Commercial off-the-shelf technology and its effect on tactical innovations by terrorist organizations
Ticari kullanıma hazır teknolojiler ve bu teknolojilerin terör örgütlerinin taktik yenilikleri üzerine etkileri
  1. Tez No: 680865
  2. Yazar: ÖMER FURKAN DEMİRCİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERKAN YENAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Savunma ve Savunma Teknolojileri, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, Defense and Defense Technologies, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Terör, Terörizm, Teknoloji, Güvenlik, Küreselleşme, Terror, Terrorism, Technology, Security, Globalization
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
  10. Enstitü: Atatürk Stratejik Araştırmalar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Savaş Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Savaş Araştırmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
Küreselleşme; dördüncü sanayi devrimi, kapitalizm ve liberalizm gibi değerlerin ekonomiye ağır basması ile birlikte teknolojik gelişimin ivmelenmesi, insanların refahının artmasında önemli bir katkı sağlamıştır. Gelişen teknoloji, üretim, ekonomi ve ulaşım kapasitesinin artması ile beraber dünyanın her bir yanına dağılmış, her birey ve küçük grup bu teknolojilere ulaşma ve kullanma şansını yakalamıştır. Öte yandan her gelişim beraberinde kendi zaafiyetlerini de getirerek yeni çıkan teknolojilerin kötü niyetli kullanımlarını arttırmış, başta terör örgütleri olmak üzere devlet dışı aktörlerin de bu teknolojilerden yararlanmasına neden olmuştur. Gelişmiş, ucuz ve ulaşılabilir olan ticari kullanıma hazır teknolojiler terör örgütlerinin kabiliyetlerini arttırmasını, önceleri ordulara has olan yetenekler kazanmasını ve bireylerin teröre daha kolay başvurmasını sağlayarak hem ulusal hem de uluslararası güvenliğe karşı yeni bir tehlike oluşturmuştur. Bu kapsamda, bu çalışmada terör örgütlerinin yeni çıkan ve kolayca elde edilinebilen teknolojileri taktiklerine hangi değişkenlere bağlı olarak nasıl uyarladığına, karar verme süreçlerine ve bu uyarlamaların geçmişten günümüze örneklerine değinilmiştir. Nitel araştırma yöntemlerinden döküman analizi yöntemi kullanılan bu çalışmada alanda önde gelen akademisyenlerin kitapları, makaleleri ve bildirilerinin yanı sıra devletlerin kanunları, resmi belgelerine ek olarak haber siteleri ve açık kaynaklar kullanılmıştır. Bu kapsamda teknolojinin terör örgütlerinin kapasite ve kabiliyetlerini arttırdığı ve terörün tabana yayılmasına neden olduğu hipotezleri öne sürülmüş, araştırma sonucu elde edilen bulgular ile hipotezler arasında olumlu bir korelasyon bulunmuştur. Etkili bir terörle mücadele stratejisinin geliştirilmesi için terör örgütlerinin gelecekte bu teknolojilerden nasıl yararlanabileceğine yönelik bilimsel öngörülerde ve araştırmalarda bulunması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
With the increasing prevalence of values such as globalization, the fourth industrial revolution, capitalism, and liberalism in the economy, technological development has accelerated, contributing to the people's welfare. The developing technology has spread all over the world with the increasing production and transportation capacity, providing every individual and small group the chance to access and use these technologies. However, it brought its own vulnerabilities by increasing the malicious use of new technologies, mainly by non-state actors such as terrorist organizations. Advanced, inexpensive, accessible commercial technologies have created a new threat to both national and international security by enabling terrorist organizations to increase their existing capabilities, gain new capabilities that were previously unique to armies, and enable individuals to resort to terrorism more easily. Therefore, in this study, how terrorist organizations adapt commercial technologies into their tactics by considering factors affecting terrorist innovation, their decision-making process, and examples from past to present are discussed. The document analysis method was used and sources such as books and articles of leading academicians in the field, laws and official documents of the states, and open sources were used. It has been hypothesized that technology increases the capacity and capabilities of terrorist organizations and causes terrorism to be democratized, and a positive correlation has been found between the findings of the research and the hypotheses. It is recommended to make scientific forecasts and researches on how terrorist organizations can benefit from emerging technologies in the future, in order to develop an effective counter-terrorism strategy.