Tidal modele dayalı psikiyatri hemşireliği yaklaşımının bedensel engelli yetişkin bireylerde hayatın anlamı ve baş etme düzeyine etkisi: Bir eylem araştırması
The effect of the tidal model based psychiatric nursing approach on meaning in life and coping mechanisms among adults with physical disabilities: a acti̇on research
  1. Tez No: 681374
  2. Yazar: SİBEL ÇAYNAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKAY KESER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: bedensel engellilik, tidal model, psikiyatri hemşireliği, hayatın anlamı, baş etme
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Amaç: Tidal Modele dayalı psikiyatri hemşireliği yaklaşımının bedensel engelli yetişkin bireylerde hayatın anlamı ve baş etme düzeyine etkisini değerlendirmektir. Yöntem: Çalışma nitel ağırlıklı özgürleştirici eylem araştırması desenindedir. Araştırma örneklemini, Antalya Bedensel Engelliler Dayanışma Derneğine kayıtlı on birey oluşturmuştur. Örneklem seçiminde, amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmaya katılmayı kabul eden 20-30 yaş arasındaki on birey ile öncelikle engelliliğin yaşam üzerine etkisi, hayatın anlamı konularında yarı yapılandırılmış görüşme formu ile bireysel görüşme yapılmış, Hayatın Anlam ve Amacı Ölçeği ve Stresle Başa Çıkma Tarzı Ölçeği uygulanmıştır. Bakım uygulaması aşamasında Tidal Modele dayalı psikiyatri hemşireliği yaklaşımı bireye özgü uygulanarak, daha sonra katılımcıların hayatın anlamı ve baş etme düzeyi bireysel görüşme ve ölçekler aracılığıyla tekrar değerlendirilmiştir. Bulgular: Araştırmanın ön nitel ve son nitel verilerine yönelik; deneyim okyanusunda hayatı anlamı kılan durumlar, deneyim okyanusundaki fırtına/karaya oturma/korsan saldırısı, deneyim okyanusundaki can yeleği/can simidi, deneyim okyanusunda gemide tamirat işleri, deneyim okyanusundaki rotalar olmak üzere beş ana tema belirlenmiştir. Tidal Modele dayalı psikiyatri hemşireliği yaklaşımı sonrası, bedensel engelli yetişkin bireylerin hayatın anlamı ve amacı, stresle baş etme puanlarında artış görülmüştür. Sonuç: Araştırma sonucunda Tidal Modele dayalı psikiyatri hemşireliği yaklaşımı bedensel engelli yetişkin bireylerin hayatın anlam ve amacı, stresle baş etme durumlarını olumlu yönde etkilemiştir. Tidal Modele dayalı psikiyatri hemşireliği yaklaşımının bedensel engelli bireylerde araştırma ve uygulamalarda kullanımın sürdürülmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Evaluate the impact of the psychiatric nursing approach based on the Tidal Model on the meaning of life and coping levels in physically handicapped adult people. Method: The study is in a qualitatively weighted emancipatory action research design.The sample of the study comprised ten people who were enrolled in Antalya Physically Handicapped Solidarity Association.In the sampling the criterion sampling method which is among purposeful sampling methods, was used.First of all a semi-structured interview form and personal interview regarding the impact of disability on life and the meaning of life, were conducted with the ten people aged 20 to 30 years who agreed to take part in the study.The Meaning and Purpose of Life Scale and the Style of Coping with Stress Scale were applied to them. In the care application stage, the psychiatric nursing approach based on the Tidal Model was applied individually and then the participants' meaning of life and coping levels were reevaluated via the personal interview and scales. Results: Concerning the preliminary qualitative and final qualitative data of the study; five main themes were specified as situations making the life meaningful in the experience ocean, storm/shipwrecking/pirate attack in the experience ocean, life jacket in the experience ocean, maintenance work in the ship in the experience ocean and routes in the experience ocean.Following the psychiatric nursing approach based on the Tidal Model, there was an increase in the meaning and purpose of life and coping with stress scores of the physically handicapped adult people. Conclusion: As a result of the study the psychiatric nursing approach based on the Tidal Model positively affected the meaning and purpose of life and coping with stress states of the physically handicapped adult people.It is recommended that the psychiatric nursing approach based on the Tidal Model continue to be used in the research and applications in physically handicapped people.