Modifiye juglans regia L. yaprağı kullanarak sulu çözeltilerden reaktif red 120'nin biyosorpsiyonu
Biosorption of reactive red 120 from aqueous solutions by using modified juglans regia L. LEAF.
- Tez No: 680223
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FERDA ÖZMAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biyoteknoloji, Biochemistry, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Biyosorpsiyon, Biyosorpsiyon kinetiği, Ceviz yaprağı, Freundlich izotermi, Langmuir izotermi, RR120, Biosorption, Biosorption kinetics, Juglans regia L. leaf, Freundlich isotherm, Langmuir isotherm, RR120
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışmada ham (HCY) ve sitrik asit ile modifiye edilmiş Juglans regia L. (ceviz) yaprağının (MCY) sulu çözeltiden RR120 boyarmaddesini biyosorpsiyonu araştırılmıştır. Kullanılan biyokütlelerin karakterizasyon için FT-IR spektrumları ve SEM görüntüleri alınmış, zeta potansiyel analizleri yapılmıştır. Deneyler kesikli sistemde pH, biyosorban miktarı, başlangıç boyarmadde konsantrasyonu, temas süresi ve sıcaklığın fonksiyonu olarak gerçekleştirilmiştir. Çözeltilerdeki boyarmadde konsantrasyonları UV-visible spektrofotometre ile tayin edilmiştir. Biyosorpsiyon verileri her iki biyokütle için de en iyi Langmuir izoterm modeline uyum göstermiştir. Tek tabakalı maksimum biyosorpsiyon kapasitesi 50 ºC'de HCY ve MCY için sırasıyla 135,16 mg/g ve 181,21 mg/g olarak tespit edilmiştir. Deneysel bulgular, yalancı-birinci dereceden ve yalancı-ikinci dereceden kinetik modellere uygulanmış ve RR120 nin HCY ve MCY üzerine biyosorpsiyon kinetiğinin yalancı-ikinci dereceden kinetik modelle açıklanabildiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, biosorption of RR120 dye from aqueous solution by Juglans regia L. (walnut) leaf in natural (HCY) form and citric acid modified (MCY) form was investigated. The biomasses were characterized by means of FT-IR spectra, SEM images and zeta potantial analyses. The experiments were carried out in the batch system as a function of pH, biosorbent amount, inital dye concentration, contact time and temperature. The dye concentrations in the solutions were determined by UV-visible spectrophotometer. Biosorption data fits best with the Langmuir isotherm model for both biomasses. Monolayer maximum biosorption capacity at 50 ºC was determined as 135,16 mg/g and 181,21 mg/g for HCY and MCY, respectively. Experimental findings were applied to pseudo-first order and pseudo-second order kinetic models and it was concluded that the biosorption kinetics of RR120 on HCY and MCY could be explained by pseudo-second order kinetic model.