Antik Yunan tragedyalarında felsefi düşüncenin izleri
Traces of philosophical thought in Ancient Greek tragedies
- Tez No: 680112
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞAHİN FİLİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Tragedya, Antikçağ, Tiyatro, Tragedy, Ancient age, Theater
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Antikçağ'da felsefenin doğuşu siyasi, sosyal, kültürel ve psikolojik pek çok etmene bağlı olarak açıklanabilir. Tragedyalar felsefenin gelişmesinde büyük bir etkiye sahiptir. Felsefenin doğduğu Antikçağ Yunan insanının iç dünyasını tragedyalar bütün derinliğe ile sergilemişlerdir. O çağda insan yaşamına ve hayal gücüne dair ne varsa onları tragedyalarda bulmak mümkün olmaktadır. Tragedyalar bu bakımdan sadece bir milletin kendine özgü yaşam biçimini değil, genel olarak insanı konu aldığı için verdiği mesajlar tarih boyu evrenselliğini korumuştur. Tragedyalar içerdikleri konu ve bilgi açısından yaşamın tüm yönlerini gözler önüne serdiği için içlerinde felsefenin de olması gayet doğal bir durumdur. Bu yüzden antik Yunan tragedya oyunları daha iyi analiz edilmeli ve toplum ile bireye verdiği mesajlar felsefi açılardan da incelenmelidir. Tüm bu nedenlerden dolayı Antikçağ'daki pratik yaşamı bütün yönleriyle resmeden tragedyaların felsefi analizi son derece önemlidir.
Özet (Çeviri)
The birth of philosophy in ancient times can be explained by many political, social, cultural and psychological factors. Tragedies have a great influence on the development of philosophy. Tragedies exhibited the inner world of the Ancient Greek people, where philosophy was born, with all its depth. It is possible to find everything about human life and imagination in that era in tragedies. In this respect, the messages given by the tragedies have preserved their universality throughout history, since they are not only about the unique life style of a nation, but also about the human being in general. Since tragedies reveal all aspects of life in terms of the subject and knowledge they contain, it is quite natural to include philosophy in them. Therefore, the ancient Greek tragic plays should be analyzed better and the messages they give to the society and the individual should be examined from a philosophical point of view. For all these reasons, the philosophical analysis of tragedies, which depict all aspects of practical life in Antiquity, is extremely important.