Çocukluk çağı akut lenfoblastik lösemilerinde minimal rezidüel hastalığın tanısında cd 49f?nin önemi
Significance of cd 49f in diagnosis of minimal residual disease in childhood acute leukemias
- Tez No: 680248
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKAN PATIROĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Akut lenfoblastik lösemi, minimal rezidüel hastalık, CD 49f, Acute lymphoblastic leukemia, minimal residual disease, CD 49f
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Çocukluk çağında en sık görülen malignite olan akut lenfoblastik lösemide (ALL) yeni tedavi rejimleri ile birlikte %95 tam remisyon sağlanmaktadır. Buna rağmen %25-30 hastada relaps izlenmektedir. Prognozu belirleyen en önemli faktör olan minimal rezidüel hastalık (MRD), 10-3-10-6 lösemik hücreyi tespit edebilmektedir. Berlin Frankfurt Münster grubu ALL?li çocuklarda 15. gün yapılan kemik iliği aspirasyonlarında MRD < %0.1 oluşunu düşük, >%10 ise yüksek risk olarak tanımlamışlardır. Yapılan çalışmalarda, MRD negatif hastalarda %2, MRD pozitif hastalarda %70-100 relaps olduğu gösterilmiştir. Yapılan bir çalışmada, normal ve ALL?li hastalarda tanı anı, tedavinin 15 ve 29. günlerinde CD 49f ekspresyonunu değerlendirilmiş, tanı anında orta derecede CD 49f ekspresyonu, 15 ve 29. gün MRD pozitif hastalarda CD 49f ekspresyonu, B hücrelerin gelişiminin tüm evresinde hafif CD 49f ekspresyonu gösterilmiştir. CD 49f T hücreler, monosit, trombositler, epitelyal ve endotelyal hücreler, prekürsör B lenfoblastlarda eksprese edilen adhezyon molekülüdür. Bu çalışma, CD 49f?nin preB-ALL?li hastalarda MRD tespitinde yararlı olup olmadığını araştırmak amacı ile yapıldı. Gereç ve yöntemler: Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Hematoloji-Onkoloji Bilim Dalında Ocak 2012- Ocak 2013 tarihleri arasında takip edilen Pre-B ALL?li 27 hastada 5 renkli akım hücremetresi kullanılarak tanı anında immünofenotiplendirme yapıldı ve CD 49f ekspresyonu araştırıldı. Tedavinin 15. günü kemik iliği örneklerinde MRD tayini yapıldı ve CD 49f ekspresyonu yinelendi. Normal dağılıma uyan veriler ortalama ile ifade edildi ve ikili karşılaştırmalarda student t testi, normal dağılıma uymayan değişkenlerin karşılaştırılmasında Mann Whitney U testi uygulandı. İkiden fazla grupların verileri Kruskal-Wallis ve Chi-kare testleri ile karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışma, ortalama yaşları 79.3±58.3 ay olan 10?u kız 17?si erkek, 27 pre-B ALL?li hasta üzerinde yapıldı. BFM risk kriterlerine göre 6 hasta standart, 14 hasta orta, 7 hasta da yüksek risk grubunda yer almakta idi ve tedavileri risk gruplarına göre uygulandı. Bir hastada t(9;22) saptandı. Beş hastada ise 8. gün steroid tedavisine yanıt alınamadı. On beşinci günde MRD < %0.1 olan hasta sayısı 11 iken 15?inde MRD pozitifliği saptandı ve bu hastaların 10?unda 8. gün steroid cevabının olduğu gözlendi. Tanı anında hastaların CD 49f ekspresyonu ortalama %38.47±22.11 iken 15.günde %5.49±12.60 bulundu. On beşinci gün MRD pozitifliği ile CD 49f ekspresyonu karşılaştırıldığı zaman istatistiksel olarak anlamlı bir korelasyona rastlanmadı. Sonuç: CD 49f?nin lösemik hücrelerde yüksek oranda eksprese edildiği, 15. günde bu ekspresyonun azalarak devam ettiği ve 15. gün MRD değeri ile karşılaştırıldığında aralarında istatistiksel olarak anlamlı korelasyon olmadığı gözlendi. MRD takibinde CD 49f ekspresyonunun kullanılabilmesi için daha fazla sayıda hastayı kapsayan çalışmaların gerekli olduğu kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
Objective: Complete remission rate of 95% is achieved by novel therapeutic regimens in acute lymphoblastic leukemia (ALL) which is the most commonly seen malignancy in childhood. MRD, the most important factor predicting prognosis, can detect 10-3 to 10-6 leukemic cells. In the children with ALL, Berlin Frankfurt Münster (BFM) group defined MRD 10% as high risk factor in the bone marrow aspiration. It was shown that relapse rate was 2% in MRD negative patients whereas 70-100% in MRD positive patients. In a study which CD 49f expression was evaluated at diagnosis and on the days 15 and 29 after diagnosis, CD 49f expression was shown in MRD positive patients and a mild CD 49f expression throughout all stages in the development of B cells. CD 49f is an adhesion molecule expressed in T cells, monocytes, thrombocytes, epithelial and endothelial cells and precursor B lymphoblasts. The present study was conducted to evaluate whether CD 49f is useful in the detection of MRD in patients with pre-B cell ALL. Material and Method: Immunophenotyping and CD 49f expressions by using 5-colors flow cytometer were performed at the time of diagnosis in 27 patients with Pre-B cell ALL who had been followed at Erciyes University, Medicine School, Department Pediatric Oncology & Hematology between January, 2012 and January, 2013. On the day 15 after initiation of the treatment, MRD detection was performed on bone marrow specimens and CD 49f expression was re-evaluated. Data with normal distribution was expressed as mean. Student t test was used in paired comparisons, whereas Mann Whitney U test was used to compare data without normal distribution. Findings: This study was conducted on 27 patients with Pre-B cell ALL (10 girls, 17 boys; mean age: 79.3±58.3 months). According to BFM risk criteria, 6 patients was in standard risk group, whereas 14 patients in moderate and 7 patients in high risk group. All treatments were given according to risk groups. In one patient, t(9;22) was detected. On the day 8, five patients didn?t response steroid therapy. On the day 15, number of patients with MRD > 0.1% was 11, while MRD positivity was detected in 15 patients. Of the 15 patients with MRD positivity, response to the steroid therapy was detected in 10 patients on the day 8. The mean CD 49f expression was 38.47±22.11% at the time of diagnosis while it was found as 5.49±12.60 on the day 15. No significant correlation was found between MRD positivity and CD 49f expression were compared on the day 15. Conclusion: It was observed that CD 49f was expressed in leukemic cells at a high rate; expression was persisted on the day 15 with a gradual decrease; and it wasn?t correlated to MRD value when compared on the day 15. It was concluded that further studies with larger sample size is needed to use CD 49f for MRD monitoring.