Örgüt kültürü ve iş performansı arasındaki ilişki: Mobilya sektöründe buna yönelik araştırma
The relationship between organizational culture and business performance: Research on it in the furniture sector
- Tez No: 680855
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİH GÜNEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgüt Kültürü, İş Performansı, Mobilya Sektörü, Organizational Culture, Job Performance, Furniture Industry
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
Çalışmada örgüt kültürü ve iş performansı arasındaki ilişki mobilya sektörü üzerinden nicel bir şekilde incelenmektedir. Tez araştırmasının amacı, organizasyon kültürü ile şirketin etkinliği arasındaki ilişkiyi etkileyen ana kalıpları ve mekanizmaları belirlemektir. Bu amaca ulaşmak için aşağıdaki hedefler belirlenmiştir. Tezin teorik ve metodolojik temeli, kurumsal ağ ve yapısal ve işlevsel analizin unsurları ile birleştirilmiş sistemik ve sosyokültürel yaklaşımlardır. Çalışma, sosyoloji, yönetim, sosyal psikoloji alanındaki teorik ve pratik gelişmeler dikkate alınarak, organizasyon ve dış çevrenin etkileşimi, organizasyon içi gelişimin çeşitli yönleri dikkate alınarak yapılandırıldı. Tez araştırmasının başlangıç noktası, bir işletme organizasyonunun faaliyet gösterdiği sosyo-kültürel çevrenin ve onun (organizasyonun) organizasyon kültürünün karşılıklı bağımlılığı ve etkileşimi hakkındaki ifadedir.
Özet (Çeviri)
In the study, the relationship between organizational culture and work performance is analyzed quantitatively through the furniture industry. The purpose of the thesis research is to identify the main patterns and mechanisms that affect the relationship between organizational culture and company effectiveness. To achieve this goal, the following goals have been determined. The theoretical and methodological basis of the thesis are systemic and sociocultural approaches combined with elements of the institutional network and structural and functional analysis. The study was structured by taking into account theoretical and practical developments in sociology, management, social psychology, the interaction of the organization and the external environment, and various aspects of internal development. The starting point of the thesis research is the statement about the interdependence and interaction of the socio-cultural environment in which a business organization operates and its (organization's) organizational culture.