Tek taraflı inguinal hernilerde ilioinguinal-iliohipogastrik sinir bloğu ile spinal anestezi yöntemlerinin karşılaştırılması
Comparison of ilioinguinal-iliohypogastric nerve block method to spinal anesthesia method in unilateral inguinal hernia operations
- Tez No: 680081
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ONUR ÖZLÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: ilioinguinal-iliohipogastric sinir bloğu, spinal anestezi, bupivakain, inguinal herni, Ilioinguinal-iliohypogastric nerve block, spinal anesthesia, bupivacaine, inguinal hernia
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Giriş: Çalışmamızda; tek taraflı inguinal herniyorafi operasyonu geçirecek hastalarda; ilioinguinal-iliohipogastrik sinir bloğu ile spinal anestezi yöntemlerinin rejyonel blokuygulama süreleri ile bloğun T10 seviyesine ulaşma sürelerine, intraoperatif hemodinamik parametreler, derlenme ünitesinde kalış süreleri ile postoperatf ağrı skorlarına ve analjezik tüketimlerine, rejyonel anestezik yöntemin yan etkilerine, hastaların taburcu olma zamanları, cerrah ve hasta memnuniyetlerine olan etkilerini karşılaştırmayı amaçladık. Yöntem: Etik kurul onayı alınan, ASA I-III, 18-65 yaş arası,tek taraflı inguinalherniyorafi operasyonu geçirecek 50 hastarandomize olarak iki gruba ayrıldı. Anestezi öncesi hazırlık odasına alınan tüm hastaların sistolik kan basıncı (SKB), diastolik kan basıncı (DKB), ortalamakan basıncı (OKB), kalp atım hızı (KAH), transkütanperiferik oksijen satürasyonu (SpO2) monitörize edildi. İlioinguinal-iliohipogastrik sinir bloğu (Grup İ) (n=25); periferik sinir stimülatörü iğnesi kullanılarak enjeksiyon noktasından20 ml % 0.5 bupivakain (Marcaine %0.5) ile, spinal anestezi ise (Grup S) (n=25); L4-5 seviyesinden 3 ml bupivakain (Marcaine Spinal Heavy %0.5) uygulanarak gerçekleştirildi. Ameliyat süresi boyunca Grup İ' deki hastalar 25-75 μgr/kg/dk propofol infüzyonu ile sedatize edildi. Operasyon sonrası her iki gruptaki hastaların hasta kontrollü analjezi (HKA) cihazı ile postoperatif analjezik tüketimleri kaydedildi. Regional blok uygulama süreleri ve duyusal bloğun T10seviyesine ulaşma süreleri, derlenme ünitesinde kalış süreleri ve cerrahi sürelerine ek olarak intraoperatif hemodinamik parametreler (SKB, DKB, OKB, KAH, SpO2) ile postoperatif duyusal blok süreleri, ağrı skorları, ilk ağrı duyma zamanları, ilk mobilizasyon zamanları, ek analjezik ihtiyaçları, taburcu olma zamanları ile hasta ve cerrah memnuniyetleri kaydedildi. Bulgular: Grupİ'de 2 hastada yeterli duyusal blok sağlanamadığı için genel anestezi uygulandı. Demografik veriler ve cerrahi süreler her iki grupta benzerdi. Rejyonel blok uygulama süresi, bloğun T10 seviyesine ulaşma süresi ve derlenme odasında kalış süresi, ilk ağrı duyma zamanı Grup İ'de anlamlı olarak daha uzundu (p˂0.001). İlk mobilizasyon zamanı ve taburcu olma zamanı Grup S deistatistiksel olarak daha uzundu (p˂0.001). Toplam analjezik tüketimi ve ek analjezik tüketimi Grup İ de Grup S ye göre daha düşük miktardaydı (p˂0.001). Blok öncesine göre insizyon sonrasından itibaren SKB, DKB, OKB de Grup S de anlamlı düşüş gözlenirken, Grup İ de anlamlı değişim gözlenmedi.Grup S de blok öncesine göre 10. Ve 30. Dakikalardaki kalp atım hızında azalma gözlenirken, Grup İ de diğer takip zamanları arasında anlamlı değişim gözlenmedi.Postoperatif 0.dakikaya göresırasıyla1., 2., 4. Ve 6. Saatlerdeağrı düzeylerinde artış Grup İ ye göre Grup S deistatistiksel olarak daha yüksek bulundu (p˂0.001). Grup S de 3 hastada (%12), 2 hastada idrar retansiyonu (%8), 1 hastada hipotansiyon (%4), Grup İ de isesadece 2 hastada idrar retansiyonu (%8.7) gelişti. Yan etki görülme sıklıkları yönünden , gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı (p˃0,05). Cerrah ve hasta memnuniyetleri açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık yoktu. Sonuç: İnguinal herniyorafi operasyonlarında İİNB ile operasyon sırasında hastalarda sedasyon ve ek analjezik gereksinimi olmuş, spinal anestezi uygulanan hastalarda ise sedasyon ve ek analjezik gereksinimi olmamıştır. Bununla beraber İİNB ile daha iyi postoperatif analjezi ve erken taburculuk elde edilmiştir. Spinal anestezi uygulanan hastalarda hipotansiyon, bradikardi olması,buna rağmen İİNB de bu yan etkilerin gözlenmemesi İİNB' nin spinal anesteziye üstünlüğünü düşündürmüştür.İnguinal herniyorafi operasyonlarında sedasyon eşliğinde uygulanan İİNB'nin spinal anesteziye alternatif olarak kullanılacağı görüşündeyiz.
