6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında hakim tarafından verilen tedbir kararları
The injunctions given by the judge within the scope of the code of 6284 the Law No on Protection of the Family and the Prevention of Violence Against Women
- Tez No: 680472
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Şiddet, aile bireyleri, 6284 Sayılı Kanun, tedbir kararları, violence, family members, The Code Of:6284, injunctions
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 189
Özet
Türkiye'nin uzun yıllardır yaşadığı sorunlardan bir tanesi olan aile bireylerine ve kadına karşı şiddetin önüne geçmek maksadıyla, Türkiye'nin sonradan tek taraflı olarak çekildiği kısaca İstanbul Sözleşmesi olarak ifade edilen Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi ve Türkiye'nin taraf olduğu Uluslararası sözleşmelerden hareketle 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun yürürlüğe konulmuştur. Bu kanun ile şiddete uğrayan veya uğrama tehlikesi bulunan başta kadın ve çocuklar olmak üzere aile bireylerinin ve tek taraflı ısrarlı takip mağdurlarının, şiddet uygulayandan ve diğer bir takım tehlikelerden korunması ve şiddet uygulayanın şiddetinin önlenmesi amaçlanmaktadır. Kanunda, söz konusu şiddet veya tehlikenin varlığının haber alınması durumunda mülki amir, kolluk amiri ve hâkim tarafından ne tür koruyucu ve önleyici tedbir kararlarının alınacağı başlıklar halinde ve örnekseme yolu ile düzenlenmiştir. Bu çalışmada öncelikle şiddetin ne olduğu ve hangi halleri kapsadığı, kanunun hangi bireyleri kapsamına aldığı, konu hakkında taraf olduğumuz Uluslararası metinler ve yasal düzenlemelerin nelerden ibaret olduğu açıklanmıştır. Çalışmanın ana konusu olan 6284 Sayılı Kanun'da örnekseme yoluyla düzenlenerek yer alan tedbirler, incelenmekle beraber gerçekleşen somut olaya uygun ve orantılı tedbirlere karar verilmesinin önemine temas edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The The Code Of 6284 The Law No On Protectıon Of The Famıly And The Preventıon Of Vıolence Agaınst Women has been put into effect steering from the international conventions which we are a party to such as briefly expressed Turkey has withdrawn unilaterally afterwards İstanbul Convention Council of Europe Convention on Prevention and Combating Violence Against Women and Domestic Violence at first in order to prevent the violence against Family Members and Women which is the one of the problems our country faces long years. With this act, the protection of first in to be women and children, family members and victims of one-sided persistent stalking violent and some other dangers which are subject to violance or at risk to be subject to violance and the prevention of the violator's violence have been aimed. In the scope of the act, in case of the getting news of the aforesaid violence or danger, which measures will be taken by civilian authority, law enforcement chief and judge have been regulated in the form of titles and by the method of examplying. In this study, what the violence is and which situations it cover, which persons have been taken in the scope by the law, what the international texts and legal regulations which we are a party to are have been explained. While the injunctions which took place organized by analogy in The Code Of:6284 which is the main subject of the work are examined, at the same time the importance of taking injunctions which are suitable and proportional to the concrete case taking place has been touched.