Sa'düddîn Teftâzânî'nin 'Şerhu'l-Miftâh' adlı eserindeki meânî bölümünün tahkik ve tahlili
Manuscript investigation in the science of meanings from a 'explanation of the third section of Miftah al-Uloom' by al-Taftazani
- Tez No: 681635
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YÜKSEL ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Arapça, Belagat, Meânî, Sa'düddîn Teftâzânî, Şerhu'l-miftah, Arabic, Belagat, Meani, Sa'duddin Teftazani, Sherhu'l-miftah
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 622
Özet
Bu çalışmanın hedefi, kadim belagat eserlerine hizmet etmektir. Belagat ilminin gömülü hazinelerinden biri olan Teftâzanî'ye ait Şerhu'l-Miftâh isimli eseri ortaya çıkarmaktır. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde eser sahibi Sekkâkî ile şârihi Teftâzanî'nin hayatından, üzerine ittifak edilmiş meşhur görüşlerden istifade ederek kısaca değindim. İlk önce eser sahibi Yûsuf b. Ebî Bekir es-Sekkâkî'nin hayatıyla başladım. Daha sonra Teftâzânî'nin hayatından bahsettim. Çalışmamın ikinci bölümüne kitabın tanıtımıyla başladım. Sonra eserin Taftazanî'ye nispetiyle alakalı görüşleri zikrettim. Daha sonra Taftazanî'nin eseri telif tarihi ve sebebini zikrettim. Çalışmamda Taftazanî'nin bu eseri telif ederken izlediği metodu anlattım. Müellifin eserini yazarken istifade ettiği kaynaklardan bahsettim. Üçüncü bölüme ise Şerhu'l-Miftâh isimli eserin tahkikiyle başladım. İki nüsha arasındaki farklılıkları dipnotlarda belirttim. Ayet, hadis ve şiirlerin tahriçlerini yaptım. Eserde geçen anlamı kapalı lafızları dipnotta açıkladım.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to serve the ancient rhetoric works. One of the buried treasures of the science of rhetoric is to reveal the work named Şerhu'l-Miftâh belonging to Teftâzanî. The study consists of three parts. In the first part, I briefly touched upon the lives of the author of the work, Sekkaki and his commentator Teftâzanî, by making use of the famous views on which they were allied. First, the owner of the work, Yusuf b. I started with the life of Ebî Bakr es-Sekkâkî. Then I talked about Teftâzânî's life. I started the second part of my work with the introduction of the book. Then I mentioned the opinions about the relation of the work to Taftazani. Later, I mentioned Taftazanî's work, the date of copyright and the reason. In my work, I explained the method Taftazanî followed while compiling this work. I mentioned the sources that the author used while writing his work. I started the third chapter with the review of the work called Şerhu'l-Miftâh. I have indicated the differences between the two copies in the footnotes. I edited verses, hadiths and poems. I explained the closed words in the text in the footnote.