Ayşe Kilimci'nin hikâye kitaplarının değerlerler eğitimi açısından incelenmesi
Analysis of Ayşe Kilimci's story books in terms of values education
- Tez No: 680082
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHARREM KÜRŞAD YANGİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ayşe Kilimci, Değer, Değerler Eğitimi, Hikâye Kitabı, Hikâye, Ayşe Kilimci, Story Book, Story, Value, Values Education
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu çalışmanın amacı Türk edebiyatının önemli yazarlarından Ayşe Kilimci'nin hikâye kitaplarının değerler eğitimi bakımından incelenmesi ve değerlendirilmesidir. Nitel desenli olan bu araştırmanın verileri doküman incelemesi yöntemiyle toplanmış, betimsel analiz yöntemiyle analiz edilmiştir. Araştırmada Ayşe Kilimci'nin 1976-2006 yılları arasında yayımlanmış olan“Yapma Çiçek Ustaları, Sevdadır Her İşin Başı, Sevgi Yetimi Çocuklar, Gül Bekçisi/Eylül Arifesi Mektuplar, Yeni Moda Aşklar Destanı, Mucize Var Mıdır Memet Abla, Şu Ölüm Dedikleri”adlı 7 hikâye kitabı MEB Türkçe Dersi Öğretim Programı'nda (2019) yer alan kök değerler esas alınarak incelenmiştir. Araştırma sonunda kitaplarda toplam 475 kök değer tespit edilmiştir. En fazla iletisi bulunan kök değerin sevgi olduğu belirlenmiş, sevgi değerini sırasıyla yardımseverlik, saygı, adalet, sorumluluk, öz denetim, vatanseverlik, sabır, dürüstlük ve dostluk değerleri izlemiştir. Yeni Moda Aşklar Destanı dışındaki kitapların hepsinde kök değerlerin tümüne yönelik değerler bulunduğu tespit edilmiştir. Eserlerde tespit edilen değerler açık ve örtük olarak ele alınmıştır. Çalışma sonunda Ayşe Kilimci'nin hikâye kitaplarının kök değerler bakımından zengin eserler olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine and evaluate the story books of Ayşe Kilimci, one of the important writers of Turkish literature, in terms of values education. The data of this qualitative study were collected by document analysis method and analyzed by descriptive analysis method. In the research, Ayşe Kilimci's 7 story books titled“Masters of Artificial Flower, Love is the Head of Every Work, Orphan Kids of Love, Rose Keeper / September Eve Letters, The Epic of New Fashion Love, Is There a Miracle Memet Sister, What They Call Death”by Ayşe Kilimci, published between 1976-2006. It was examined based on the root values in the MEB Turkish Course Curriculum (2019). At the end of the research, a total of 475 root values were determined in the books. It was determined that the root value with the most messages was love, and the value of love was followed by helpfulness, respect, justice, responsibility, self-control, patriotism, patience, honesty and friendship values. It has been determined that there are values for all root values in all the books except the New Fashionable Love Epic. The values determined in the works have been handled explicitly and implicitly. At the end of the study, it was concluded that Ayşe Kilimci's story books are rich in terms of root values.