Farklı ülkelerin korfbol oyuncularının somatotiplerinin karşılaştırılması
Comparison of somatotypes of korfball players from different countries
  1. Tez No: 680590
  2. Yazar: DİLRUBA ABDİKOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BERGÜN MERİÇ BİNGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Korfbol, Antropometri, Somatotip, Spor, Korfball, Anthropometry, Somatotype, Sport
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sporda Performans ve Kondisyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Farklı ülkelerin korfbol takımı sporcularının somatotiplerinin karşılaştırmasıdır. Korfbol sporcularının hem ülkesel bazda hem de genel olarak profillerini tanımlamak bu spor dalı için avantajlı grup belirlemek açısından önemli olacaktır. Yöntem: 24,75 ± 4,72 kadın, 26,67 ± 5,40 yaş ortalaması erkek toplam 55 korfbolcudan kütle, boy, çevre ölçümleri (baldır, biceps), çap ölçümleri (humerus, femur), deri kıvrım kalınlığı (triceps, subscapular, suprailiac, uyluk, baldır) ölçümleri alınmıştır ve Heath & Carter metoduna göre hesaplanarak somatokart üzerine yerleştirilmiştir. Takımlar arası karşılaştırma Kruskal Wallis analiz yöntemi ile yapılmıştır. Cinsiyetler arasındaki karşılaştırma için Mann-Whitney U analiz yöntemi kullanılmıştır. Bulgular: Kadın sporcuların somatotip bileşenlerinin (2,9-3,1-2,4) endomorfik mezomorf yapıda, erkek sporcuların ise (2,7-2,7-2,6) endomorf-mezomorf yapıda oldukları belirlenmiştir. Ektomorfi bileşenine bakıldığında Türkiye-Çekya grupları arasında anlamlı farklılık bulunmuş (p0,05). Cinsiyete göre somatotip değerleri karşılaştırıldığında Endomorfi, Mezomorfi ve Ektomorfi değişkenlerinde cinsiyetler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır (p>0,05). Sonuç: Korfbolun karma bir oyun yapısına sahip olması nedeniyle fiziksel yapılarda benzerlikler ortaya çıkmıştır. Takımlar arasında antrenman yapısı, yaş ortalaması, ülkelerin Avrupa ve Dünya başarı sıralamaları gibi etkenler değiştikçe fiziksel yapıda farklılıklar ortaya çıkmıştır. Türkiye takımı sporcularının antrenman yaşı ortalamaları 8,13 ± 7,92 iken, Çekya takımı sporcularının 11,15 ± 6,34 ortalama ile daha uzun süredir antrenman yaptıkları ortaya çıkmıştır. Sporcuların genelinde ektomorfik yapıda düşüş olduğu ve mezomorfik yapıda yoğunluk olduğu tespit edilmiştir. Bu durumun korfbol oyun yapısında; kaslı, kuvvetli ve daha yapılı olmanın avantaj sağlaması olduğu düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Purpose: To compare somatotypes of korfball team athletes from different countries. It will be important to define the profile of Korfball players both on a national basis and in general to determine an advantageous group for this sport branch. Method: Weight, height, circumference (calf, biceps), diameter measurements (humerus, femur), skinfold thickness (triceps, subscapular, suprailiac, thigh, calf) measurements were taken from totally 55 athletes' average of age (24.75± 4.72 women, 26.67 ± 5.40 men ) and calculated according to Heath & Carter method and placed on the somatocard. Comparison between the teams was made using Kruskal Wallis analysis method. For the comparison between genders, Mann-Whitney U analysis method was used. Results: It was determined that the somatotype components of female athletes (2.9-3.1-2.4) had an endomorphic mesomorph structure, while male athletes (2.7-2.7-2.6) had an endomorphic mesomorph structure. When ectomorphy components were analyzed, a significant difference was found between Turkey-Czech Republic group (p 0.05). There was also no statistically significant difference between genders in endomorphy, mesomorphy, and ectomorphy variables (p> 0.05). Conclusions: Since Korfball has a mixed game structure, there are similarities in physical structures. As factors such as training structure, average age, European and World success rankings of the teams changed, differences in physical structure emerged. While the average training duration of Turkish Team athletes was 8.13 ± 7.92, it was revealed that Czech team athletes performed longer exercises with an average of 11.15 ± 6.34. It has been determined that there is a decrease in the ectomorphic structure and density in the mesomorphic structure in general of the athletes. In these circumstances, it has been thought that being muscular, stronger, and more structured provide an advantage for athletes in Korfball games.