Hukuki açıdan devlet destekli sera sigortası
State supported greenhouse insurance in terms of legal perspective
  1. Tez No: 681655
  2. Yazar: MUSTAFA FATİH DEVECİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ HAYDAR YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Sigortacılık, Law, Insurance
  6. Anahtar Kelimeler: Sigorta Sözleşmesi, Tarım Sigortaları, Devlet Destekli Sera Sigortası, TARSİM, Tarım Sigortaları Havuzu Sistemi, İnsurance Contract, Agricultural Insurance, State-sponsored Greenhouse Insurance, TARSIM, Agricultural Insurance Pool System
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Devlet destekli sera sigortaları tarımın devlet tarafından desteklenmesine hizmet eden sigorta sözleşmelerindendir. Tarım sektörünün karşı karşıya olduğu gerçekleşmesi muhtemel ağır risklerin sigortalanması önem arz etmektedir. Ancak rizikonun ağır olması belirlenecek prim miktarını artırmakta bu sebeple sigorta yaptıracak olan üreticinin sigorta teminatına ulaşması zorlaşmaktadır. Devlet destekli sera sigortalarının da içerisinde bulunduğu Tarım Sigortaları Havuzu Sistemi sayesinde üreticiye prim desteği sağlanarak sigorta teminatını edinmesi kolaylaştırılmaktadır. TARSİM tüzel kişiliği haiz bir kurumdur. Devlet destekli sera sigortasının tek sigortacısı ancak TARSİM olabilecektir. Sigorta ilişkisinin kurulması gibi işlemler ülkemizde bulunan 25 sigorta şirketinin ortağı olduğu işletici şirket TARSİM A.Ş. tarafından gerçekleştirilmektedir. Devlet destekli sera sigortası sigortası akdetmeye yetkili sigorta şirketleri TARSİM tarafından hazırlanan poliçeler üzerinden ve TARSİM adına sigorta sözleşmesi kurabilir. Böylelikle üretici idare onayından geçen genel şartlar, tarife ve talimatlar doğrultusunda hazırlanmış yeknasak sigorta poliçeleri üzerinden serasını ve içerisindeki ürünlerini sigortalattırabilir. Sigortacı konumunda olan TARSİM ve sigorta ettiren üretici mevzuat doğrultusunda düzenlenen borç ve yükümlülüklerini yerine getirmek zorundadır. Taraflar yükümlülüklerini ve borçlarını yerine getirmedikleri hallerde subjektif duruma ve aykırılığın sonuçlarına göre çeşitli yaptırımlara tabi tutulabilecektir. Rizikoların büyüklüğü sebebiyle TARSİM sistemi içerisinde üretici açısından teminatın dar tutulmaya çalışılması, uygulama devlet destekli sera sigortalarının gelişmesi açısından olumsuz sonuçlara sebebiyet verebilecektir.
Özet (Çeviri)
State-sponsored Greenhouse Insurance is one of the insurance contracts that contribute to support agriculture by the state. It is important to insure high risks that are likely to happen in the agricultural sector. However, the high risk increases the amount of premiums to be determined, and this makes difficult for manufacturers to reach insurance coverage. Thanks to the Agricultural Insurance Pool System, which also includes state-sponsored greenhouse insurance, by providing premium support to the manufacturers it is easier to obtain insurance coverage. TARSIM is a legal entity, and TARSIM can be the sole insurer of state-sponsored greenhouse insurance. Processes like the establishment of an insurance relationship are carried out by TARSIM A.S. which is partnered by 25 insurance companies. Insurance companies authorized to conclude State-sponsored Greenhouse Insurance can establish insurance contracts on behalf of TARSIM and through policies prepared by TARSIM. In this way, the manufacturer can insure its greenhouse and its products through uniform insurance policies prepared in line with the general conditions, tariffs and instructions approved by the administration. TARSIM, the insurer, and the insurant manufacturer are obliged to fulfill the obligations and liabilities that are regulated in accordance with the legislation. If the parties do not fulfill their obligations and liabilities, they may be subject to various sanctions depending on the subjective situation and the consequences of the violation. In the TARSIM system, trying to keep the coverage narrow due to the high risks can cause negative consequences for the development of State-sponsored Greenhouse Insurance.