Bosna Savaşı üzerine yazılmış romanlar
Analyses of novels about the Bosnian War
  1. Tez No: 680249
  2. Yazar: ADNA NESLANOVIC
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZELİHA GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Bosna Savaşı, Edebiyat, Roman, Tarih, The Bosnian War, Literature, Novel, History
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 214
Özet
Yakın tarihte yaşanan Bosna Savaşı'nda Boşnaklar büyük acılar yaşamıştır. Basının ve medyanın güçlü olması ve savaşın bitmesinin üzerinden henüz 25 yıl geçmesinden dolayı yaşananlar çok tazedir. Bu savaşın etkilerini Türk ve Boşnak yazarlar eserlerinde işlemiştir. Bu çalışmada Bosna Savaşı üzerine yazılan Sevdalinka, Srebrenitsa'nın Öyküsü, Elveda Saraybosna ve Çığlık romanlarının incelemesi yapıldı. Boşnakların yaşadıkları acılar, yazarların bunları işleme şekilleri ve odak noktaları üzerinde durulmuştur. Çalışma giriş, birinci bölüm, ikinci bölüm, üçüncü bölüm ve sonuç olmak üzere beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde genel olarak roman ve tarihsel roman ile ilgili bilgiler verildi. Ayrıca savaş ve edebiyat arasındaki ilişkiler üzerinde duruldu. İkinci bölümde roman incelemeleri, üçüncü bölümde ise romanlar ile ilgili karşılaştırmalar yapıldı.
Özet (Çeviri)
In the Bosnian War, which took place in recent history, Bosniaks went through great suffering. Even though newspapers and media had a great impact on the events of a war and even though the war ended 25 years ago, what people lived through is still fresh in their memories. The influence of this war provides settings for works of Turkish and Bosnian writers. This paper analyses novels written about war in Bosnia: Sevdalinka (Traditional Bosnian song), The Story of Srebrenica, Goodbye Sarajevo, and The Scream. This paper focuses on suffering Bosnians lived through and different ways of how writers presented it. This thesis contains five parts: introduction, first, second, and the third part, and conclusion. First part gives information about novel and historical novel in general. The focus is also placed on connection between war and literature. The analyses of novels were done in the second part of the paper, and the third part focuses on the comparison of novels.