Akdeniz Üniversitesi Tıp FakültesiAalgoloji Kliniğinde MR uyumlu spinal kord stimülasyonu uygulanan hastaların retrospektif değerlendirilmesi
A retrospective study evaluation of patients undergoing mri compatible spinal cord stimulation in Algology Clinic of Akdeniz University Faculty of Medicine
  1. Tez No: 681314
  2. Yazar: GÜLCAN HAYIRLIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. MERT AKBAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı Yönetimi, Bel Ağrısı, Spinal Kord Stimülasyonu, Başarısız Bel Cerrahisi Sendromu, Pain Management, Low Back Pain, Spinal Cord Stimulation, Failed Back Surgery Syndrome
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Ağrı, Uluslararası Ağrı Araştırma Grubu (IASP=International Association of the Study of Pain) tarafından“gerçek veya olası doku hasarına bağlı ortaya çıkan, insanın geçmişteki deneyimleri ile ilgili, hoş olmayan duyusal ve duygusal deneyim”olarak tanımlanmaktadır. Kronik ağrı ise; yaşam kalitesini bozan, ciddi iş gücü kaybı ve ekonomik kayıplara neden olan bir toplumsal sorundur. Kronik ağrı tedavisinde, konvansiyonel tedavi yöntemlerinin yetersiz kaldığı veya başarısız olduğu durumlarda girişimsel tedavi yöntemleri kullanılmaktadır. Nöromodülasyon uygulamaları, ağrı yolaklarının dinamik veya fonksiyonel inhibisyonu temeline dayanır. Spinal Kord Stimülatörü (SKS), nöromodülasyon teknikleri arasında en sık uygulanan tedavi yöntemidir. SKS uygulanan hasta grubunun MR görüntülemeye ihtiyaç duyması ve vücut pozisyonundan kaynaklanan stimülasyon değişikliklerinin hastaya rahatsızlık vermesi nedeniyle MR uyumlu ve otomatik pozisyon uyarlamalı sensör adaptif SKS sistemleri geliştirilmiştir. Çalışmamızda, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Algoloji Bilim Dalı'nda Ocak 2017- Eylül 2020 tarihleri arasında MR uyumlu sensör adaptif SKS takılmış 83 hastanın dosyaları retrospektif olarak tarandı. Hastaların demografik özellikleri, primer ağrı nedeni, ağrının lokalizasyonu, şiddeti, işlem öncesi ve sonrası opioid tüketimi, VAS skoru, uyku düzeni, günlük aktivite değişikliği ve bu yönteme ilişkin oluşan komplikasyonlar, kaydedildi. Yaptığımız çalışmada MR uyumlu sensör adaptif SKS prosedürü uyguladığımız hastaların ağrı seviyelerinin azaldığını, buna bağlı uyku düzenleri ve günlük aktivitelerinin iyileştiği sonucunu bulduk. Yaptığımız çalışmanın ve literatürde SKS hakkında yapılan diğer çalışmaların sonuçları doğrultusunda; konvansiyonel tedavi yöntemleri ile karşılaştırıldığında MR uyumlu sensör adaptif SKS sistemlerinin kronik ağrı palyasyonunda oldukça etkili bir tedavi olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Pain is defined by the International Association of the Pain Research Group (IASP) as“an unpleasant sensory and emotional experience, related to past human experience, which results from actual or possible tissue damage”. Chronic pain, on the other hand, is a social problem that deteriorates the quality of life and causes serious labor loss and economic losses. In the treatment of chronic pain, interventional treatment methods are used when conventional treatment methods fail or remain incapable. Neuromodulation applications are based on dynamic or functional inhibition of pain pathways. Spinal Cord Stimulator (SCS) is the most common treatment modality among neuromodulation techniques. MR-compatible and sensor-driven position-adaptive SCS systems have been developed because the patient group implanted SCS needs MR imaging and the stimulation changes caused by body position cause discomfort to the patient. In this study, the records of 83 patients who were implanted with MR compatible sensor-driven position-adaptive SCS between January 2017 and September 2020 in the Department of Algology of Akdeniz University Faculty of Medicine were retrospectively reviewed. Patients' demographic characteristics, primary cause of pain, localization, quality and severity of pain, pre and post-opioid consumption, pain scales applied before and after the procedure, sleep patterns, change in daily activity and complications were recorded. In our study, we found that the pain levels of the patients, implanted MR compatible sensor-driven position-adaptive SCS procedure, decreased, and accordingly, their sleep patterns and daily activities improved. In line with the results of our study and other studies about SCS in the literature; we think that MR compatible sensor-driven position-adaptive SCS is a more effective, reliable and low-cost treatment in chronic pain palliation compared to conventional treatment methods in the long term.