Karaciğer kitlelerinin karakterizasyonunda manyetik rezonans görüntüleme tabanlı doku analizi özelliklerinin kullanımı
Use of magnetic resonance imaging based texture analysis features in characterization of liver masses
  1. Tez No: 680650
  2. Yazar: HALİL İBRAHİM DURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KOPLAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Karaciğer kitleleri, manyetik rezonans görüntüleme, doku analizi, Liver masses, magnetic resonance imaging, texture analysis
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Karaciğerde yer alan fokal lezyonların karakterizasyonu öncelikli tedavi yöntemini belirlemede ve tedavi sonuçlarının başarısını arttırmada önem arz etmektedir. Bu çalışmada karaciğerde sık görülen solid kitlelerin doğru tespiti ile teşhisinde ve karakterize edilmesinde manyetik rezonans görüntüleme tabanlı doku analizi parametrelerinin rolünü araştırmak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Ocak 2014 ile Haziran 2020 tarihleri arasında malign karaciğer kitlelerinden 29 tane hepatoselüler karsinom (HSK), 22 tane kolanjioselüler karsinom (KSK), 33 tane hepatik metastaz (HM) ile benign karaciğer kitlelerinden 26 tane hemanjiom ve 28 tane fokal nodüler hiperplazi(FNH) olmak üzere toplam 138 hasta dahil edilmiştir. Dört farklı MR sekansındaki (T2A, ADC, postkontrast arteryel ve portal venöz faz) görüntüler üzerinden iş istasyonunda (Olea Sphere 3.0,France) aksiyal planda maksimum lezyon çapını içerecek şekilde manuel ilgi bölgesi(ROI) çizilerek toplam 17 adet doku parametresi (entropy,mean, median, skewness, variance, uniformity, contrast, correlation, sum average, sum entropy, sum of squares, short run emphasis, long run emphasis, gray level non uniformity, run length non uniformity, low gray level run emphasis, high gray level run emphasis) ölçüldü. Veriler SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) 22.0 paket programı ile değerlendirildi. Anlamlılık düzeyi olarak p0,05). En anlamlı ölçüm değerleri arteryel fazda HM-KSK arasında RLNU parametresinde (p=0,013), portal venöz fazda HM-HSK arasında LGLRE (p=0,013) parametresi arasında tespit edildi. Sonuç: Karaciğer kitlelerinde manyetik rezonans tabanlı doku analizi kullanılarak ayırıcı tanı yapılabilir. İnvaziv yöntemler kullanılmadan, tanı amaçlı elde edilen MR görüntülerinden benign ve malign karaciğer tümörleriyle subtiplerinin ayrımı mümkün olabilecek yanı sıra tümörün heterojenitesi ile agresifliğinin değerlendirilmesiyle biyolojik davranışı tahmin edilebilecek; böylece bireye özgü klinik karar vermede hekimler tarafından yardımcı olarak kullanılabilecektir.
Özet (Çeviri)
Aim: Characterization of focal lesions in the liver is important in determining the priority treatment method and increasing the success of treatment results. In this study, it was aimed to investigate the role of magnetic resonance imaging-based texture analysis parameters in the accurate detection, diagnosis and characterization of solid masses in the liver. Method: A total of 138 patients, including 29 hepatocellular carcinoma(HCC), 22 cholangiocellular carcinoma(CCC), 33 hepatic metastasis(HM) from malignant liver masses and 26 hemangiomas and 28 focal nodular hyperplasia(FNH) from benign liver masses between January 2014 and June 2020, were included in the study. In four different MR sequences (T2W, ADC, postcontrast arterial and portal venous phase) over images, total of 17 texture parameters (entropy, mean, median, skewness, variance, uniformity, contrast, correlation, sum average, sum entropy, sum of squares, short run emphasis, long run emphasis, gray level non uniformity(GLNU), run length non uniformity(RLNU), low gray level run emphasis(LGLRE), high gray level run emphasis(HGLRE)) measured were drawn manually on the workstation (Olea Sphere 3.0, France), including the maximum lesion diameter on the axial plane. Data were evaluated with SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) 22.0 package program. p0.05). The most significant measurement values were between HM-CCC in arterial phase in RLNU parameter (p=0.013), between HM-HCC in portal venous phase in LGLRE (p=0.013) was found. Conclusion: Differential diagnosis can be made in liver masses using magnetic resonance-based texture analysis.Without using invasive methods, it will be possible to distinguish benign and malignant liver tumors and their subtypes from MR images obtained for diagnostic purposes, additionally by evaluating the heterogeneity and aggressiveness of the tumor, its biological behavior can be predicted thus, it can be used as an aid by physicians in individual clinical decision making.