Gençlik ve Spor Bakanlığı merkez teşkilatı personelinin serbest zaman değerlendirme alışkanlıklarının belirlenmesi
Determining the freely time evaluation habits of the centralorganization of the Ministry of Youth and Sports
  1. Tez No: 681031
  2. Yazar: SEFA KURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KÜRŞAT KARACABEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Gençlik ve spor bakanlığı, merkez teşkilatı personeli, serbest zaman, Central organization staff, free time, youth and sports ministry
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Anabiilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Bu araştırmanın ana amacı, GSB merkez teşkilatı personellerinin serbest zaman değerlendirme alışkanlıklarının tespit edilmesidir. Araştırmanın alt amaçlarında ise GSB merkez teşkilatı personellerinin serbest zaman değerlendirme alışkanlıklarında cinsiyet, yaş grubu, medeni durum, çocuk sahibi olup olmama ve eğitim durumu gibi değişkenlerin etkisinin belirlenmesidir. Gereç ve Yöntem: Bu araştırma, tarama modelinde yürütülmüş bir araştırmadır. Araştırmanın evrenini GSB merkez teşkilatı personelleri oluşturmaktadır. Örneklem grubu ise 300 katılımcıdan oluşmaktadır. Araştırma verileri Karakullukçu (2009) tarafından geliştirilen Serbest Zaman Değerlendirme Anketi tarafından toplanmıştır. Araştırma sürecinde elde edilen veriler yüz yüze anket yönteni ile toplanmış olup SPSS-22 istatistik programında analiz edilmiştir. GSB merkez teşkilatı personellerinin serbest zaman değerlendirme alışkanlıklarına ait verilerin normallik varsayımlarını karşılama durumu çarpıklık ve basıklık değerlerinin referans alınması ile kontrol edilmiştir. Yapılan analizlerde frekans ve yüzde analizi ile tanımlayıcı istatistiklere ek olarak bağımsız gruplar t testi, tek yönlü anova analizi ve pearson korelasyon analizi gibi parametrik yöntemler tercih edilmiştir. Bulgular: GSB merkez teşkilatı personellerinin serbest zaman değerlendirme alışkanlıkları toplam puanı (2.53±.51) düşük, serbest zamanlarda yapılan etkinlik türleri boyutu (2.81±.40) orta, spor durumu boyutu (2.58±1.12) düşük, serbest zamanlarda yapılan spor etkinlikleri boyutu (1.85±.65) düşük, spor yapılan mekanlar boyutu (2.63±.71) orta ve spor yapma amaçları boyutu (3.31±.89) ise orta düzeyde tespit edilmiştir. Ayrıca, GSB merkez teşkilatı personellerinin serbest zaman değerlendirme alışkanlıkları cinsiyet, yaş grubu, medeni durum ve çocuk sahibi olma durumu kapsamında anlamlı düzeyde farklılaşma tespit edilmiştir (p.05). Sonuç: Araştırma sonunda, GSB merkez teşkilatı personellerinin serbest zaman değerlendirme alışkanlıklarının düşük düzeyde olduğu sonucu elde edilmiştir. Serbest zaman değerlendirme alışkanlıklarına ilişkin puanlar incelendiğinde; cinsiyete göre erkekler, yaş grubuna göre 26-33 yaş grubundakiler, medeni duruma göre bekar personeller ve çocuk sahibi olma durumuna göre ise çocuğu olmayan katılımcılar lehine anlamlı sonuçlar elde edilmiştir. Fakat serbest zaman değerlendirme alışkanlıklarında eğitim durumuna göre katılımcı puanlarının birbirlerine denk olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The main purpose of this research is to determine the leisure time habits of GSB central staff. The sub-objectives of the study are to determine the effect of variables such as gender, age group, marital status, whether or not to have children and educational status on the leisure time habits of GSB central organization personnel. Material and Methods: This research is a research conducted in the scanning model. The universe of the research is composed of GSB central organization personnel. The sample group consists of 300 participants. Research data were collected by the Leisure Time Evaluation Questionnaire developed by Karakullukçu (2009). The data obtained during the research process were collected by face to face questionnaire method and analyzed in SPSS-22 statistics program. Meeting the normality assumptions of the data belonging to the leisure time habits of GSB central staff was checked by taking the skewness and kurtosis values as a reference. Parametric methods such as independent groups t test, one-way ANOVA analysis and Pearson correlation analysis were preferred in addition to frequency and percentage analysis and descriptive statistics. Results: The total score (2.53±.51) of leisure time activities of the staff of GSB central organization is low, the dimension of the types of activities in leisure time (2.81±.40) is medium, the size of sports status is low (2.58±1.12), the dimension of sports activities in leisure time (1.85±.65), the size of the places where sports is done (2.63 ± .71) is medium, and the dimension for sports purposes (3.31±.89) is medium. In addition, a significant difference was found in the leisure time habits of GSB central organization personnel in terms of gender, age group, marital status and having children (p.05). Conclusion: At the end of the study, it was found that the leisure time habits of the staff of GSB central organization were at a low level. When the scores of leisure time habits are examined; Significant results were obtained in favor of males by gender, those in the 26-33 age group by age group, single staff by marital status, and participants without children according to the status of having children. However, it has been determined that participant scores are equivalent to each other in leisure-time habits according to education level.