Titanyum dioksit'in (TiO2) ergin Labidochromis caeruleus (fryer, 1956) türüne genotoksik etkileri: Mikronükleus testi
Genotoxic effects of titanium dioxide (TiO2) to adult Labidochromis caeruleus (fryer, 1956) type: Micronucleus test
- Tez No: 681203
- Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR KOCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Genetik, Biology, Genetics
- Anahtar Kelimeler: Labidochromis caeruleus, Mikronükleus, Morfolojik Nükleus Düzensizlikleri, Nanopartikül, Titanyum dioksit, Labidochromis caeruleus, Micronucleus, Morphological Nucleus Irregularities, Nanoparticle, Titanium dioxide
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Bu çalışmada; titanyum dioksit (TiO2) nanopartikülünün, laboratuvar araştırmalarında en çok kullanılan balık türlerinden biri olan Labidochromis caeruleus (Fryer, 1956) türü üzerine olası genotoksik etkilerinin mikronükleus testi ile araştırılması amaçlanmıştır. Materyal ve Yöntem: 28 erkek ve 27 dişiden oluşan L. caeruleus'un ergin bireyleri 24 saat, 48 saat ve 96 saatlik periyotlarla 25 mg/L, 50 mg/L ve 100 mg/L konsantrasyonda TiO2 ile muamele edilmiştir. Negatif kontrolde dinlendirilmiş su, pozitif kontrolde ise 5 mg/L EMS (Etil Metan Sülfonat) kullanılmıştır. Uygulama sürelerinin sonunda solungaç ve kuyruk kanından alınan örneklerle preparat hazırlanmıştır. Mikroskop incelemesinde solungaç ve kuyruk örneklerinin her biri için 3000'er adet olmak üzere balık başına toplam 6000 hücre sayılmıştır. Elde edilen veriler SPSS Statistics-22 istatistik programında analiz edilmiş ve karşılaştırma yapılmıştır. Bulgular: Mikronükleus (MN) frekansı analizi sonucunda; tüm deney gruplarında MN frekanslarının negatif kontrol grubuna kıyasla artış gösterdiği fakat bu artışın tüm gruplarda anlamlı düzeyde olmadığı tespit edilmiştir. Kuyruk örneklerinin MN frekanslarının, solungaç örneklerine göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Morfolojik nükleus düzensizlikleri analizine göre; solungaç ve kuyruk örneklerinin tamamında binükleus, çentikli nükleus, tomurcuklu nükleus ve loblu nükleus frekansları negatif kontrol grubuna kıyasla artış göstermiştir. Toplam genotoksik hasar frekanslarının tüm gruplarda negatif kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde artış gösterdiği belirlenmiştir. Sonuç: TiO2 ile muamele edilen deney gruplarında MN frekansları bakımından konsantrasyon-süre etkileşiminin istatistiksel olarak anlamlı olduğu, uygulama süresindeki artışın MN frekanslarında artışa yol açtığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study it was aimed to investigate the possible genotoxic effects of titanium dioxide (TiO2) nanoparticles on Labidochromis caeruleus (Fryer, 1956), which is one of the most used fish species in laboratory research, by micronucleus test. Material and Methods: Adult individuals of L. caeruleus, consisting of 28 males and 27 females, were treated with TiO2 at concentrations of 25 mg/L, 50 mg/L and 100 mg/L for 24 hour, 48 hour and 96 hour periods. Rested water was used in the negative control and 5 mg/L EMS (Ethyl Methane Sulphonate) was used in the positive control. At the end of the application periods preparats were prepared with samples taken from gill and tail blood. In microscopic examination, a total of 6000 cells per fish were counted, 3000 for each of the gill and tail samples. The data obtained were analyzed in the SPSS Statistics-22 statistical program and compared. Results: As a result of micronuclei (MN) frequency analysis; It was determined that MN frequencies increased in all experimental groups compared to the negative control group, but this increase was not significant in all groups. It was determined that MN frequencies of tail samples were higher than gill samples. According to the analysis of morphological nucleus irregularities; According to the analysis of morphological nucleus irregularities; binucleus, notched nucleus, budded nucleus and lobed nucleus frequencies increased in all gill and tail samples compared to the negative control group. It was determined that the total genotoxic damage frequencies increased significantly in all groups compared to the negative control group. Conclusion: It was determined that the concentration-time interaction was statistically significant in terms of MN frequencies in the experimental groups treated with TiO2, and the increase in the application time caused an increase in the MN frequencies.