Uluslararası ilişkilerin realist teorisi ve çevre krizi
Realist theory of international relations and environmental crisis
- Tez No: 680123
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SENEM ATVUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Realizm, hayatta kalma, varoluşsal tehdit, Antroposen, çevre krizi, Realism, survival, existential threat, Anthropocene, environmental crisis
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
“Olması gerekeni kurgulamaktan”uzak durarak“olanı olduğu gibi açıklamayı”amaç edinen realizm, Uluslararası İlişkiler disiplininde en çok kullanılan teoridir. Devletlerin temel amacının anarşik uluslararası ortamda hayatta kalmak olduğunu öne süren realist teoriye göre en“gerçek”beka tehditleri askeri tehditlerdir. Fakat yıkıcı gücü Sanayi Devrimi'nden günümüze katlanarak artan antropojenik çevresel bozulma, 21. yüzyılda bir“çevre krizi”olarak tanımlanabilecek boyuta gelmiştir. Çevre krizi, küresel iklim değişikliği başta olmak üzere gezegendeki tüm biyolojik yaşamın varlığını tehlikeye sokan birçok tehdidi beraberinde getirmiştir. Küresel ısınma, kutup buzullarının erimesi, deniz seviyesinin yükselmesi, su kaynaklarının tükenmesi ve besin arzının tehlikeye girmesi sonucunda dünya üzerinde insan yaşamına ve tarıma elverişli topraklar gittikçe azalmakta, küresel sıcaklık ortalamalarının yaşanabilir düzeyin üstüne çıkması riski giderek belirginleşmektedir. Dahası, çevre krizinin mevcut etkileri ve gelecekte yol açacağı sorunlar, üzerinde geniş çaplı bilimsel konsensüsün bulunduğu ampirik veriler ile ortaya konulmaktadır. Dolayısıyla çevre krizi, realist paradigmanın tanımladığı uluslararası sistem ve devlet için son derece“gerçek”varoluşsal tehditler barındırmaktadır. Çevre krizi, realist teorinin temel kuramsal varsayım ve mekanizmalarında da doğrudan belirleyici rol oynamaktadır. Ancak“gerçekte olanı, olduğu gibi analiz etmeyi”hedefleyen realist teori, çevre sorunlarını“birincil politika-ikincil politika”(high politics-low politics) dikotomisi üzerinden bir“ikincil politika”konusu olarak tanımlamaktadır. Realizm ulusal güvenliği tehlikeye atan tüm tehditleri bir“birincil politika”konusu olarak ele aldığını öne sürmektedir; realizm-çevre ilişkisinin insan merkezli (anthropocentric) olarak tanımlanması çevre krizini önemsizleştirerek büyük bir teorik tutarsızlık doğurmaktadır. Realizm-çevre ilişkisinin doğa merkezli (ecocentric) bir bakış açısına kavuşacak şekilde değişmesi, bu teorik tutarsızlıkları giderebilecektir. Bu değişim, realizm ile Uluslararası İlişkiler disiplini arasındaki kuvvetli bağlantıdan dolayı özellikle iklim krizinin yaratacağı etkileri azaltmaya ve küresel adaptasyon politikalarını hızlandırmaya katkı sunabilecektir. Antroposen eskatolojisi üzerine inşa edilen“gezegensel realizm”(planetary realism) yaklaşımı ise, realizmde gerekli görülen değişimin uygulanmasında etkili bir yol haritası olabilecektir.
Özet (Çeviri)
Avoiding to“explain what things should be”and aiming to“explain things as how they are”, realism is the most widely used theory in the International Relations discipline. According to realist theory, which asserts that the main purpose of states is to survive in the anarchic international environment, the most“real”threats that endanger a state's survival are military threats. However, the anthropogenic environmental degradation, whose destructive power has increased exponentially since the Industrial Revolution, has reached a level that can be defined as an“environmental crisis”in the 21st century. The environmental crisis has brought along many threats –especially the global climate change- that endanger the existence of all biological life on the planet. Global warming, melting polar glaciers, rising sea levels, depletion of water resources and the disruption of global food supply are causing the planet to lose the land suitable for human life and agriculture; the risk of global temperature averages exceeding the habitable level is becoming increasingly apparent. Moreover, the current effects of the environmental crisis and the problems it will cause in the future are demonstrated by empirical data on which there is a wide scientific consensus. Thus, the environmental crisis possesses many“real”existential threats against the international system and the states, directly affecting the core theoretical assumptions and mechanisms of realism in the process. However, realist theory defines environmental problems as a“low politics”issue through the“high politics-low politics”dichotomy. Defining the relationship between realism and environment with an anthropogenic perspective creates a great theoretical inconsistency, one which can be fixed by adopting an ecocentric approach to the environment within realist theory. Due to the strong connection between realism and the International Relations discipline, an ecocentric change in realist paradigm can help reduce the effects of the climate crisis and fasten global adaptation policies. An approach built on the Anthropocene eschatology, planetary realism can be an effective road map for the implementation of the proposed and“necessary”change in realism.