Zaman kullanım anketi ile boş zamanın değerlendirilmesinin çok değişkenli Probit Model ile analizi
Analysis of leisure time evaluation using time use survey with multivariate Probit Model
- Tez No: 680374
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMA BEHDİOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonometri, İstatistik, Econometrics, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Zaman Kullanım Anketi, Boş Zaman, Çok Değişkenli Probit Model, Time Use Survey, Leisure Time, Multivariate Probit Model
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Zaman kavramı tarih boyunca insanların hayatında her zaman önemli bir yere sahip olmuştur ve zamanın sınırlı bir kaynak olması zamanın önemini daha da arttırmaktadır. Bu nedenle insanların zamanlarını nasıl kullandıklarının araştırılması büyük önem taşımakta ve araştırmanın yapılabilmesi için de Zaman Kullanım Anketine (ZKA) ihtiyaç duyulmaktadır. Zaman Kullanım Anketi insanların zaman kullanımı ve günlük veya haftalık faaliyetlerine yönelik zamanlarını nasıl geçirdikleri ile ilgili ayrıntılı bilgi vermektedir. Ayrıca insanların zamanlarını nasıl kullandıklarının bir resmini de çizmektedir. Bu çalışmada, Türkiye için Zaman Kullanım Anketi verileri kullanılarak bireylerin boş zamanlarını nasıl değerlendirdiklerinin ve cinsiyet, yaş, medeni durum vb. değişkenleri oluşturan değişken düzeylerinin boş zamanın değerlendirilmesi üzerindeki etkilerinin Çok Değişkenli Probit Model ile belirlenmesi amaçlanmıştır. Yapılan çalışmada bireylerin boş zamanlarını nasıl değerlendirdiklerini temsil eden değişkenler spor ve doğa sporları, kültürel faaliyetler, organizasyonel faaliyetler ve gönüllü çalışma olmak üzere dört gruptan oluşmaktadır. Çalışmada, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)'undan alınan 1 Ağustos 2014-31 Temmuz 2015 dönemini kapsayan ikinci Zaman Kullanım Anketi verileri kullanılmıştır. Zaman Kullanım Anketinde yer alan üç veri seti birleştirilerek elde edilen veri seti 7305 gözlemden oluşmuş ve verilerin analizinde Çok Değişkenli Probit Model kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The concept of time has always had a significant role in human being's life from past to present and further increases the importance of time to be a limited resource. For this reason, the determination of how people use their time is of great importance and the Time Use Survey (TUS) is needed for the research. The Time Use Survey provides detailed information about how people spend their time for daily or weekly activities. It also depicts how people use their time. The study aims to determine how individuals evaluate their leisure time and the effects of variable levels of gender, age, marital status etc. using Time Use Survey data for Turkey with Multivariate Probit Model. In this study variables representing how individuals evaluate their leisure time consist of four groups, such as traditional sports and nature sports, cultural activities, organizational activities and volunteer work. In this study, the second Time Use Survey data from the Turkey Statistical Institute was used in time interval from August 1st, 2014 to July 31st, 2015. The three data sets in the Time Use Survey are combined and data set consists of 7305 observations. Multivariate Probit Model was used in the analysis of the data.