Kayropraktik omurga manipülasyonu ve fizyoterapi uygulamalarının donuk omuza etkisinin karşılaştırılması (Retrospektif çalışma)
Comparison of the effects of cherropractic spine manipulation and physiotherapy applications on frozen shoulder (Retrospective study)
- Tez No: 680250
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN KEREM ALPTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Kayropraktik, Manipulasyon, HVLA, Servikal, Frozen Shoulder, Chiropractic, Manipulation, HVLA, Cervical, Frozen Shoulder
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kayropraktik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmada, Kayropraktik omurga manipülasyonu ve fizyoterapi uygulamalarının donuk omuza etkisinin retrospektif olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya alınan bireylerde uygulama öncesi ve sonrası servikal ve omuz eklem hareket açıklığı ve ağrı şiddeti ölçülmüştür. CROM cihazı ve VAS kullanılmıştır. Toplamda çalışmaya 60 birey dahil edilmiştir. Bireyler fizyoterapi ve servikal manipülasyon grupları olmak üzere 30 bireyden oluşacak şekilde iki eşit gruba ayrılmıştır. Her iki gruba da omuz egzersizleri uygulanmış olup, postür egzersizleri de ev egzersizi olarak önerilmiştir. Fizyoterapi grubuna omuz eklem kapsülü mobilizasyonu, omuz eklem germesi ve buz uygulaması yapılmıştır. Servikal manipülasyon grubuna ise tek seferlik kayropraktik HVLA servikal manipulasyon uygulanmıştır. Omuz eklem hareket açıklığı (ROM) tedavi sonrası ortalama Fleksiyon değeri fizyoterapi grubunda 161,73 iken, manipülasyon grubunda 170,20 olarak elde edilmiştir. Omuz eklem rom tedavi sonrası ortalama Ekstansiyon değeri fizyoterapi grubunda 52 iken, manipülasyon grubunda 55,17 olarak elde edilmiştir. Omuz eklem rom tedavi sonrası ortalama Abduksiyon değeri fizyoterapi grubunda 144,73 iken, manipülasyon grubunda 146,77 olarak elde edilmiştir. Omuz eklem rom tedavi sonrası ortalama İnternal Rotasyon değeri fizyoterapi grubunda 73,53 iken, manipülasyon grubunda 84,7 olarak elde edilmiştir. Omuz eklem rom tedavi sonrası ortalama Eksternal Rotasyon değeri fizyoterapi grubunda 73,93 iken, manipülasyon grubunda 84,33 olarak elde edilmiştir. Omuz eklem rom tedavi sonrası ortalama Omuz Vas değeri fizyoterapi grubunda 3,13 iken, manipülasyon grubunda 1,73 olarak elde edilmiştir. Omuz eklem rom tedavi sonrası ortalama Servikal Vas değeri fizyoterapi grubunda 2,8 iken, manipülasyon grubunda 1,53 olarak elde edilmiştir. Çalışmamızda, donuk omuzlu bireylerde servikal eklem manipülasyonlarının gruplar arası karşılaştırmada Omuz eklem rom tedavi sonrası yalnızca ortalama Adduksiyon değeri gruplar arasındaki değişimi istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Diğer tüm yönlerde ve ağrı şiddetinde servikal manipülasyon grubu lehine anlamlı değişiklik olmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to evaluate the effect of the chiropractic application system and physiotherapy applications on the frozen shoulder, in a retrospective way . The individuals, who are included in the study, are measured Cervical and shoulder range of motion and pain intensity. It is used CROM device and VAS. In total, 60 individuals are included for the study. Individuals are divided into two equal groups, consisting of 30 individuals, including physiotherapy and cervical manipulation groups. Shoulder exercises were applied to both groups and posture exercises were suggested as a home exercise. For Physiotherapy group, it is applied capsule mobilization, shoulder joint stretching and ice application. For cervical manipulation group, it is applied chiropractic HVLA cervical manipulation just for once. While the mean joint flexion value after the treatment of shoulder joint range of motion (ROM) is 161.73 in physiotherapy, it is seen 170.20 in manipulation group. While average extension value after shoulder joint rum treatment is recorded 52 times, it is recorded 55.17 in manipulation group. After the shoulder joint treatment, the average abduction value is 144,73 in the physiotherapy group, it is recorded the same treatment as 146.77 for manipulation group. The average Internal Rotation value after shoulder joint rum treatment is 73.53, while it is observed as 84.7 in manipulation. The average External Rotation value after shoulder joint rum treatment is 73.93 under physiotherapy and 84.33 in manipulation. As it is 3.13, it is observed 1.73 in manipulation group. While the average shoulder Vas value is 2.8 after the rom treatment of shoulder joint, it is observed 1.53 in manipulation. In the study, in comparison of cervical joint manipulations between the groups, for the frozen shoulder individuals, after the rom shoulder joint treatment, the change of the Abduction values between the groups isn't valid, statistically. All of the other values and the pain intensities are the significant changes in favor of manipulation group.