Ratlarda dipiridamol'ün kırık iyileşmesi üzerine etkisi
The effect of dipyridamole on fracture healing in rats
  1. Tez No: 680854
  2. Yazar: KAĞAN ÇEVLİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OKAY BULUT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: kırık iyileşmesi, dipiridamol, Fracture healing, dipyridamole
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Çalışmamızın amacı dipiridamol'ün ratlarda femur kırıklarının iyileşmesi üzerine etkisinin araştırılmasıdır. Çalışmamızda ratların femurlarında kırık oluşturulmuş ve dipiridamol'ün kaynama sürecindeki hızlandırıcı etkisi araştırılmıştır. Çalışmamızda 32 adet wistar albino rat her bir grupta 8 adet rat olacak şekilde 4 gruba ayrılmıştır. Tüm ratların sağ femurlarında kırık modeli oluşturulmuştur. Grup 1 ve grup 3 kontrol grupları olarak belirlenmişlerdir. Grup 1 15.gün, grup 3 ise 30.gün sakrifiye edilmiştir. Grup 2 ve grup 4 günlük 75mg/kg dozda dipiridamol tedavisini oral gavajla almışlardır. Grup 2 15.günde, grup 4 ise 30.günde sakrifiye edilmişlerdir. Tüm gruplardan alınan rat femurları radyolojik, biyomekanik ve histolojik olarak incelenmiştir. Çalışmamızın sonuçları incelendiğinde radyolojik olarak grup 4'ün radyolojik skoru grup 3'e göre daha yüksek bulunmuş ve bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulumuştur (P0,05). Biyomekanik veriler incelendiğinde grup 4'ün skoru grup 3'e göre; grup 2'nin skoru grup 1'e göre daha yüksek bulunmuş fakat farklılık istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır(p>0,05). Histolojik veriler incelendiğinde grup 4'ün skoru grup 3'e göre; grup 2'nin skoru grup 1'e göre daha yüksek bulunmuş fakat gruplar arası farklılıklar istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır(p>0,05). Çalışmamızda dipiridamol'ün kırık iyileşmesini radyolojik olarak hızlandırdığı gözlenmiştir. Histolojik ve biyomekanik olarak dipiridamol tedavisi alan grupların skorları daha yüksek olmasına rağmen farklılık istatistiksel olarak anlamlı olmadığı için dipiridamol'ün kırık iyileşmesi üzerine hızlandırıcı etkisi olmamıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose of our study is to explore the effect of dipyridamole on fracture healing. In our study fracture was created in rat femurs and it is evaluated that if dipyridamole accelerates fracture healing process. 32 wistar albino rat was divided into 4 groups, there was 8 rats in each group. Fracture model was created in all rats' right femurs. Group 1 and group 3 was defined as control groups. On the 15th -day group 1 and on the 30th-day group 3 was sacrified. Group 2 and grup 4 took 75 mg/kg/day dipyridamole treatment with the way of oral gavage. On the 15th -day group 2 and on the 30th-day group 4 was sacrified. Radiological, biomechanichal, histological evaluation was made on rat femurs which was taken from all groups. When the results were examined; radiological scores of group 4 was greater than group 3 and the difference was found statistically significant (p0,05). When biomechenical data was examined biomechanichal score of group 4 was greater than those of group 3 and biomechanical score of group 2 was greater than those of group 1 but the difference was't found statistically significant (p>0,05). When the histological data was examined; scores of group 4 was greater than group 3 and scores of group 2 was greater than group 1 but the difference between all groups weren't found statistically significant (p>0,05). In our study we found that dipyridamole accelerates fracture healing process radiologically. Although histological and biomechanical scores of groups which took dipyridamole treatment were greater than those of control groups, dipyridamole hasn't an effect on the acceleration of fracture healing because the difference was't found statistically significant.