Haber medyasında kadın gazetecilerin konumu: Azerbaycan ve Türkiye'de kadın gazeteciler
News media position of women journalists: Women journalists in Turkey and Azerbaijan
- Tez No: 680551
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CAN CEMAL CİNGİ, PROF. DR. ERHAN EROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, İletişim Bilimleri, Journalism, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Medya, Kadın gazeteciler, Haber, iletişim, Media, Women journalists, News, Communication
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Tasarımı ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
Medya insanın günlük yaşantısında her geçen gün daha fazla yer almaktadır. 20 ve 21 yüzyılda teknolojik yeniliklerle bu alan neredeyse yaşamımızın tamamını kapladı. Gazeteler, radyo, televizyon, sosyal medya günümüz toplumunda önemli konumdadır. İletişim araçları toplumda sağlıklı bir düzen sağlamaya yardımcı olmaktadır. Günümüz toplumunun düzeninin sağlanmasında ve gelişiminde iletişim araçlarının yanı sıra bu alanda çalışan gazetecilerin de büyük katkıları vardır. Bu çalışmada haber medyasında çalışan kadın gazetecilerin konumu, haber konuları, yöneticilik ve kadın temsillerine etki durumları incelenmektedir. Aynı zamanda da Feminizmde medyanın kadın haklarıyla, kadınlarla ilgili konumunu tartışılmaktadır. Kadın gazetecilerin kültürel, ekonomik, toplumsal özelliklerinin yanında Azerbaycan ve Türkiye kadın gazetecilerinin çalışma kültürü araştırmalarla kıyaslanmıştır. Çalışmada haber medyasında 10 Azerbaycanlı,10 Türk kadın gazeteci ile görüşmeler yapılmış ve görüşmeler yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The media is more and more present in people's daily life. In the XX and XI century, this area covered almost all of our lives with technological innovations. Newspapers, radio, television, social media have an important place in today's society. Communication tools help to establish a healthy order in the society. Working journalists also have great contributions. In this study, the position of women journalists working in the news media, news topics, management and the impact on women's representation are examined. And also the media to women's rights, feminism, the position concerning women is discussed you journalists cultural, economic, next to the social characteristics Azerbaijan and Turkey compared. There search culture of female journalists News media 10 Azerbaijanis, taken on interviews with 10 Turkish woman journalist and interpreted interviews taken.