32 numaralı Kıbrıs Mutasarrıflığı Meclis-İdare Defterinin transkripsiyonu ve değerlendirilmesi (1876-1877)
Transcription and evaluation of the Book of Cyprus Administrative Council number thirteen two (1876-1877)
  1. Tez No: 679979
  2. Yazar: AHMED BALTACI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜVEN DİNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kıbrıs, Kıbrıs Mutasarrıflığı, Sancak, İdare Meclisi, Cyprus, Cypriot Governor's Office, Administrative Council
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 272
Özet
Kıbrıs, 979/1570 yılında Osmanlı devleti tarafından fethedilmiş ve bu tarihten itibaren adada Türk hâkimiyeti başlamıştır. 1839 Tanzimat, 1856 Islahat Fermanları sonucunda idarî ve sosyal anlamdaki birçok düzenlemenin ilk uygulandığı yerlerden birisi Kıbrıs adası olmuştur. Bu anlamda zaman zaman on altı kazaya kadar ulaşan Kıbrıs Mutasarrıflığı oluşturulmuştur. Aynı şekilde Sancak İdare Meclisi de mutasarrıfa yardımcı olmak ve sancakla ilgili birçok konuda karar almak üzere kurulmuştur. Bu çalışmada Osmanlı Arşivi'nde bulunan Kıbrıs Mutasarrıflığı İdare Meclisi'ne ait 32 numaralı karar defterinin transkripsiyonu yapıldıktan sonra karar özetleri çıkarılmıştır. Çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Osmanlı dönemi Kıbrıs'ın idari ve sosyal yapısı hakkında bilgi verildikten sonra, ülke genelinde Tanzimat ve Islahat Fermanlarına bağlı olarak ardı sıra gelen nizamnamelerle idari yapılardaki değişikliğin Kıbrıs'ta aldığı şekil üzerinde durulmuştur. Ayrıca bahse konu olan İdare Meclisi üyeleri ve çalışmaları hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde defterin içeriği değerlendirilmiş; Üçüncü bölümde ise bu kararların birer özetleri verilmiştir. Defterde 341 karar bulunmaktadır. Bu kararlarda Kıbrıs'ın ekonomik, sosyal ve siyasi yapısına dair birçok veri bulunmaktadır. Buna göre Kıbrıs'ta birçok ziraî ürün ekilmekte ve meyvecilik yapılmaktadır. Bu tür faaliyetlerin çekirge istilasından ve doğal afetlerden oldukça etkilendiği görülmektedir. Özellikle vergiler ve bunlara bağlı şikâyetler kararların büyük bir çoğunluğunu oluşturmaktadır. Ayrıca Kıbrıs'ın hububatta diğer şehirlere ihraçta bulunulduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Cyprus was conquered by the Ottoman state in 979/1570and came under Ottoman rule. As a result of the 1839 Tanzimat and 1856 Reform Edicts, Cyprus island was one of the first places where many administrative and social arrangements were applied. In this sense, the Cyprus governor, which has reached up to sixteen accidents from time to time, was established. Likewise, the Sancak Administrative Council was established to assist the governor and to make decisions on many issues related to the sancak. In this study, the decision summaries were issued after the transcription of the book Cyprus Administrative Council number thirteen two in the Ottoman Archive. Thisthesisconsists of four parts. In the first and second sections, after giving information about the administrative and social structure of the Ottoman period Cyprus, the shape of the change in administrative structures in Cyprus with the sequential regulations depending on the Tanzimat and Reform Edicts. In addition, information was given about the members of the Board of Directors and their work. In the third section, the content of the book was evaluated; In the fourth section, a summary of these decisions is given. There are 341 decisions in the book. There are many data regarding the economic, social and political structure of Cyprus in these decisions. Accordingly, many agricultural products are cultivated and fruit growing is carried out in Cyprus. It is seen that such activities are affected by grasshopper invasion and natural disasters. Especially taxes and related complaints constitute the majority of the decisions. It is also observed that Cyprus is exported to other cities in provisions.