Ebeveynlerin öz şefkat düzeyleri ile anne baba çocuk yetiştirme tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi
The analysis of the relationship between parental self compassion levels and their child rearing attitudes
- Tez No: 680550
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNEM GÖNENLİ TOKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Öz Şefkat, Ebeveyn Çocuk Yetiştirme Tutumları, Self-Compassion, Parents and Child-Rearing Attitudes
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu araştırmada ebeveynlerin öz şefkat düzeyleri ile ebeveyn çocuk yetiştirme tutumları arasında istatistiki açıdan anlamlı bir ilişkinin olup olmadığının belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, İstanbul ili Kadıköy ilçesinde yaşayan 3-6 yaş okul öncesi dönemde çocuğu olan 187 baba ve 124 anne olmak üzere toplam 311 ebeveyn oluşturmaktadır. Araştırmaya dahil olan katılımcıların öz şefkat düzeylerinin belirlenmesi için“ Öz-duyarlık Ölçeği”, çocuk yetiştirme tutumlarının belirlenmesi için“ Anne Baba Çocuk Yetiştirme Tutumları Ölçeği kullanılmıştır. Katılımcıların sosyo demografik özelliklerinin belirlenmesi amacıyla ise araştırmacı tarafından hazırlanan ”Demografik Bilgi Formu" kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin istatistiksel analizleri SPSS 21.0 paket programından yararlanılarak yapılmıştır. İstatiksel işlemlerde anlamlılık düzeyi 0.05 kabul edilmiştir. Araştırmada verilerinde testlerin uygulanabilmesi için öncelikle normallik analizleri Shapiro Wilk testleri ile değerlendirilmiş ve verilerin normal dağılım göstermediği görülmüştür. Demografik bilgiler ile ilgili boyutlar arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla yapılan analizlerde Mann Whithney U testi, anne baba tutumu ve öz şefkat düzeyi arasındaki ilişkinin ortaya koyulması amacıyla yapılan analizlerde ise Spearman Korelasyon Analizi uygulanmıştır. Yapılan bu araştırmada demokratik ebeveyn tutumu ile toplam öz şefkat düzeyi arasında anlamlı düzeyde bir ilişki olduğu görülmektedir. Aynı zamanda demokratik ebeveyn tutumu ile öz şefkatin alt boyutlarından öz sevecenlik, öz yargılama, paylaşımların bilincinde olma ve aşırı özdeşleşme arasında anlamlı bir ilişki olduğu, izolasyon ve bilinçli farkındalık alt boyutları ile arasında anlamlı bir ilişkinin olmadığı görülmektedir. Araştırma sonuçları incelendiğinde baskıcı-otoriter ebeveyn tutumu ile toplam öz şefkat düzeyi arasında anlamlı bir ilişki olmadığı görülmektedir. Aynı zamanda baskıcı-otoriter ebeveyn tutumu ile öz şefkatin alt boyutlarından öz sevecenlik, öz yargılama, paylaşımların bilincinde, izolasyon ve aşırı özdeşleme alt boyutları arasında bir ilişki olmadığı görülürken, bilinçli farkındalık alt boyutu arasında anlamlı bir ilişki olduğu görülmektedir. Son olarak aşırı hoşgörülü ebeveyn tutumu ile toplam öz şefkat düzeyi arasında anlamlı bir ilişki olmadığı görülmektedir. Aynı zamanda aşırı hoşgörülü ebeveyn tutumu ile öz şefkatin alt boyutlarından öz sevecenlik, öz yargılama, izolasyon, bilinçli farkındalık arasında anlamlı bir ilişki olmadığı görülürken, paylaşımların bilincinde olma ve aşırı özdeşleşme arasında anlamlı bir ilişki olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In the current study, it was aimed to determine whether there is a statistically significant relationship between parents' self-compassion levels and their child rearing attitudes. The sample consists of 311 participants in total (187 fathers and 124 mothers), whom with pre-school children between the ages of 3 to 6 years, living in Kadıköy district of Istanbul, Turkey. The“Self-Compassion Scale”was used to determine the self-compassion levels of the parents and the“Parental Attitude Scale”was used to analyze their child-rearing attitudes. The information regarding their socio-demographic characteristics, the“Demographic Information Form”was used, which was developed by the researcher. The SPSS 21.0 program was used to analyze the relationship between the variables. Significance level was determined as 0.05. According to the results of the normality tests, the data have not shown normal distribution. This was evaluated with Shapiro Wilk test. Furthermore, the Mann Whitney-U test was used to examine the relationship between the demographic data and the subscales. Lastly, the Spearman Correlation Analysis was used in order to analyze the relationship between parental attitude and self-compassion level. In this study, it is found that there is a significant relationship between the democratic parental attitude and total self-compassion level. Furthermore, there is also a statistically significant relationship between democratic parental attitude and the sub-dimensions of self-compassion such as; self-love, self-judgment, sharing awareness and overidentification. Yet no statistically significant relationship was found between the isolation and conscious awareness sub-dimensions. In addition, results also indicate that there is no statistically significant relationship between oppressive-authoritarian parental attitude and the total self-compassion scores. While a statistically significant relationship was not obtained between oppressive- authoritarian parental attitude and the sub-dimensions of self-compassion which are self-affection, self-judgment, and sharing consciousness, isolation and overidentification sub-dimensions; it is seen that there is a statistically significant relationship with the awareness sub-dimension. Finally, no significant relationship was observed between the permissive parental attitude and the total self-compassion scores. In addition, a statistically significant relationship was not obtained between the permissive parental attitude and the subdimensions of self-compassion such as self-affection and self-judgment. While there is no statistically significant relationship between isolation and conscious awareness, it was found that there is a significant relationship between sharing consciousness and overidentification.