Evli çiftlerde kişilerarası bilinçli farkındalık temelli grupla psikolojik danışma programının etkililiğinin incelenmesi
Investigation of the effectiveness of the interpersonal mindfulness- based group psychological counseling program in married couples
  1. Tez No: 680926
  2. Yazar: GÜLGÜN UZUN
  3. Danışmanlar: PROF. MEHMET ENGİN DENİZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Evlilikte Kişilerarası Bilinçli Farkındalık, Çiftler, Evlilik Uyumu, Grupla Psikolojik Danışma Programı, Interpersonal Mindfulness in Marriage, Couples, Marrital Adjustment, Group Counseling Program
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu araştırmada, kişilerarası bilinçli farkındalık temelli grupla psikolojik danışma programının evli çiftlerin“evlilikte kişilerarası bilinçli farkındalık”ve evlilik uyumu düzeylerine etkisi incelenmesi amaçlanmaktadır. Araştırma, 2x3'lük (deney grubu / kontrol grubu x öntest / son-test / izleme testi) karma desene göre tasarlanmıştır. Araştırma, İstanbul ilinde yaşayan, en az 1 yıllık evli ve en az ortaöğretim mezunu çiftlerden oluşmaktadır. Araştırmada deney ve kontrol olmak üzere iki farklı grup bulunmaktadır. Katılımcıların gruplara göre dağılımı incelendiğinde, deney grubunda 8 çift, kontrol grubunda da 8 çift bulunmaktadır. Araştırmanın verileri“Evlilikte Bilinçli Farkındalık ölçeği”ve“Evlilik Uyumu”ölçeği ile elde edilmiştir. Deney grubuna araştırmacı tarafından 10 haftalık bilinçli farkındalık temelli grupla psikolojik danışma programı uygulanmıştır. Kontrol grubuna herhangi bir program uygulanmamıştır İzleme ölçümleri, son test uygulamasından iki ay sonra yapılmıştır. Uygulama ve verilerin toplanması aşamasından sonra, elde edilen verilerin istatistiksel çözümlemeleri yapılmıştır. Verilerin analizinde non-parametrik testler kullanılmıştır. Elde edilen araştırma bulgularının sonucunda, uygulanan grupla psikolojik danışma programı, uygulamaya katılan çiftlerin evlilikte bilinçli farkındalık ve evlilik uyumu puanlarını artırmıştır. Deney grubunda yer alan evli çiftlerin evlilikte bilinçli farkındalık ve evlilik uyumu son test- izleme testi puanları, ön test puanlarına göre daha yüksektir. Ancak kontrol grubunda yer alan evli çiftlerin evlililikte bilinçli farkındalık ve evlilik uyumu ön test ve son test puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine the effect of interpersonal mindfulness-based group counseling program on the levels of interpersonal mindfulness in marriage and marital adjustment of married couples. The research was designed according to a mixed design of 2x3 (experimental group / control group x pretest / post-test / follow-up test). The research consists of couples who have been married for at least 1 year and are at least secondary school graduates living in Istanbul. There are two different groups in the study, namely experimental and control. When the distribution of the participants according to the groups is examined, there are 8 couples in the experimental group and 8 couples in the control group. The data of the research were obtained with the“ Interpersonal mindfulnes in Marriage”and“Marriage Adjustment”scales. A 10-week mindfulness-based group psychological counseling program was applied to the experimental group by the researcher. No program was applied to the control group. Follow-up measurements were made two months after the post-test. After the application and data collection phase, statistical analyzes of the obtained data were made. Non-parametric tests were used in the analysis of the data. As a result of the research findings, the applied group counseling program increased the interpersonal mindfulnes scores and marriage adjustment scores of the couples participating in the application. The interpersonal mindfulness posttest-follow-up test scores and marital adjustment posttest- follow-up test scores of the married couples in the experimental group were higher than the pretest scores. However, there is no statistically significant difference between the interpersonal mindfulness and marital adjustment pre-test and post-test scores of married couples in the control group.