-bütüncül ve son-bütüncül bilgilerin sentezi gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda FeTeMM uygulamalarının öğrencileri duyuşsal, bilişsel ve psikomotor beceri noktasında olumlu yönde etkilediği ve bireylerde akademik başarı artışı sağladığı görülmüştür. Alan yazınında çoklu-bütüncül yaklaşımın kullanıldığı çalışmaya rastlanılmamış olması mevcut çalışmanın özgün yanını ön plana çıkarmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study is an experimental research conducted with STEM applications within the scope of the“Force and Energy”unit of the 7th Grade Science course. Three-stage“Multi-Holistic Approach Method”was used in the research. In the first stage, the pre-holistic knowledge stage, a meta-analysis study was conducted to reach the meta-analytical data in quantitative dimension. Post-test academic achievement score averages, standard deviation and sample size data of the experimental and control groups from the experimental studies conducted with the control group pretest-posttest model based on STEM applications were used. Another method used to obtain data at the pre-holistic knowledge stage was meta-thematic studies. In meta-thematic studies, student opinions collected in studies conducted with STEM applications were analyzed based on document analysis. Complementary applications (experimental) were made in the post-holistic knowledge stage, which constitutes the second stage of the method. In this part, an application has been made to eliminate the deficiency in the literature determined regarding the pre-holistic knowledge stage. While“Force and Energy Unit Achievement Test (FEUAT)”was used as a quantitative data collection tool within the scope of the research,“Interview Form”was used as a qualitative data collection tool. In the holistic information stage, which is the last stage of the method, the synthesis of pre-holistic and post-holistic information was carried out. End of the research, it was seen that STEM applications affected students positively in terms of affective, cognitive and psychomotor skills and increased academic success in individuals.