Milliyetçi Çalışma Partisi (1985-1993)
Nationalist Labor Party (1985-1993)
- Tez No: 679983
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYDIN YİĞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
- Anahtar Kelimeler: Milliyetçi Çalışma Partisi (MÇP), 12 Eylül Askeri Darbesi, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), Emanetçi Parti, Muhafazakar Parti (MP), The Nationalist Labor Party (MCP), Nationalist Movement Party, September 12 Military Coup, Trustees Party, Conservative Party
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisinin (CKMP) Adana Kongresinde doğan Milliyetçi Çalışma Partisi (MHP), Alparslan Türkeş'in liderliğinde“Dokuz Işık Doktrini”çerçevesinde siyasi faaliyetlerini icra etmiştir. 1970'li yılların buhranlı Türkiyesi'nde yaşanan şiddet olayları sonucu gerçekleşen 12 Eylül 1980 Darbesi'ne şahit olan MHP tıpkı diğer partiler gibi meydana gelen şiddet olayları ve darbeden büyük yara almıştır. Darbe sonrasında açılan MHP ve Ülkücü Kuruluşlar Davası Türkiye'de en uzun süren siyasi davalar arasına girmiş; bu uzun yargılama süreci MHP ve ülkücüleri dağılma tehlikesi ile karşı karşıya getirmiştir. 24 Nisan 1983 tarihinde başlayan yeniden demokratikleşme sürecinde ülkücü kesimde yaşanan şok ve ülke koşulları birtakım eski MHP'lilerin dağılmasına ve dönemin diğer sağ eğilimli partilerine kaymalarına sebebiyet vermiştir. Muhafazakar Parti (MP) (1983–1985) daha çok ülkücü görüşü benimsemiş bir grup eski MHP'li tarafından bu koşullar altında kurulmuştur. MHP ve dağılan ülkücülerin yeniden tek bayrak altında toplanması amacıyla kurulan MP uygulanan kısıtlı demokrasi koşulları ve merkezi otoritenin tam olarak sağlanamaması nedeni ile kısa zamanda birçok genel başkan değiştirilmiştir. İstikrarın sağlanması ve ülke çapında eski ülkücülerce daha iyi tanınmak gayesi ile 30 Kasım1985 MP I. Olağan Kongresi gerçekleştirilmiştir. Kongrede partinin isim ve amblemi değiştirilerek çalışmanın ana konusu olan Milliyetçi Çalışma Partisi (MÇP) (1985–1993) doğmuştur. Milliyetçi Çalışma Partisinde de merkezi otorite ve genel başkanlık sorunları devam etmiştir. Ancak 27 Kasım 1988 II. Olağan Kongresinde partinin doğal lideri Alparslan Türkeş'in genel başkanlığa gelmesi ile bu sorun giderilmiştir. Parti gerçekleştirdiği kongrelerle Türkiye genelinde teşkilatlanma çalışmalarını devam ettirmiş, MYK üye sayısı devamlı olarak arttırılarak içe kapalı bir yapı olmanın dışına çıkılmaya uğraşılmıştır. Gerçekleştirilen bu teşkilatlanma ve toparlanma çalışmaları sonucunda milliyetçi ve ülkücü görüş 11 yıl aradan sonra yeniden ideolojisini TBMM'de Refah Partisi (RP) listelerinden girdiği 1991 seçimleri ile temsil etmeye hak kazanmıştır. MÇP, darbe öncesi kapatılan siyasi partilere yeniden kurulma hakkının verilmesi üzerine MHP'nin son Genel İdare Kurulu (GİK) üyelerinin yaptığı toplantıda, MHP'nin isim ve amblem haklarını almıştır. 24 Ocak 1993 tarihinden itibaren Alparslan Türkeş'in önderliğinde Milliyetçi Hareket Partisi siyasi arenadaki varlığını devam ettirmiştir.
Özet (Çeviri)
The Nationalist Labour Party (MHP), born at the Adana Congress of the Republican Peasant National Party (CKMP), carried out its political activities within the framework of the“Nine Light Doctrine”under the leadership of Alparslan Turkes. The MHP, which witnessed the September 12, 1980 Coup, which was the result of violence in depression-sedimented Turkey in the 1970s, suffered greatly from the violence and coup, just like other parties. The court case of MHP and idealistic Organizations filed after the coup has become one of the longest-running political cases in Turkey; this lengthy judicial process has put the MHP and its idealists in danger of disintegration. During the re-democratization process, which began on April 24, 1983, the shock and country conditions in the idealists' segment led to the dispersion of some former MHP members and their shift to other right-leaning parties of the period. The Conservative Party (MP) (1983–1985) was founded under these circumstances by a group of former MHP members who adopted a more idealistic view. To regroup the MHP members and the disbanded idealists under one flag, many presidents were soon replaced due to the limited democratic conditions imposed by the established MP and the failure to fully establish central authority. The MP-I ordinary congress was conducted on November 30, 1985 with the aim of ensuring stability and to better know the old idealists throughout the country. The Nationalist Labour Party (MCP) (1985–1993), which was the main subject of the work, was born in the congress by changing the name and emblem of the party. In the Nationalist Labour Party, problems of central authority and leadership continued. However, this problem was resolved when alparslan Turkes, the natural leader of the party, became the leader at the November 27, 1988 II. Ordinary Congress. The party continued its organization efforts throughout Turkey with its congresses, and the number of MYK members was continuously increased by trying to exclude the party from being an inward-closed structure. As a result of these organization and recovery efforts, the nationalist and idealist view were awarded the right to represent its ideology again after 11 years with the 1991 elections in which it was listed as the Welfare Party (RP) in the Parliament. The MCP received the MHP's name and emblem rights at a meeting of the members of the last General Administrative Council (GIK) of the MHP after the political parties that were closed before the coup were given the right to be re-established. Since January 24, 1993, the Nationalist Movement Party under the leadership of Alparslan Turkes has maintained its presence in the political arena.