Salah Nevres'in şairliği
Poetry of Salah Navras
- Tez No: 681777
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BEDRİ AYDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Salah Nevres, Irak Türkmen şiiri, Irak Türkmen edebiyatı, Türk edebiyatı, Salah Nevres, Iraqi Turkmen poetry, Iraqi Turkmen literature, Turkish literature
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu araştırma, Irak coğrafyasında yaşayan Türklerin oluşturduğu Irak Türkmen edebiyatı şairlerinden Salah Nevres'in şiirlerini tema, biçim ve üslup bakımından incelemek amacıyla ortaya konuldu. Serbest şiirleriyle Irak Türkleri arasında yeni edebiyatın en tanınmış temsilcilerinden olan Salah Nevres Irak Türkmen edebiyatının yeni dönem şairlerindendir. Araştırma, giriş, kuramsal açıklamalar ve ilgili araştırmalar, yöntem, bulgular ve sonuç bölümlerinden oluşmaktadır. Giriş bölümünde problem, araştırmanın amacı, araştırmanın önemi ve sınırlılıklar belirtilmiştir. Kuramsal açıklamalar ve ilgili araştırmalar bölümünde Irak Türkmenleri, edebiyatları ile Salah Nevres'e dair bilgi verilmiştir. Yöntem bölümünde araştırmanın yöntemi belirtilmiştir. Bulgular bölümünde Salah Nevres'in şiirleri tema, biçim ve üslup bakımından incelenmiştir. Sonuç bölümünde ise Salah Nevres'in şairliğine dair tespitler sıralanmıştır.
Özet (Çeviri)
This research was put for ward to examine the poems of Salah Nevres, one of the poets of Iraqi Turkmen literature, formed by the Turks living in the Iraqi geography, in terms of theme, style and style. Salah Nevres, one of the mostwell-known repre sentatives of the new literature among Iraqi Turks, is one of the new erapoets of Iraqi Turkmen literature. The research consists of introduction, the oretical explanations and related research, method, findings and conclusion sections. In the introduction part, the problem, the purpose of the research, the importance and limitations of the research are stated. In the theoretical explanations and related studies section, information was given about Iraqi Turkmens and their literatures and Salah Nevres. The method of the research is specified in the method section. In the Findings section, Salah Nevres's poems were examined in terms of theme, form and style. In the conclusion part, the determinations regarding the poetry of Salah Nevres are listed.