Özet (Çeviri)
Comparison of ilioinguinal-iliohypogastric nerve block method to spinal anesthesia method in unilateral inguinal hernia operations. Introduction: In our study, we aimed to compare ilioinguinal-iliohypogastric nerve block (IINB) method to spinal anesthesia method in patients,who will undergo unilateral inguinal herniorrhaphy operation, by the means of regional blockimplementation time and time to reach to T10 block level, intraoperative hemodynamic parameters, duration of the staying time in recovery unit and postoperative pain scores and analgesic consumptions, side effects of regional anesthetic method, patients' discharge times, surgeon and patient satisfaction. Methods: 50 ASA I-III patients that will undergo unilateral inguinalherniorrhaphy operations, between the ages of 18-65 with received ethical committee approval, randomly separated in two groups; S and I. Before anesthesia all patients' systolic blood pressure (SBP), diastolic blood pressure (DBP), mean blood pressure (MBP),heart rate )HR), transcutaneous peripheral oxygen saturation (SpO2) were monitored in the preparation room. Ilioinguinal- iliohypogastric nerve block (Group I) (n=25); was performed by peripheral nerve stimulator using the injection of 20 ml 0.5%bupivacaine (Marcaine 0.5%). Spinal anesthesia (Grup S) (n=25);was performed by injectionof 3 ml bupivacaine (Marcaine Spinal Heavy 0.5) at L4-5 level. During the operation period in Group I, sedation of patient were performed with propofol infusion 25-75 μgr/kg/min. In both groups postoperative analgesic consumption of the patients was recorded by postoperative patient-controlled analgesia (PCEA) device. Duration of regional block implementation and time to reachto level T10 sensorial block, stay time in recovery unıt were recorded. In addition surgical time, the intraoperative hemodynamic parameters (SBP, DBP, MBP, HR, SpO2) and the postoperative duration of sensory block, pain scores, time to initial pain reception, initial mobilization times, additional analgesic demands, discharge time, patient and surgeon satisfactions were also recorded. Result: In Group I, general anesthesia were appliedto 2 patients due to inadequate sensorial block.Demographicdata and surgical time were similar in both groups. Duration of regional block implementation, time to reach to level T10 sensorial block, recovery roomstay time, time to initial pain reception were significantly longer in Group I (p˂0.001). Initial mobilization and discharge time in Group S were statistically longer (p˂0.001). Total analgesic consumption and additional analgesic consumption in Group I were lower than in Group S (p˂0.001). In group S; SBP, DBP, MBP were significantly decreased from incision time till to the block time. No meaningful charge was observed in group I. In group S decrement in heart rate was obseved at 10 th and 30th minutes compared to pre-block period. No meaningful change observedin group I compared to other time periods. According to postoperative 0th minute, increment in pain level was statistically higherin group S than group I; at 1 st, 2nd, 4th and pth hoursin postoperative period (p˂0.001). Nausea in 3 patients (12%), urinary retention in 2 patients (8%), hypotension in 1 patient (4%) were observed in Group S, while in Group I, urinary retention in only 2 patients (8,7%) was detected.No statistically significant difference between groups was detected in recpect to the incidence of side effects (p˃0,05). There were no statistically significant differences in terms of surgeon and patient satisfaction betweeen the groups. Conclusion: In inguinal herniorrhaphy operations; sedation and additional analgesia were required for patients with IINB during surgery; nevertheless sedation and additional analgesia were not required for patients who undervent spinal anesthesia duringsurgery. However, with IINB better postoperative analgesia and early discharge were obtained. Hypotension and bradycardia were observed in patients who underwent spinal anesthesia, although these side effects were not observedin patients with IINB. This result composes the thought of the advantage of IINB over spinal anesthesia. We assume that sedation accompanied by IINB will be used as an alternative to spinal anesthesia in inguinal herniorrhaphy operations.