Tanrı-zaman ilişkisi bağlamında İslam düşüncesinde âlemin ontolojik statüsü
The ontological status of the universe in Islamic thought in the context of the relation between God and time
  1. Tez No: 681730
  2. Yazar: FARUK GÜLCE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN ERTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Tanrı, Zaman, Âlem, Tanrı-Zaman İlişkisi, God, Time, Universe, Relationship Between God and Time
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Felsefesi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, İslam düşüncesinde âlemin ontolojik statüsü hakkındaki farklı yaklaşımların Tanrı-zaman ilişkisi bağlamında bir değerlendirmesini yapmaktır. Bu amaç doğrultusunda, giriş kısmında Tanrı, âlem ve zaman kavramları arasındaki sıkı ilişki vurgulanmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde bir arka plan oluşturmak amacıyla, genel olarak teizmin Tanrı tasavvuru ve bununla beraber felsefe ve fizik gibi farklı alanlar açısından zamanın mahiyeti ele alınıp incelenmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde Tanrı-zaman ilişkisine dair literatürdeki farklı yaklaşımlara değinilmiş, buna ek olarak zamanın mahiyetine dair benimsediğimiz anlayış açısından da farklı bir bakış ortaya konmaya çalışılmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde İslam düşüncesinde âlem kavramı ele alınmış, onun ontolojik statüsüne dair benimsenen farklı yaklaşımlar Tanrı-zaman ilişkisi açısından incelenmiştir. Sonuç bölümünde ise Tanrı-zaman ilişkisi bağlamında İslam düşüncesinde ezeli âlem düşüncesinin hâdis âlem düşüncesinden daha tutarlı şekilde savunulduğu sonucuna ulaşılmış ve buna ek olarak konuyla alakalı birtakım öneriler ileri sürülmüştür.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to make an evaluation of the different approaches on the ontological status of the universe in Islamic thought in the context of the relation between God and time. For this purpose, in the introduction part, the close relationship between the concepts of God, universe and time is emphasized. In the first part of the study, in order to create a background, the concept of God in theism in general and the nature of time in terms of different fields such as philosophy and physics were discussed and examined. In the second part of the study, different approaches in the literature on the God and time relationship are mentioned, and in addition, a different view is tried to be put forward in terms of our position on the nature of time. In the third part of the study, the concept of the universe in Islamic thought is discussed, and different approches to its ontological status are examined in terms of God and time relationship. In the conclusion part, in the context of God and time relationship, it has been concluded that the idea of the eternal universe in Islamic thought is defended more consistently than the idea of the temporal universe, and in addition, some suggestions related to the subject have been put forward.